Kulturbloggen

Erica Treijs

Erica Treijs

En kort nulägesrapport från konstens arena och Abstract possible:

1. Auktionshuset Bukowskis, visar ännu en gång samtida konst som inte tidigare ställts ut på ett galleri och ger sig alltså in på primärmarknaden. Nu med den kurerade utställningen Abstract possible och där är alla verk till salu.

2. Galleristerna som arbetar långsiktigt med sina konstnärer för att göra dem till respekterade utövare och fungerande varumärken, får se sig i vilket fall tillfälligt omsprungna, och gruffar förstås i kulisserna.

3. Ständigt omdiskuterade institutionen Tensta konsthall har fått en ny chef i den nyss hemkomna och högt respekterade Maria Lind, som rör om i grytan genom att kurera även utställningen på Bukowskis. En utställning som delvis också visas på Tensta konsthall. ”Detta ger oss en chans att tala om konst och marknad inifrån”, säger Maria Lind på invigningen av utställningen på auktionshuset. Hon avslutar med att ”om det finns några modiga mecenater på plats så är Tensta konsthall kraftigt underfinansierad…”

I programförklaringen till Abstract possible står: ”I utställningen följs, undersöks och kompliceras tre tendenser som är framträdande i dagens konst: formell abstraktion, ekonomisk abstraktion och “tillbakadragande” (ab strahere är latin för att dra sig tillbaka). Den formella abstraktionen innefattar måleri, skulptur och installationer som bygger på abstrakta formspråk, främst geometrisk abstraktion som ofta pekar tillbaka till det klassiska avantgardets utveckling av ett för tiden helt nytt visuellt uttryck. Den ekonomiska abstraktionen berör konst och ekonomi och tar bland annat upp pengars genuint abstrakta värde. “Tillbakadragandet” refererar till den våg av konstnärsintiativ som under de senaste 15 åren valt att ställa sig vid sidan av det vi kan kalla “mainstream,” med syfte att skapa en högre grad av självbestämmande för konstnärerna”.

Ovanstående ska nu stötas och blötas på kultursidor och i utställnings- och seminarieform framöver. En rapport (som initieras av Maria Lind) kommer i dagarna vars huvudsyfte är att analysera de institutionella förändringar som skett på konstens arena och som avspeglas i hur konst marknadsförs, omsätts och betraktas.

Vad har du att säga om samtidskonsten och konstmarknaden? Din åsikt räknas. Mejla gärna mig, jag lovar att återkomma i frågan, men tänkte läsa rapporten först…

Trevlig helg!

erica.treijs@svd.se

 

 

 

Kategorier

Fler bloggar