Nya Aktuellt gammalt och fult – men bra

Det nya utseendet gav associationer till ett akvarium – som nyhetsankarna Anna Hedenmo och Jon Nilsson svävade runt i. Men trots detta lovade kvällens premiär för nya Aktuellt gott. Vill det sig väl kan programmet utvecklas till ett dagligt Agenda som tittarna vänder sig till för att få en sammanfattning av nyhetsdagen.

Det kallas för nya Aktuellt, men är väl snarare gamla Aktuellt. För redan 1996 skapades ”Nyhetstimmen”, där Aktuellt, sport och regionala nyheter under 60 minuter ingick i en helhet. ”Nyhetstimmen” lades ner för nio år sedan, men är alltså nu tillbaka – och kallas då för ”nya” Aktuellt.

Men trots att idén är gammal, så är den god. För där Rapport är något av en telegrambyrå för tv, är Aktuellt ett fördjupande nyhetsprogram som ger utrymme för längre inslag. Där TV 4:s Nyheterna på ett outhärdligt sätt hackas sönder av reklam och puffar för inslag som ska komma efter reklamen, är Aktuellt faktiskt en hel timme med tv-journalistik. Och där TV 4:s regionala nyheter är några futtiga minuter ”talande huvuden”, har SVT:s regionala redaktioner resurser för att göra riktiga tv-inslag.

Premiärkvällen flöt mer eller mindre smärtfritt och programledarna Anna Hedenmo och Jon Nilsson (som varvar med Cecilia Gralde och ”Mr Rapport” Claes Elfsberg) agerade professionellt och avslappnat. Nya Aktuellt har en större studio och en ny logga – som i stolt SVT-tradition är riktigt ful. Men den stora nyheten är den djuphavsblå skärmen bakom programledarduon i den första delen av programmet – den gav en känsla av att man befann sig mitt i den animerade filmen Hitta Nemo. Eller kanske mitt i en genomsnittlig amerikansk nyhetssändning.

De första 17 minuterna av programmet, tänkta att vara en snabb uppdatering av dagens händelser, blir något av en transportsträcka och det är först efter detta parti med snabba telegram och korta inslag som programmet kommer helt till sin rätt. Programledarna genomför nu live-intervjuer på ett proffsigt sätt, men när de puffar för ett kommande inslag om president Obama och hans hustru och Jon Nilsson skämtsamt frågar Anna Hedenmo om hon kan tänka sig en karriär som presidentfru, så tar Aktuellt ett steg alltför långt mot en CNN-klyschig stil. Lägg ner det – sådant behövs inte!

Sådant trams, den lite kladdigt grälla färgsättningen och det faktum att de regionala nyheterna sänds i chockerande högt högt ljud jämfört det övriga programmet är saker som hamnar på nya Aktuellts minuskonto. Det känns heller inte helgjutet med den korta nyhetssammanfattningen i slutet av programmet – här tappar tittaren lusten att hänga med till slutet av sändningen.

Men förutsättningarna för att Aktuellt ska bli ett viktigt nyhetsprogram för tittarna finns där. Rimligen kan också tittarskaran, som har sjunkit de senaste åren, bli fler. Både Nyheterna och Rapport har fler tittare, men i dagsläget är faktiskt Aktuellt det bättre programmet.

Jon Nilsson framför Aktuellts nya djuphavsblå skärm.

Foto: Lars Pehrson

Visa kommentarer (100 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  trist att kulturbloggen kan sa litet om nyhetsprogram i europeisk public service tv att den  standard som ges svenskarna med nya Aktuellt godtas. Den var ju rentut isande i sin fjollighet  – vem bryr sig om amerikanska presidentfruars ceremoniella befogenheter exempelvis?  

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=602771165 Fredrik Gustavsson

  Inget är värre än Fox News. De som ser på Fox News har generellt sett midre kunskaper om vad som pågår i och utanför USA än någon som inte ser eller läser nyheter över huvud taget.

  • bitsdu

   Detsamma gäller SvT. I Sverige vet vi mer om vad som pågår i Syrien och Irak än vad som händer i våra grannländer som Finland, Polen, Danmark och Norge.

   • Anonym

     Det är den politiska styrningen. Så var det också i gammla goda Sovjet. Klaga inte.

   • http://www.facebook.com/profile.php?id=602771165 Fredrik Gustavsson

     Bryr vi oss verkligen om vad som händer i Finland, Polen, Danmark, Norge och Uzbekistan?

  • Anonym

   Fox News är mycket bättre än SVT, och det beror på människorna som Fox emellanåt bjuder in till debatten.
   .
   Annars är det allmänt att TV-tittarna vet mindre än de som läser tidningar eller sitter framför internet.

  • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

   Ser nog inte SVT o Co som bättre på nån punkt än Fox. Snarare att Fox ger bättre utrymme för motsatta sidor att göra sig hörda

   • http://www.facebook.com/profile.php?id=602771165 Fredrik Gustavsson

     Ett problem med Fox vad gäller nyhetskvalitet är att de är starkt kopplade till Republikanerna och just att de inte erbjuder en motsatt sida (demokrater) och att de förpackar nyheterna i ett underhållningsprogram som inte egentligen fokuserar på nyheter, till skillnad från exempelvis CNN som gör det intressant utan att man sänker kvaliteten. Fox News skapades när Fox Entertainment upptäckte att det fanns en helt oexploaterad kundgrupp; lågintellektuella s.k ”Red Necks”.

 • Nisse Nisseson

  Så de har paketerat om Aktuellt? Låter mer som när man märker om gammal köttfärs med nytt datum i vissa butiker. Det finns en viktig anledning till att tittarna sviker Aktuellt, nämligen rötan i redaktionen. Så länge de obehagliga elementen inte bytts ut blir det nog ingen bättring. Kommer du inte ihåg Elisabet Höglunds ärliga utlägg för 4 år sedan om varför hon lämnade aktuellt?http://www.expressen.se/kronikorer/elisabet-hoglund-darfor-slutade-jag-pa-aktuellt/ 

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100002416374274 Green Stockholm

  Men nyhetsprogrammens tid i TV är väl, eller är väl snart passé när Internet utvecklats färdigt och det bara enkelt går att klicka på det nyhetsinslag man vill se och sitta slippa och tugga sig igenom en massa ointressant gods och förlora en massa fritid. Ett kortare Aktuellt hade därför suttit bra, på ca en kvart, längre tid ska man inte behöva avsätta för att uppdatera sig om omvärlden. Men det borde gå alldeles utmärkt att redan idag göra en modern Internetvariant av programmet, inte bara lägga ut det på SvT-play, för det är ju samma sak.

 • Anonym

  Det är inte fel att utveckla ett nyhetsprogram som Aktuellt. Det är bra! Men vem har designat studion kan man undra. Rörlig, abstrakt bakgrund och ett högblankt skrivbord blir ju rena skämtet. Lite nybörjarfel med blandade skyltar kan man stå ut med, men gör något åt det andra. 

  En lugn bakgrund där man kan lägga in aktuella bilder eller video och ett skrivbord som inte reflekterar borde man kunna fixa. Det är väl inte så här bara för att man tekniskt kan göra det?

 • http://lhasa.myopenid.com/ Guest

  Exakt hur blev Aktuellt bättre? Det kändes inte som en timme med ”fördjupning” det kändes mer som visuel lobotemi. Det var snabbt uppstyckat till att i bästa fall vara 4×15 minuter. Då jag inte bryr mig om sporten, jag bryr mig inte om ABC nyheterna då det inte är mitt lokala nyhetsprogram, jag bryr mig inte om tramset med presidentfruar, satir i ryssland och allt vad det var. Tar vi bort allt detta så har en timme program i själva verket blivit kortare än programmet var tidigare. De har försökt göra ett program där de tillfredställer allt och alla ungefär samtidigt och på klassikt maner tillfredställer man instället inte någon alls.

  Förövrigt var den nya grafiken och dekoren minst sagt vidrig, allt som rörde på sig var lite lätt sjösjuke framkallande. Så även om det är ”kul” med en ny förpackning så kan det nog sammanfattas i att; a polished turd is still a turd.

 • bitsdu

  Det finns inget proffsigt över Aktuellt, som egentligen borde kallas InAktuellt då alla med tillgång till Internet redan har läst allt som dom tänker ‘förmedla’.
  Lägg ned eländet!

 • http://twitter.com/TreeCrown Gustav Anderson

  Vilket jävla skitsnack. CNN är världens främsta nyhetskanal och gör sändningar SVT bara kan drömma om. De har dessutom en nyhetsredaktion som klår SvDs vara jäkla dag i veckan. Mer CNN mindre gömma sig bakom skrivbordet och agera nyhetsuppläsarrobot.

  • Anonym

    Visst har CNN resurser, men de har också amerikansk ”smak” vilket inte nödvändigtvis är något att eftersträva.

   • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

     Låter som om du har rätt feta fördomar

 • Anonym

  Den nya ”studiolayouten” är allt för mörk och oestetisk.

  TV4’s ”Nyheter” har just uppgraderat till en ljusare studiomiljö vilket har gjort att programmet numera är uthärdligt.

  Den fysiska miljö i vilken programmet presenteras är mycket viktig för hur innehållet upplevs.
  Avsikten med programmet är ju att ”belysa” eller ”kasta ljus över” de händelser som presenteras i nyheterna.
  Den fysiska miljön borde ”ge uttryck för samma budskap” så att säga.

 • Anonym

  Det nya Aktuellt saknar all jämförelse med amerikanska goda nyhetsprogram, det var en undermålig scenografi, som saknade all dynamik. Snarare gav det en känsla av yrsel i stället för (nyhets)styrsel. Programinnehållet var dock mer än godkänt och bådar gott för framtiden.

