Rättvist, säkert…

Konst YouTube Preview Image

Dansa, fastän, andra singeln från Säkert!s album Facit.

 

Rättviseförmedlingen fortsätter att handfast lansera brudar inom alla kulturens områden. Nu senast har de presenterat en lista på kvinnliga musikvideoproducenter, något som branschen själva ska ha efterlyst. Låter nästan för bra för att vara sant. Nästan 30 aktiva kvinnliga producenter är listade för att ännu en gång pulvrisera argument som ”det finns inga tjejer inom just det här området”.

Kulturrådet har i sin tur presenterat en undersökning som befäster det alla redan visste – kvinnor är underrepresenterade i museernas samlingar. Något som möjligen kan förklaras med ålderdomliga hierarkier  som väl avspeglar konsthistorien där kvinnor varken var välkomna på jurybedömda salonger – eller ens vid krokisessioner. Men att kvinnor också är underrepresenterade i konstmuseernas utställningesprogram är inte annat än skandal. Det är knappast så att kvinnor inte utövat konstnärligt arbete genom århundradena – utan att de inte uppmärksammats eller använt sig av ”lägre stående” konstformer. Som textilkonst eller konsthantverk. Samtidigt så finns mängder av parallella kvinnliga konstnärskap som inte alls fått den uppmärksamhet som de förtjänat som Hanna Pauli eller Vera Nilsson.

Ett steg i rätt riktning Moderna museets försök att med projektet Det andra önskemuseet att försöka rätta till genusbalansen i Moderna museets samling. Men kvinnors möjligheter till självförverkligande har genom historien varit begränsade, inte minst på grund av den brist på kvalificerad kritik som mötte dem.

Som Otto G Carlsund försök att marginalisera Siri Derkerts konstnärskap 1931 genom att kommentera kvinnliga konstnärers barnporträtt: ”Siri Derkerts barn är ej, som andras barn, vackra barn, utan mer som Vera Nilssons, fula barn.”

Men i dag är det kvinnliga konstnärer som står för de största framgångarna. På Artfacts är sju av de tio högst rankade svenska konstnärerna kvinnor och Nathalie Djurberg, Klara Lidén och Karin Mamma Andersson hör till de namn som internationella museum gärna ställer ut.

Så att det inte ställs ut lika många kvinnliga som manliga konstnärer på konstmuseerna i Sverige är inget annat än ett bevis för att gamla värderingar fortfarande sitter i väggarna.

Om inte annat finns hjälp att få. Fråga Rättviseförmedlingen.

 

 

 

 

 

 

 

Visa kommentarer (1410 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Gäsp…

 • Anonym

  Inte nog med att feminister vill kvotera in dagens kvinnor, nu vill man även kvotera in gårdagens kvinnor. Det här blir alltmer absurt (i synnerhet som man glatt konstaterar att 7/10 högst rankade konstnärer på Artfacts kvinnor)… 

  • http://www.facebook.com/people/Erica-Treijs/606482683 Erica Treijs

   Kul skrivett, ”kvotera in gårdagens kvinnor”. Men utifrån min synvinkel är det deppigt när historiens misstag upprepas och vi nu alla är mer upplysta. 

   • Anonym

    Det är inga ”misstag” som upprepas. Numera har inte kön betydelse, det är kompetens och kvalitet som avgör. Ja, förutom hos mediakrönikörer och en del idealister då. Där verkar tvärtom kön vara den primära mänskliga egenskapen.

    För övrigt, eftersom jag inte delar krönikörens åsikt så lär väl detta inlägg räknas som ”näthat”.

  • Anonym

   Och 7av10 kulturredaktörer på tidningarna är kvinnor.Att debutanter inom litteratur är kvinnor kraftigt dominerande.Att på konstskolorna runt om i sverige så domminerar kvinnor kraftigt.Men det skriver man aldrig om att det behövs resurser till killar så dom kan slå sig in på dessa matriarkala borgar.Men när det är fler killar som spelar rockmusik då skriver man om det och pengar sattsas för att få fler tjejer dit

 • http://www.facebook.com/people/Håkan-Larsson/100001788669184 Håkan Larsson

  Och kulturarbetande filatelister? Enbenta? Folk med ett blått och ett brunt öga?? Kan inte också de få kvoter?

 • Anonym

  Kvinnor är mycket väl representerade i kategorin usla deckarförfattare. Jag behöver väl inte nämna några namn?

  • Anonym

   Det är skandal att det inte säljs lika många deckarromaner skrivna av svenska män som av svenska kvinnor.
   Vad gör Rättvisefömedlingen för att ändra på det?

 • http://profiles.google.com/emil.k.svensson Emil Klasson Svensson

  Är det verkligen viktigt vilket könsorgan konstnären har?

 • http://profiles.google.com/emil.k.svensson Emil Klasson Svensson

  (Mitt argument har ingen tyngd, jag har ett manligt könsorgan och då kan jag enbart ha motivet att främja mitt sorts könsorgan så förlåt för mitt inlägg.)

 • Anonym

  Om 7 av 10 konstnärer på Artifacts lista över de 10 bästa konstnärerna är kvinnor, borde inte Rättviseförmedlingen göra en lista över män som kan tänkas kvoteras in? Eller så inser man att de är på den listan för att de är de bästa konstnärerna, inte för att de har en vagina.

