Kulturbloggen

Tobias Brandel

Tobias Brandel

Efter att ha fått ovanligt mycket kultursmisk de senaste dagarna för att vara för passiv (tex här, här, här, och här) så slår Lena Adelsohn Liljeroth (M) i dag tillbaka i en debattartikel i Expressen.

Kulturministern ger sig här in i den tröttsamma kulturvänsterdebatten, och hyllar författaren Bengt Ohlssons yviga essä i DN.

Men några nya sakpolitiska besked blir det inte från henne, däremot det vanliga försvarstalet om att hon visst uträttat saker. Och där kommer det igen:

”När jag berättar att regeringen varje år ökat kulturbudgeten är det knappt jag blir trodd”, skriver hon. Nej, och det på goda grunder.

Visst ökar kulturbudgeten i faktiska summor med ett antal miljoner varje år. Men den ökningen täcker inte kulturinstitutionernas ökade kostnader för bland annat årliga löneökningar till personalen och hyreshöjningar. I själva verket handlar det om en långsam urholkning av anslagen, och det offentligfinansierade kulturlivet får i praktiken varje år lite mindre att göra kultur för.

Argumentationen att kulturbudgeten ökar varje år, som kulturministern använder vid varje budgetpresentation i hopp om att kulturjournalisterna saknar grundläggande ekonomiska kunskaper, är svår att beskriva som annat än ohederlig. Även de flesta människors privata hushållsbudgetar ökar varje år. Men det betyder inte att vi får mer pengar att röra oss med eftersom även lägenhetshyran, matpriserna och alla andra kostnader också ökar.

 

Kategorier

Fler bloggar