  I USA är det praxis idag att nyhetsprogram är kraftigt subjektiva och det gäller inte bara Fox News utan likväl CNN, ABC och CNBC, för att ta några. Men det är väl för mycket att begära av svenskar att själva göra en värdering av presenterade nyheter, särskilt om de står till höger om vänster.

  • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

    I Sverige behöver man inte fundera, man vet att journalistkåren inte direkt är kvoterad på partisympatier utan är med stadig övervikt på grönvänstern

   • Anonym

    Grönvänster??? Snarare stabil medelklass!

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=602771165 Fredrik Gustavsson

    Men det kan inte Public Service gå med på i Sverige. Då skulle man ju välja att se på de programm som sänder enligt ens egen åsikt eller politiska uppfattning, och då blir man ju inte provocerad vilket SvT tycker är så viktigt.

 • Krickon

  Föredrar hellre det Aktuellt som var med korta nyheter först sedan med fördjupning. Att stå upp ger ett ledigare intryck. Det gav även rymd i debatten runt bordet. Detta att sitta bakom en disk och läsa uppnyheter är för amerikanskt. Att efterlikna CNN går inte.

 • Anonym

  Svt försöker på sig nya krumbukter för att låsa tittarna till sig men tyvärr är det så att de senaste tio åren har de allt mera blivit ett språkrör för Miljöpartiet och därmed allt mindre relevanta ur nyhetsperspektiv.

  Hur ofta ser du MP i nyheterna fast de bara är ett 10% parti? Hur ofta får de en svår fråga??

  Tyvärr ger BBC:s ”One-minute World News” mera än hela Aktuellt … Tyvärr! …

  • Anonym

   Eftersom korttänkta murvlar gillar latte och världssamvete, men även CNN och Fox News(typ fan vad dom kan ändå, jänkarna) så får töntkompromisssen för att överleva åsiktsmagistraturen i fikarummet bli MP.

 • http://www.facebook.com/people/Erik-Schweinpelz-Andersén/100002879241311 Erik Schweinpelz Andersén

  Ja det här var inte bra helt enkelt. Skamlöst amerikaniserat upplägg med fläskiga typsnitt, en massa tonad och poänglös jobbig bakgrundsgrafik och panoreringar som bara någon med ADHD kan uppskatta. Färgskalorna gav kalla Fox News-kårar längs ryggraden. Grälla lilablå nyanser är tydligen hett nu inom tv-produktion av någon anledning. Steget är inte långt ifrån att hela studion ser ut som menysystemet ur något dataspel från EA. Kanske kompletterar denna överbelastade grafikorgie nyhetsmanuset i USA när det handlar om Obama, yes we can och kaosande terrorister, men näppeligen tillsammans med reportage ur den puttrande svenska vardagen (ankdammen) där det bara känns malplacerat. Som en monstertruck i Eslöv. Vad hände med det smakfullt stilrena? Och hur många miljoner licenspengar lyfte någon hipp designbyrå för detta magplask?

 • Anonym

  Skall nyhetsuppläsarna verkligen sitta och läsa upp varannan mening i ”nyheterna”? 
  Ger mer ett löjes skimmer över spektaklet än seriös journaistik. 
  Vad hade man då för djärv fördjupande analys av det dagliga nyhetsflödet? Jo hur mycket socker det är i mellanmålsprodukter. Folk har tydligen blivit så fördummade i detta land att de inte ens kan läsa innehållsförteckningar och själva förstå hur mycket socker som ingår i en produkt och man därför stoppar i sig – eller var det möjligen något jag missade? Erkänner att jag stängde av uppmärksamheten där.

 • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

  Sluta för f*n att puffa för vad som kommer senare hela tiden. Det räcker en gång i början av programmet. Jag märkte att jag utan att tänka började fingra på frjärrkontrollen som jag alltid gör när reklam dyker upp. Detta ständiga tjat om vad som komma skall är ju plagierat direkt från reklam-TV… Och krystade melodifestivalaktiga övergångar mellan inslagen kan man vara utan.

  Men studion var ok.

 • http://angels1-5.blogspot.com/ mirotanien

  Tur att man ställt undan sin TV. Detta verkade vara en lilablå, dataanimerad vision av helvetet.

 • Lars Wetterström

  Jag klarar inte av Anna Hedenmo. Hon har alltid vinklat allt från vänster. Tröttsamt. Kroppsspråket i Agenda-studion inför valet 2006 när borgerliga företrädare intervjuades (luta dig bort från den du intervjuar) glömmer jag aldrig. Jon Nilsson har slipats till men hade skäggstubb och prilla under läppen när han började på Stockholmsnytt som alltid bara tagit upp nyheter från vänster och frågor i offentlig sektor. Tyvärr – jag avstår från SVT och SR. Dagens Eko är mest miljönyheter och kvinnofrågor tycker jag. Igår ett inslag om avtalsrörelsen: om kvinnopotter och en intervju med en kvinna från kommunal.

