X
Annons
X

Kulturbloggen

Erica Treijs

Erica Treijs

Att de skulle bli gallerister har egentligen legat latent under hela uppväxten. Frågan var vara när. Elle Frie, dotter till konstnären Peter Frie och Anna Bohman, vars pappa ligger bakom galleri Bohman lärde känna varandra redan som barn. Nu ansåg de båda 30-åringarna tiden vara mogen för att driva eget i konstbranschen. Och de öppnar med verk av väletablerade Astrid Svangren (som tidigare visats bland annat på Galleri Bohman, Moderna museet och på Bonniers konsthall).

– Att kunna starta med en både ung och tung konstnär är förstås kul och vi hoppas kunna få arbeta med henne även i fortsättningen. Sedan har vi planerat att visa installationer av norska Thale Vangen och senare är det dags för video och fotografi av Hanna Ljungh, så det är en stor spridning på våra konstnärer, säger Elle Frie.

Kommer ni att samarbeta med Galleri Bohman?

– Nej, vi är helt fristående. Vi kommer att visa vad vi vill, med fokus på yngre nordiska konstnärer. Men jag har även jobbat på ett galleri i New York och har kontakter därifrån som vi gärna skulle vilja ställa ut i Stockholm.

Vilka ser ni som era konkurrenter?

– Vi tänker inte så, utan vi jobbar för kulturen i dag. Och det är bara kul om vi kan bidra med något nytt.

Att ni är födda in i den här världen, är det en fördel eller en belastning?

– Vi har båda växt upp bland konst och konstnärer, vilket kanske inte hör till det allra vanligaste. Men har också haft tid att forma vårt eget intresse och har jobbat och praktiserat utomlands i omgångar. Det är inte föräldrarna styr eller ens påverkar oss idag, utan kanske mer världen i stort, säger Elle Frie.

 

Fakta:AnnaElleGallery öppnar den 28 januari.

 

Kategorier