Annons

Kulturbloggen

Johan Hellekant

Johan Hellekant

Förkastligt Göteborg!

Skarp kritik kommer nu från Stockholms stad som upptäckt att rikets andrastad hyr ut till den eritreanska diktatorn Isaias Afewerkis ungdomsorganisation YPFDJ. Det hela är desto mer pinsamt för Göteborg eftersom en av kommunens mest kända invånare, Dawit Isaak, sitter fängslad hos den brutala regimen sedan över tio år.

Det är Stockholms kultur- och fastighetsborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) som skickar ut kritiken på sin blogg. I Stockholm har kommunen försökt att dra en tydlig linje mellan vanliga eritreaner och de eritreanska organisationer som hänger ihop med regimen. De senare har bland annat nekats stöd från kulturförvaltningen.

– Det är ytterst olämpligt att Göteborgs kommun hyr ut en lokal, till råga på allt ett medborgarhus, till den eritreanska diktatorns ungdomsorganisation. Lika beklämmande är att en ansvarig tjänsteman i Göteborg försvarar beslutet med att det råder mötes- och yttrandefrihet i Sverige, skriver Madeleine Sjöstedt.

Hon påpekar att mötes- och yttrandefrihet inte är liktydigt med att det offentliga måste bereda plats för organisationer som kan ställas ansvariga för att förtrycka sina egna medborgare och  fängsla svenska journalister.

I Sverige, till skillnad mot i Eritrea, får man fritt både hysa sin åsikter och sprida dem, men svenska skattemedel ska inte användas till den eritreanska regimens propaganda, skriver Madeleine Sjöstedt (FP).

Kategorier