  • Bo Ek

   Håller med dig helt och hållet. Väldigt bra skrivet!

 • Pingback: ”Aktuellt gammalt och fult – men bra” | nyheternadirekt

 • Cortex

  Ibland blir subjektiva slutsatser faktum när svenska journalister vill att det skall vara så:
  ”Amerikanska soldater har mördat Osama bin Laden”, Ekoredaktionen 1 maj 2011
  ”Regeringen har misslyckats med sitt största projekt”…”det visar en rapport från Riksdagsberedningen”, Aktuellt 5 mars 2012.

  I min värld tappar nyhetsredaktionerna trovärdighet när de inte respekterar ordens egentliga betydelse utan väljer att göra politiska poänger när de borde rapportera fakta.

 • Anonym

  Det nya med ”nya aktuellt” verkar vara att dela upp en persons arbete på två personer.

  • Anonym

   Har inte SVT alltid betraktat sig som en myndighet?  

 • Anonym

  Kan man inte göra om nyhetsprogrammen så att de blir neutrala till partipolitiken och speglar ALLA riktningar utan efterslängar och fula grepp ?

 • Bo Ek

  Ny förpackning men samma gamla politiskt korrekta propaganda. Eller ska Aktuellt äntligen börja behandla Sverigedemokraterna (och deras väljare) som ett parti bland andra? Fan tro´t! Sveriges enda sant demokratiska parti, SD, kommer inte beredas någon plats i positiv bemärkelse. Än mindre kommer orsaken till Sveriges gigantiska problem, dvs. den oreglerade massinvandringen, utsättas för kritisk granskning. Vi som vill veta sanningen får fortsätta söka på alternativa nyhetsforum på nätet. Tur att dessa sighter finns annars hade PK-media lyckats med att lägga locket på helt och hållet!

 • Anonym

  Som Ingemar Stenmark en gång så – Åk själv får ni se…. – Undrar hur er nyhetstimma skulle sett ut, ni som bara klagar hittar fel och raljerar över ett nytt programs första avsnitt? Kul med nytt tycker jag, låt dem bli lite varma i kläderna innan ni klagar. 

  • Anonym

   Har valt bort TV-nyheter. Omodernt och framförallt långsamt.
   Sitta 1 timme och glo på nyheter som någon annan valt ut, nej tack!
   Med internet kan jag välja själv, och web-tv på nyhetssajter får gärna försvinna med!

 • Anonym

  Var är det nya? Detta är ju kopia av amerikansk och engelsk nyhetsförmedling och alls inget nytt. Gör om!

 • Anonym

  Åk själv får ni se sa Ingemar Stenmark en gång. Undrar hur er nyhetstimma skulle se ut, alla ni som klagar och kritiserar här. Kul med nya grepp och viktigt att lite djupare nyheter når ut tycker jag – och låt dem bli lite varma i kläderna innan ni bombarderar med kritik.

 • http://twitter.com/andreaskleiner Andreas Kleiner

  Håller med Ingenjor_Edstrom här. Att kopiera Amerikansk och Engelsk tv gör ju ingen glad. Aktuellt hade chansen att göra något nyskapande här, men vågade väl inte. Eller så var de som skapade grafiken för nya Aktuellt samma personer bakom Sky News i England och Fox News i USA. Trist att vi ska ligga ett steg efter när vi kan ligga ett steg före. 

 • Anonym

  Aktuellt blir bara sämre och sämre. Du får gå tillbaka långt i tid för att hitta ett aktuellt som verkligen rapporterade om nyheter och inte en public service med en egen agenda.

 • Anonym

  ”Och där TV 4:s regionala nyheter är några futtiga minuter ”talande huvuden”, har SVT:s regionala redaktioner resurser för att göra riktiga tv-inslag.” Inte för oss 300 000 svenskar som bor i Uppsala län. Där ABC i stort sett aldrig rapporterar någonting så kan vi räkna med flera minuters dedikerad bevakning på TV4 Uppland på morgonen. (Jag kollar aldrig på kvällsnyheterna, så jag vet inte om ”SVT Uppland” kanske har något fler inslag om kvällen.) I Norrbotten, Västerbotten och Värmland bor det färre människor än i Uppsala län, men de har var för sig egna regionala nyhetsprogram. Men det är klart, ser man världen ur ett Stockholmsperspektiv så blir man blind för vad som händer utanför tullarna.

