Annons

Kulturbloggen

Bo Löfvendahl

Bo Löfvendahl

Brytningstid i Helsingfors: ena dagen snöstorm, nästa strålande vårsol. Sista chansen att växla in gamla finska mark – euron har redan funnits tio år i Finland – och presidentskifte: Tarja Halonen lämnar över till sin efterträdare Sauli Niinistö.

Svenskan i Finland lever alltid under hot, men den både den nye presidenten och den avgående har varit mycket noggranna med att uttrycka sig på svenska. Och denna vecka tar den finlandssvenska kulturen rejäl plats i det offentliga rummet.

Jätteaffischerna för Svenska teaterns uppsättning av Kristina från Duvemåla ger Mannerheimvägen en touch av Broadway. Den musikalen var mitt ärende här, ett svenskspråkigt evenemang som redan sålt tiotusentals biljetter till den finskspåkiga publiken.
(Här är recensionen.)

Fast ännu större genomslagskraft har nog Pernilla Karlsson, som nyligen vann den finska uttagningen till melodifestivalen. För första gången har ett helsvenskt bidrag segrat i UMK, som man säger här (förkortning för Uuden musiikin kilpailu).

Pernilla Karlsson kommer från tvåspråkiga Nylandskommunen Sjundeå några mil från Helsingfors. Hennes bror Jonas Karlsson har skrivit sången När jag blundar, som hon nu alltså tar med sig till Azerbajdzjan för att representera Finland på klingande finlandssvenska.

YouTube Preview Image

Kategorier