Annons

Kulturbloggen

Clemens Poellinger

Clemens Poellinger

Don Draper i Madmen bodde länge i den kvinnligt inredda familjevillan i Westchester. Under äktenskapskriserna vistades han tillfälligt i oattraktiva hotellrum. Och sist vi fick en glimt av hans hemmiljö hade han, så som det anstår en nyskild man utan fallenhet för heminredning, flyttat in i en mörk och dyster hyreslägenhet i Manhattans West Village. Det säger sig självt att det är en miljö ovärdig en framgångsrik art director. Viss spoilervarning utfärdas inför det faktum att han till episod 5, som börjar visas på i Kanal 9 söndag 1 april, valt att bosätta in i en lägenhet på Upper East Side, Manhattans Östermalm.

Till seriestarten har scenografen Dan Bishop skapat en exklusiv 60-talsmiljö med öppen planlösning, nedsänkt vardagsrumsgolv med vit heltäckningsmatta, låga designsittmöbler, mycket fanér i valnöt samt tapeter med textur. I det väl tilltagna köket – med luckor i tidstypiskt fräsigt orange – syns alldeles för många köksredskap för att tillåta någon annan slutsats än att DD hunnit ändra civilstånd.

Ännu har vare ingen möbeljätte lanserat en egen Madmen inredningslinje, medan mode- och kosmetikabranschen hänger på, som Banana republic och nu senast Estée Lauder.

 

Exklusivt 60-tal hemma hos Madmens huvudroll. FOTO: Michael Yarish/AMC

 

Inte är det väl Don Draper själv som hackar lök i köket? FOTO: Michael Yarish/AMC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

60-talet, hur luktade det egentligen?

Kategorier