  • Anonym

   Det är tyvärr just på kvällen som vi sänder den uppsalaedition som innehåller lejonparten av vårt Uppsalamaterial. Precis som alla andra regionala editioneringar runt om i landet. (jmf exempelvis Blekingenytt kontra Sydnytt).Något du som tittar bara på morgnarna då missar. (men SVT Uppland går ju naturligtvis bra att se på play när det passar…)
   På morgnarna och i de andra kvällsprogrammen samsas inslagen från hela bevakningsområdet (där ”C” i ABC ju står för Uppsala län, enligt de gamla länsbeteckningarna.) Då blir det kanske inte så mycket Uppsalamaterial som man kan önska som boende där. 
   Om man strikt resonerade att sändningarna skulle delas upp efter befolkningsmängd skulle det ju också bli märkligt, eftersom vi då skulle ha ett flertal Stockholmssändningar; norrortsnytt, södermalmsnytt, Södertäljenytt etc etc.
   Så visst: metropoler som ligger nära varandra får ”lida” i SVT:s struktur, där vi inte har råd att sända alla program i 19 lokala upplagor, utan begränsar oss till 11…..
   Men nej – jag skulle inte säga att vi är blinda för vad som händer utanför tullarna…..
   mvh

   Geronimo Åkerlund
   Redaktionschef ABC/SVT Uppland

 • Anonym

  Dubbelpost.

 • Anonym

  Samma misstag som TV4 – plåttrigt, osammanhängande, icke fördjupande. Jag saknar fördjupande nyhetsprogram, nu när Aktuellt inte längre är det.

 • Pingback: Nya Aktuellt med blåval | CLARK

 • Anonym

  Kollar man på utländska nyhetsprogram sitter de i ett landskap med karta över hela klotet  bakom sig och deras väderprogram är inte kattskit, klar nyhetsprogrammen tävlar med sina bildspel innan de kommer till själva nyheterna, tyckte jag såg hallor lite var stans trors att de skulle vara borta 

 • Anonym

  Riktigt dåligt och gömmer fortfarande de stora frågorna som drabbar Sverige varje dag.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000864420840 Nils Kihlberg

  Hmm ”riktig TV” är det att sitta i Stockholm och tjata om Syrien och Irak? Vad som händer i det stora landet utanför Sundbyberg – ja det får bli regionala snuttar i vanlig ordning, som summeras upp veckovis i Landet runt.

 • Anonym

  Mer Nyheter och dokumentärer och mindre melodifestival och tramsprogram!..Jag saknar Dokument utifrån. Kanske borde SvT ha något mitt emellan Uppdrag Granskning och Landet Runt, där vi får rapporter om Svenskarnas vardag och problem. Skulle kunna vara ett program skapat av tittarna likt Plus. Appropå Plus – sparka genast ut de tre programledarna ni köpte loss från TV3:s lyxfällan, och skicka tillbaka dem till TV3.

 • Anonym

  Finns ingen anledning att kolla svensk TV-rapportering, titta istället på europeiska TV kanaler och tidningar. Vanliga nyheter rapporteras inte i svensk media förrän 2-3 dagar senare, måste antagligen gå genom PK-silen och omskrivningar,  eventuellt kosmetisk manipulering för anpassning till ”svenska förhållanden”… 

 • Anonym

  Spelar ingen roll hur mycket man ”skojar till” formatet, så länge det är samma gamla trötta vänstergäng som ligger bakom Aktuellt kommer innehållet inte att förändras. Kommer aldrig glömma Anna Hedenmos allt annat än objektiva rapportering av valet 2006 vilket i min mening diskvalificerar henne från all form av oberoende journalistik.

  Kan inte hjälpa att dra paraleller till det fatalt misslyckade formatet à la ”Fox news” med likheterna mellan amerikanska republikaner och svensk vänster som konservativa bakåtsträvare.

 • Anonym

  Hur presenterades vädret? Jag såg inte detaljerna på kartan plus att det endast visade nästa dags väder vid lunchtid. Några test innan programstart hade säkert hjälpt.

 • Anonym

  Som sagt, samma gamla trötta vänstergäng, enda skillnaden lite mer välsittande kläder. Har för länge sedan slutat att se på SvT o TV4s provinsiellt vinklade nyheter. Ett exempel av tusentals, TV4 Nyheterna toppar världshändelserna 13 januari med förstanyhet: ”Svenska poliser drogtestas”. EuroNews, BBC World och Russia Today och andra är otroligt mycket bättre på att förmedla nyheter från hela världen.

  • Anonym

   Vi lovar beställa Gucci och Armani till nästa nyhetssendning! Vi lovar göra allt för att främja den äkta och lättsmälta marknadsanda från TV4! Passar detta högergänget?

  • http://twitter.com/nickemannen Niklas

   Vänstergäng? HAHAHAHAHAHAHA

 • Anonym

  Hur mycket som än händer i världen så är alltid nyhetsprogrammen lika långa och tidningarna lika tjocka…. 

