Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

Det nya utseendet gav associationer till ett akvarium – som nyhetsankarna Anna Hedenmo och Jon Nilsson svävade runt i. Men trots detta lovade kvällens premiär för nya Aktuellt gott. Vill det sig väl kan programmet utvecklas till ett dagligt Agenda som tittarna vänder sig till för att få en sammanfattning av nyhetsdagen.

Det kallas för nya Aktuellt, men är väl snarare gamla Aktuellt. För redan 1996 skapades ”Nyhetstimmen”, där Aktuellt, sport och regionala nyheter under 60 minuter ingick i en helhet. ”Nyhetstimmen” lades ner för nio år sedan, men är alltså nu tillbaka – och kallas då för ”nya” Aktuellt.

Men trots att idén är gammal, så är den god. För där Rapport är något av en telegrambyrå för tv, är Aktuellt ett fördjupande nyhetsprogram som ger utrymme för längre inslag. Där TV 4:s Nyheterna på ett outhärdligt sätt hackas sönder av reklam och puffar för inslag som ska komma efter reklamen, är Aktuellt faktiskt en hel timme med tv-journalistik. Och där TV 4:s regionala nyheter är några futtiga minuter ”talande huvuden”, har SVT:s regionala redaktioner resurser för att göra riktiga tv-inslag.

Premiärkvällen flöt mer eller mindre smärtfritt och programledarna Anna Hedenmo och Jon Nilsson (som varvar med Cecilia Gralde och ”Mr Rapport” Claes Elfsberg) agerade professionellt och avslappnat. Nya Aktuellt har en större studio och en ny logga – som i stolt SVT-tradition är riktigt ful. Men den stora nyheten är den djuphavsblå skärmen bakom programledarduon i den första delen av programmet – den gav en känsla av att man befann sig mitt i den animerade filmen Hitta Nemo. Eller kanske mitt i en genomsnittlig amerikansk nyhetssändning.

De första 17 minuterna av programmet, tänkta att vara en snabb uppdatering av dagens händelser, blir något av en transportsträcka och det är först efter detta parti med snabba telegram och korta inslag som programmet kommer helt till sin rätt. Programledarna genomför nu live-intervjuer på ett proffsigt sätt, men när de puffar för ett kommande inslag om president Obama och hans hustru och Jon Nilsson skämtsamt frågar Anna Hedenmo om hon kan tänka sig en karriär som presidentfru, så tar Aktuellt ett steg alltför långt mot en CNN-klyschig stil. Lägg ner det – sådant behövs inte!

Sådant trams, den lite kladdigt grälla färgsättningen och det faktum att de regionala nyheterna sänds i chockerande högt högt ljud jämfört det övriga programmet är saker som hamnar på nya Aktuellts minuskonto. Det känns heller inte helgjutet med den korta nyhetssammanfattningen i slutet av programmet – här tappar tittaren lusten att hänga med till slutet av sändningen.

Men förutsättningarna för att Aktuellt ska bli ett viktigt nyhetsprogram för tittarna finns där. Rimligen kan också tittarskaran, som har sjunkit de senaste åren, bli fler. Både Nyheterna och Rapport har fler tittare, men i dagsläget är faktiskt Aktuellt det bättre programmet.

Jon Nilsson framför Aktuellts nya djuphavsblå skärm.

Foto: Lars Pehrson

Kategorier