Kulturbloggen

Tobias Brandel

Tobias Brandel

Swedish House Mafia fyller vilken arena som helst i världen, men skulle inte sälja ut Globen, konstaterade Steve Angello, en tredjedel av den svenska dj-trion, i en SvD-intervju för drygt två år sedan.

Men tiderna förändras.

Den globala housemusikrörelsen med megaklubbar på idrottsarenor tycks något decennium eller så för sent till slut ha fått fäste i Sverige. I dagarna stod det klart att årets dansfest Summerburst på Stockholms stadion, den första i sitt slag i Sverige med David Guetta som främsta dragplåster, kommer tillbaka nästa sommar, den 15–16 juni. Ett av affischnamnen nästa år är Axwell, en annan tredjedel av Swedish House Mafia.

Redan den 17 december i år förvandlas Sveriges största inomhusarena Globen för första gången till renodlat dansgolv när dj:n Tiëstos ambulerande klubb Club Life kommer på besök.

Vi pratar alltså inte om konserter eller dansmusikfestivaler, utan om nattklubbar i megaformat, med barer på dansgolvet, avancerade ljusshower och kända namn i dj-båset. Med tanke på de stora svenska dj-namn som Swedish House Mafia och Avicii som byggt sina karriärer på att spela världen runt på dylika arrangemang, är det förstås på tiden att den megalomana klubbkulturen hittar hem.

YouTube Preview Image

Avicii på Summerburst på Stockholms stadion i år, i en amatörvideo.

 

 

Kategorier

Fler bloggar