  När få vi se ett nyhetsprogram som anpassar sig själv efter hur mycket relevant som finns att förmedla, som ex. den här:
  http://www.youtube.com/watch?v=1UAGE9ZXn_w 

 • nilst2011

  Både CNN och SVT nyheterna är ren j-vla skit !
  .
  http://youtu.be/49b-ui6qCXc
  .
  http://youtu.be/jFFs1msbpS0
  .
  http://youtu.be/3OFelr5W2FE
  .
  http://youtu.be/zS1CacgMWIs
  .
  INGET SOM MAINSTREAM NYHETERNA TAR UPP !!!!
  .
  Tackar vet jag ALTERNATIVA nyhetskanaler.

 • Anonym

  vem blev förvånad att socialdemokraterna fick en stor del av sändningstiden o läts stå emotsagda så allt lär förnlöi vid det gammla ..  förövrigt skräpnyheter som vanligt, inget eget utan bara en upprepning från 9-nyheterna från morgonen …  så segt …  usch ..  nu kan det inte bli sämre …  låt aktuellt få somna in i ro….  saknad av ingen
  låt oss få en o p a r t i s k  nyhetsförmedling o bort med alla vänstermonster ur rutan…  gärna varudeklarerat som är så populärt annars

  • Niklas Christerson

   Snarare är det väl så att man ägnade en stor del av sändningstiden åt att granska och kritisera socialdemokraterna? Rimligen borde man kritisera regeringen lika mycket, men Reinfeldt & co undgår som vanligt kritiskt granskning…

   • Anonym

    jag skrev inget om kritik eller rosor …  det är din tolkning

 • Anonym

  Nya Aktuellt är samma förutsägbara och tråkiga program som gamla Aktuellt. Skillnaden är att nu är den en timme.

 • Anonym

  Att såväl TV4:s Nyheterna som SVT 2:s Rapport samlar större tittarskaror har snarare med deras bekvämare sändningstider än med deras kvalitet att göra. Det svenska folket går under arbetsveckorna ganska tidigt och knyter sig om kvällarna för att orka med en ny arbetsdag.
  Nyomstukade Aktuellt kändes f ö ganska fräscht och gediget!

 • Anonym

  Jag tyckte förra Aktuellt var riktigt bra, det enda jag då retade mig på var att en av de sex skärmarna i bakgrunden hade en mörkare färgton än de övriga. Annars var det perfekt med ett inledande svep genom de ”mindre” nyheterna för att sedan gå på en fördjupning som man kunde välja bort om det var något ointressant.

  Lite för tidigt att yttra sig om huruvida det nya upplägget är bra men jag kom ju direkt att tänka på amerikanska nyhetsprogram (måste de vara två som läser upp nyheterna?) samt att jag inte tycker kombinationen rött och blått blir så snygg att kombinera. Det förra upplägget föll mig däremot i smaken direkt.

  Sista reflektionen är att en stående presentation känns bättre än att de sitter bakom ett skrivbord och försöker luta sig lite avslappnat i olika ställningar över skrivbordet.

 • Pingback: Nya Aktuellt « Utan Befogenhet

 • Anonym

  Man kan som vanligt lita på att Karin Henriksson redovisar allt material som Demokraternas partikontor skickar ut. Nu senast den av Washington Post fejkade nyheten om Romneys homo-förföljelser. Det visade sig dock att den person man ”intervjuat” aldrig hade sett eller ens hört talas om händelsen förrän WP hittade på den. Att ”offret” ifråga är död sen flera år gör ju förstås ”faktakollen” lättare. I övriga nyheter så får Romney konsekvent högre siffror än Obama i opinionsundersökningarna, nu även hos Gallup. Märkligt att det inte är en stor nyhet…

 • Anonym

  Svenska journalistkåren har börjat sin omvalskampanj för Obama. Den som vill ha objektiv rapportering om USA-valet göre sig inget besvär med svensk media.

 • Anonym

  Den utan tvekan bästa och mest nyanserade analysen av amerikansk politik står Mathias Sundin för på http://www.amerikanskpolitik.se (Jag är förövrigt själv totalt oinblandad i sidans konstruktion)

 • Anonym

  Surprise!! Telia stänger alla dörrar till alla transparens existerar inte i detta bolag! 

 • Anonym

  Har styrelsen häktats än?

 • Anonym

  Kalla in extra bolagsstämma, sparka styrelsen utan att ge den ansvarsfrihet, sparka VD och toppcheferna samt utred om brott går att styrka samt stäm den gamla styrelsen och VD!
   
  Hur svårt skall det vara?

 • Anonym

  Telia , Nordea å Anders Borg har väl sitt säte där bak ?
  Det tror jag!

 • Anonym

  Svaret på frågan till Dick är; alldeles för länge.

 • Anonym

  Imperialism ser aldrig som lika allvarligt om det saknas ett hav mellan de styrda och de styrande.

 • Zaid Mansur

  Har folk med diabetes insulinresistens? Snarare att pancreas inte producerar tillräckligt mycket insulin.

  • Thx001

   Ja det är en felskrivning, det är snarare en rubbning av insulinresistensen som kännetecknar diabetes typ 2.

