Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

I Tyskland har förlaget Reclam gett ut böcker under vinjetten Unversal-Bibliothek under 145 år. De första utgåvorna, Faust I och Faust II av Goethe, nådde boklådorna i Leipzig den 10 november 1867. Då kostade ett häfte 2 silvergroschen och förlaget har sedan dess fortsatt att erbjuda läsare klassisk litteratur för en billig penning.

Reclams billighetsböcker har hela tiden haft en enhetlig form – också detta säkert en kostnadsbesparande faktor – och i början var böckerna ljusbruna och texten tryckt i frakturstil. Färgen levde vidare, men frakturstilen tog man farväl av 1949. Först 1970 fick universalbiblioteket det utseende som de flesta tyskar är bekanta med, ett grällt, gult omslag– inte så olik vår telefonkatalog Gula sidorna. Den gula färgen signalerar att detta är en tyskpråkig bok, medan böcker som översatts från andra språk är röda.

Reclam-häftenas formgivning ändrar man inte på i första taget, men sex gånger i utgivningens 145-åriga historia har man bytt design, senast 1988. Och nu har det hänt igen – formgivaren Friedrich Forssman fick det prestigefulla uppdraget. Resultatet? Tja, böckerna är fortfarande gula. Se själv här nedan. Men huvudsaken är ju ändå innehållet.

Ovidius Metamorfoser före och efter att Reclam-häftena fått sin nya form.

Foto: Reclam Verlag.

Kategorier