Annons

Kulturbloggen

Tobias Brandel

Tobias Brandel

Stockholms Pridefestival satsar stenhårt på att återgå till rötterna i sommar. Förra årets tilltag med slopat inträde och centralt läge i Kungsträdgården slutade både i ekonomisk katastrof och upprörda känslor bland hbt-besökarna som plötsligt fick finna sig i att vara i minoritet bland alla gratisfestande heteros.

Fortfarande har skulderna från fjolårets festival inte retts ut, och Pride kämpar för att återskapa sitt förtroende bland besökare och leverantörer.

För några veckor sedan gick organisationen ut med att man i år återvänder till trygg mark, Tantolunden på Söder där allt startade för 15 år sedan, samt återinför inträdet på 800 kronor för att säkerställa ekonomin och för att inte alltför många heterosexuella ska snylta sig in.

Tillkännagivandet nyligen att Lena Philipsson gör årets Pridelåt lär också blidka den stora traditionella schlagerpubliken.

När beskedet nu även kommer att man kallar in Mona Sahlin som invigningstalare är signalen närmast övertydlig: Allt ska bli som förut. Den före detta S-ledaren, som närmast hör till inventarierna i dessa sammanhang, ska hålla sitt anförande tillsammans med en annan veteran i kampen för hbt-rättigheter, EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

Mona Sahlin invigde Pride redan år 2000, tillsammans med dåvarande ordföranden Maria Sjödin. Foto: Maja Suslin/SCANPIX

Kategorier