Annons

Kulturbloggen

Ricki Neuman

Ricki Neuman

Vi är mitt inne i Wallenbergåret, dvs Raoul skulle ha blivit 100 i år, och snart kommer två nya svenska biografier, och just nu turnerar en utställning om den svenska diplomaten, men något viktigt fattas, och jag skäms alltid när mina utländska gäster frågar var museet ligger. Vi har inget. Varför inte det? Vi är inte så bra på hjältar. Eller: det finns ett litet trångt rum på Armémuseum, det är allt.

Andra nationer hade förstås rest ett stort pampigt museum över karln, och sett till att turisterna vallfärdar dit, och sett till att landets skolelever går dit, och lär sig något om vad mod och medmänsklighet är. Men inte vi.

Vad har han gjort för fel, Wallenberg, som inte kan få den uppmärksamhet som han så väl förtjänar? Han borde ha ha räddat folk i Sverige istället, eller åtminstone ha räddat svenskar i utlandet, men judar i Ungern, det räcker kanske inte riktigt? Eller skyms hans gärning av alla pinsamma diplomatiska misstag som har gjorts, all svensk passivitet, all rädsla för Sovjet?

Hursomhelst, det är som det är, skandalerna i ärendet Wallenberg går inte längre att åtgärda, förutom en. Bygg ett museum. Nu.

Kategorier