Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

Nu vill alla prata om allt på Twitter. Det började med #prataomdet – twittrare som berättade om en sexuell gråzon, där några blivit kränkta och några gått över gränsen för vad som är okej. Uppmärksamheten blev stor och förra året fick Johanna Koljonen och Sofia Mirjamsdotter Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare för #prataomdet.

Häromdagen drog Robert Jacobsson, sexualrådgivare på programmet Ligga med P3, igång hashtagen #homoriot med syftet att få twittrare att dela med sig av sina erfarenheter av diskriminering av hbtq-personer. Här rasar in tweets, som till exempel ”Homosexuality is found in over 450 species. Homophobia is found in only one. Which one seems unnatural now? #homoriot”

Nu reagerar twittrare som tycker att diskrimineringen av personer med annan etnisk bakgrund än svensk behöver belysas. De har startat #blatteriot där det idag har twittrats ut budskap som ”När dom säger: vad duktig du är på svenska, hörs inte alls att du är utländsk. #blatteriot” och ”Kära svenska arbetsmarknad: Tycker ni det är jobbigt med medborgare som pratar på olika sätt, då är det NI som ska ändra er. #blatteriot”.

Återstår att se om Twitter kan stävja diskriminering på samma sätt som det bidragit till att störta regimer.

Kategorier