  • Danbor

   Diabetes typ I – oförmåga att tillverka tillräckligt med insulin, beror på autoimmun sjukdom.
   Diabetes typ II – nedsatt insulinkänslighet. Påverkas av livsstilsfaktorer.

 • Anders Sjölander

  Hur kombinerar man detta med träning? Att inte äta någonting på hela dagen efter frukost och sedan komma hem och träna och därefter äta låter inte realistiskt. Om man inte äter en väldigt sen, väldigt rejäl frukost.

  • Bortom

   För dig kanske. I levern/musklerna finns det tillräckligt med glykogen som räcker för en hel dag, även vid hårdträning. En vuxen behöver inte småäta dagarna i ända, bara nyfödda behöver mat var 3:e timme.

   • Anders Sjölander

    Jag håller inte med. Äter jag en stadig frukost på morgonen behöver jag ändå äta på eftermiddagen för att orka med ett tungt pass på kvällen. Eller handlar det om en vanesak?

   • Agneta

    Nej du Anders. Det som finns i lever och muskler hinner ju ta slut oftast redan efter 1,5 timmes fysisk aktivitet om man inte fyller på.

 • Danbor

  54 personer var det ja..

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Stämmer ju bra överens med forna tiders dietråd: ”du skall inte småäta mellan måltiderna”. Om det sedan bör ätas två eller tre mål på en dag finns det förmodligen olika åsikter om.

  Det ständiga mellanmålsätandet har förmodligen sin grund i sockersug p g a alltför hög andel kolhydrater i kosten.

 • Tillbaka

  Jag tänker på alla människor som tjatat om att man ska äta ofta och lite. Alla dom pratade bara strunt! Fast med övertygelse.

 • Tillbaka

  Kom just att tänka på att det är myndigheterna som säger att man ska äta ofta och lite. Livsmedelsverket och Karolinska har sagt det i 30 år. Tänk att våra myndigheter haft fel i 30 år och de påstår att det är solid forskning som de baserar sina kostråd på. Undrar om det är fler myndigheter som ljuger?

 • Agneta

  Hur är det om man inte är diabetiker utan är flitig motionär utan viktproblem? Undrar hur man skulle må efter ett hårt träningspass på kvällen om man inte åt efteråt. Det räcker med 1 timmes hård simning utan mat efteråt för att jag ska känna mig ur form nästa dag om jag inte äter. Tidigare så åt jag en rejäl men bra lunch och kände alltid ett sug efter något mindre nyttigt efter 1-2 timmar. Nu äter jag det min kropp behöver utspritt över dagen och känner inte sötsug och är dessutom ännu slankare än tidigare.

  • Tillbaka

   Det är därför det är så svårt att banta som motionär. Motion bygger en väldig aptit. Som inte låter sig dämpas av någon mental kamp.

   • Agneta

    Banta??? Är det att gå ned i vikt eller att minska mängden fett? Den aptit man får av att röra på sig beror på att man behöver äta mer när man rör sig mer. Rätt förvaltad behöver det inte vara negativt. Det handlar om att äta det kroppen behöver för att kompensera för det man förbrukar, d v s byggnadsmaterial och bränsle. Motionera litet längre eller intensivare eller ät litet mindre och långsammare så att du hinner känna mättnadskänsla.

    • Tillbaka

     Så du anser att motion och 6 måltider om dagen är den rätta medicinen för oss feta insulinresistenta människor då? Jobbar du för myndigheterna? Eller är det din egen övertygelse?

     • Agneta

      Vad har myndigheter med din kost att göra? Jag reagerade mot bantning. (Betr det så är personliga övertygelse att det som funkar är att försöka uppnå balans, att hitta en hållbar livsstil, att göra utsvävningarna till avvikelser istället för åtgärderna. Med åtgärd som avvikelse menar jag bantning.) Jag kan inte se att jag har nämnt feta insulinresistenta människor. Eftersom Ennart skrev -i alla fall för diabetiker- så undrade jag hur en flitig motionär utan viktproblem skulle klara sig på 2 stadiga mål. Om forskarna har kommit fram till att 2 måltider är bra för typ2 diabetiker så skulle det vara dumt av mig att påstå motsatsen. Betr motion… Jo, jag är övertygad om att det är bra för de flesta, även de du benämner feta insulinresistenta

     • Tillbaka

      Jag ber om ursäkt, Agneta. Jag använde dig som bekräftelse på att folk faktiskt tror på Livsmedelsverkets rekommendation att det är bra att äta ofta och lite. Trots att vi nu kan konstatera att det förmodligen är precis tvärt om. Hur mycket onödigt tjat hade vi inte kunnat undvika om inte myndigheten ljugit om sin vetenskapliga grund och skolan inte uppfostrat barn till att inte kritiskt granska vårt etablissemang.
      Det verkar som vi har samma uppfattning om det mesta. Sen är resten bara ord. Ha en bra dag!

