Annons

Kulturbloggen

viktor.bjorkman

viktor.bjorkman

Jag är 14 år och får ofta höra att det inte är bra att sitta inne vid datorn, medan det i själva verket kan vara så att ungdomar mår bättre av att blogga och skriva statusar på sociala medier. På den skola jag går på har det varit föreläsningar om att det finns ett stort näthat. Men de tjejer och killar som bloggar om svåra situationer de själva sitter i och som tillåter kommentarer på sina bloggar får ofta stöd och råd från sina läsare.

Sådant stöd är vanligare än det hat som kan förekomma på nätet, skriver Språktidningen. Tidningen refererar till en studie av en israelisk forskargrupp, som gick ut på att forskaren lät ett antal tonåringar blogga i en tioveckorsperiod. De tonåringar som öppnade upp sig om svårigheter gjorde större framsteg än de som inte gjorde det. De tonåringar som öppnade upp sig fick ofta stöd och råd av sina läsare och det ledde till att de fick bättre självkänsla och mådde bättre. Den goda självkänsla tonåringarna fick höll sig kvar efter att studien avslutats och tonåringarna slutat blogga, skriver Språktidningen.

Att sitta vid datorn och umgås med sina vänner på sociala medier är ett bra sätt att konversera med vänner. Och även om jag fortfarande tycker att tonåringar som jag själv ska fortsätta vara ute träffa folk i verkligheten och röra på si, så är det kanske inte är ett så meningslöst tidsfördriv som en del vuxna ibland kan tro att sitta vid datorn.

Många människor har vänner som bor i andra städer eller länder och då är sociala medier bra att ha så man kan hålla kontakt med varandra dagligen trots att man bor långt ifrån varandra. Jag tycker verkligen att folk  borde använda sig av bloggar, Twitter eller Facebook, ung som gammal – att få en positiv kommentar ofta får i alla fall mig att känna mig glad och omtyckt.

Viktor Björkman, prao-elev på Svenska Dagbladets kulturredaktion.

Kategorier