Annons

Kulturbloggen

hanna.fyrenius

hanna.fyrenius

Just nu kan du som redan är DJ men vill höja dina kunskaper till professionell nivå, gå på kurs på Södra Teatern. Där kan du lära dig mer avancerade tekniker, fördjupa dig inom DJ-yrket, inspireras till att testa nya genrer och stilar samt lära sig lägga upp ett set.

Syftet med detta, säger skaparna av kursen, Södran DJ Academy, är att det just nu pågår debatter som handlar om DJ-yrkets status som har länge varit låg och det har inte setts som ett riktigt jobb eller en seriös uttrycksform. Men projektledaren David Andréas säger att det är på tiden att professionella DJ:ar får möjligheter att utvecklas, och att de ska göra sitt bästa för att se till att det blir så. En annan anledning är att det inte finns många kurser för folk som vill lära sig DJ-yrket bättre, utan man kan nästan bara gå nybörjarkurser. Om man till exempel vill gå en avancerad pianokurs så finns det massor att välja på i nästan alla kommuner, men vill man gå en fördjupande DJ-kurs får man leta länge.

Kursen hålls av Calle Dernulf, som är journalist, DJ och programledare för radioprogrammet P3 musik, och Fredrik Nyberg, som blev utsedd till Sveriges bästa DJ år 2003 och kom på sjunde plats på Scandinavian top 100 best DJ:s samma år. Kursen går av stapeln den 8-10 juni, den kostar ingenting men du måste skicka in en ansökan via ett formulär som du hittar här. Kursen kommer enligt Södran DJ Academy att innehålla gästföreläsningar med verksamma DJ:ar och producenter, introduktion till ny musik och annorlunda genrer, historia, musikteori och låtstrukturer, utrustning, teknik och verktyg (DJ decks, Serato, vinyl, Traktor etc) mixning, timing, scratching samt avancerade tekniker och funktioner.

Hanna Fyrenius, prao-elev på SvD:s kulturredaktion

Kategorier