  • TB

   Om man tränar och vill pröva på att äta bara 2 måltider per dag så lägger man naturligtvis en av måltiderna efter träningspasset. Som du skriver så behöver man fylla på energiförråden efter att man har tränat.

 • Tillbaka

  Tänk om det är så att människor bygger sin övertygelse på vad myndigheterna säger. Om det visar sig att myndigheten då har fel så har vi fått en massa människor som delar sin övertygelse, som de fått från myndigheterna, som är fel. Tänk om vi får ett samhälle där folk går omkring och är lurade.

  • http://josefboberg.wordpress.com/2014/01/02/god-och-intressant-fortsattning-av-2014/#comment-11170 Josef Boberg

   Tänk om Wi har ett samhälle där etablissemangets evidensbaserade vetenskap och kostråd ÄR fel – avseende bl a den rekommenderade mängden kolhydrater/socker i kosten.

   Men jag lyder ej etablissemanget utan äter istället artegen kost.

 • Anonym

  Det är ju också så att Kina brukar framhålla områden som kinesiska bara för att de varit löst knutna vasallkungadömen eller på annat sätt betalat tribut till kejsaren i Peking. Det är dock inte detsamma som att kineserna faktiskt haft kontrollen över områdena, även om kinesiska trupper då och då marscherat fram och tillbaka. Det var för de omgivande rikena lugnast att betala en tribut för att slippa ev. bråk.

 • Anonym

   Island hade gott om skog fram till och med 1200-talet om jag minns rätt. Sedan hade den eldats upp eller gått till båt- och husbyggen.

 • Anonym

  hade dom inte vett att sköta skogen eller var det skogsbrand, erosion? vilken sorts träd? (ytan är större än skåne)

 • BigDemonicBunny

  En kombination av kallare klimat (lilla istiden) och fårskötsel (som åt upp trädskotten).

  Nu när temperaturerna har stigit en del sen kalla 1600-talet så börjar Island återplantera. Det finns goda möjligheter för långsamväxande hårdträ men även energiskog i skyddade dalar.

 • Anonym

  Indierna är möjligtvis rädda men framförallt hatiska – jag har aldrig erfarit så mycket hat som i Indien när jag har tagit upp Kina som samtalsämne. 

Är det kapitalismens
fel att vi sover mindre?

Tröttsamma självhjälpstips för sömniga.

Christer Fuglesang, ordförande på Tekniska museet. Webb-tv

Så blir Fuglesangs utställning

TV

Så blir Fuglesangs utställning på Tekniska museet i höst.

”Största satsningen på 100 år”

Snart öppnar Megamind på Tekniska.

”Jag kollar gylfen 50 gånger”

Profilen

Zelmerlöws finalnerver.

De tar bordshockey
på blodigt allvar

Reportage

Svenskar trötta på att be om ursäkt.

Uno och Hans Österman. Webb-tv

Mästaren ger sina bästa knep

Webb-tv

Bordshockeymästaren ger tips.

Heberlein vill skildra sjukdomen inifrån

Tv-serie

Intervjuer med bipolärt fokus.

”Blues är rockens kokta grönsaker”

Lokko om det finaste BB King gav oss.

”Grät och sagan kunde starta”

Kommentar

Harry Amster om blueslegenden.

Så säger man inte, Romson!

Svanells svep

Vad alla missade iAuswitch-debatten

Mad Max frossar
i apokalypsen

Film

”Förfärligt dumma saker som sägs”

Carson berikar igen och igen

Litteratur

Läs recension av hennes Röd doc>.

Smala poddar som sticker ut hakan

Fem tips

Pengar, parasiter och förlossningar.

Vågat tilltal på den
tyska teaterscenen

SvD i Berlin

Lars Ring fångas av ny Jelinkpjäs.

Randigt hus retar
gallfeber på grannar

Här är de randiga husens historia.

Krönika

En diagnos kan befria – och vara livshotande

"Alla söker en syndabock".

Vilka böcker tycker
du SvD ska recensera?

Aktuella böcker | Vilka är dina favoriter?

Varför gör SvD omröstningen?

Fråga & svar med SvD:s kulturchef Lisa Irenius.

Lyxig vuxensaga om frestelser och åtrå

Film

Veckans filmrecensioner.

ny bok

”Store bror” – en tung roman om fetma

"Ett högklassigt relationsdrama".

Krönika

Man kan inte tvinga folk att äta päron

”Kritikdebatten en déja-vu.”

Dick Harrison: Så
uppfanns hjulet

bilder

Historielektion om vanligaste sakerna.

Reich: ”Jag lever i en
icke-judisk värld”

SvD möter kompositören Steve Reich.

Psykedelisk dans som bara går runt och runt

skivor

Här är veckans skivrecensioner.

Konsten ruttnar på
Moderna museet

Verk skrumpnar, tynar bort, vittrar sönder.

Welles filmkonst
– en magnifik röra

Under strecket

Orson Welles 100 år.