  Offermentaliteten i tidningsvärlden börjar bli sjukligt jobbig… Vagina = offer, Kuk = förövare. Svart och vitt. Blir rätt tröttsamt som kille utan varken makt eller vilja att ha makt att läsa detta överallt, hela tiden. Att kvinnor har blivit dåligt behandlade förr i tiden är inte mitt fel. Det är inte mitt fel.Jag är tydligen ett svin för jag har kuk, för att de 0.1% av folket som har extremt mycket makt har kuk. Logiskt. Jobbigt. Sjukligt. Sluta se kön, börja se människor för fan.

  Om chefer på konstmuseer diskriminerar bra konstnärer, ifrågasätt dem för det, det är ju ni som är journalister, ställ dem mot väggen och peppra dem med frågor. Ifrågasätt individerna, det är de som har ansvar. Skriv inte krönikor om hierarkier eller patriakat som om det vore alla mäns fel. Gör inte det.

  Man känner sig så jävla liten varje gång man läser det. Jag tog inte det beslutet. Jag var inte med och gjorde det. Varför skall jag behöva känna mig som att jag är med i en stor konspiration mot alla kvinnor. Att jag är den hemske vita mannen.

  Ursäkta att jag ballar ut just i det här inlägget, det är egentligen ganska harmlöst jämfört med annat som skrivits, men det börjar faktiskt bli fruktansvärt jävla tröttsamt nu.

  • http://www.facebook.com/people/Erica-Treijs/606482683 Erica Treijs

   Jag tror du är en fin man som säkert lever jämställt. Förstås kan det vara svårt också att vara man, men frågan är om detta verkligen handlar om kvinnlig kvotering? När det kommer till urval, så gäller det ju att man ser alla. Även kvinnorna. Så har inte alltid varit fallet i konsthistorien. Jag hoppas på bättring. 

   • Anonym

    Först av allt – all heder av att du svarar. Och återigen ursäkta att jag fick snebrott just på den här artikeln som är välskriven och tar upp något som för de individer som påverkas är extremt orättvist.

    Jag skriver ingenstans att det handlar om kvotering. Jag tycker du har rätt i sjävla grundfrågan. Det jag stör mig på att allt som handlar om offerroll i etablerad media handlar om kvinnor som offer för jämställdhet och hur det påverkar samhället. Aldrig om män, såvida det inte gäller vårdnad av barn.

    För att relatera till ett aktuellt exempel inom nöjeskulturen, som du är journalist inom. I det tredje avsnittet av Robinson så förekom det ÖPPEN grov sexism och mobbning mot män, i vad som skulle vara ett ”nakenlopp”. De media (Expressen, Aftonbladet) som har skrivit något om det har promotat eventet och själva visat videos från det. Ingenstans skrivs det något negativt om detta på etablerade mediasajter. Hur är det möjligt? Hur kan män inte ens få anses vara offer när de utsätts för att tvingas vara nakna inför 1 miljon svenskar, när ingen reagerar på detta, då orkar jag inte med mer. Ingenstans står det skrivet om hyckleriet med att det samtidigt har antimobbningsvecka på TV4. Det var alltså öppet, inte genom gömda strukturer eller något liknanade. Ändå reagerar ingen från etablerade medier. Hur är det möjligt 2011 att inte en enda person på kultur- och nöjesredaktionerna skriver en rad om något så öppenbart kränkande mot män och människor? Det är det största övertrampet jag har sett i nöjesmedia mot vuxna människor överhuvudtaget.

    Varför skall jag ens låtsas bry mig om artiklar om jämställd när media inte gör det minsta försök att vara det samma. Hade det varit enbart tjejerna som hade tvingats till att visa sina fittor ocensurerade för en miljon tittare så hade de som var ansvariga inte haft kvar sina jobb längre. Varför är det så? Jag orkar inte med att behöva be om ursäkt för mitt kön, samtidigt som jag skall ta skit för det samma. Det skall gå åt båda håll.

    Läs mer här om du vill se att människor faktiskt reagerar på sådant, kvinnor som män: http://po.tv4.se/fragor-svar/program/varfor-naket-i-robinson/

    Och det här är bara ett exempel på många. Varför diskuteras bara mäns förmåga att genom våld tvinga till sig sex, när kvinnors överlägsenhet i icke-våldsamma sexmoment är monumental och en enorm maktfaktor (en normal kille måste jobba för sex, en normal tjej kan välja när hon vill ha sex). Obs, lägg märke till att jag gör inte dessa problem jämnbördiga, däremot så verkar bara det ena problemet existera i media.

    Varför diskuteras ensamstående kvinnors rätt att bli inseminerade när inte det faktum att det blir maktbalans genom att kvinnor genom detta och abort får rätt att bestämma över när liv skall komma till. (Här är jag extra noga med att poängtera att fri abort är en självklarhet för mig, däremot så skall maktfaktorn det innebär diskuteras, något som inte görs överhuvudtaget idag)

    Det finns hur många exempel som helst där män är offer för en ojämnställd värld. När skall media få tummen ur och börja skriva om detta?

    Jag förstår att du inte kan svara på detta och att det inte är ditt fel på något sätt, utan jag avreagerar mig på fel ställe helt enkelt, ursäkta återigen :) Däremot eftersom du jobbar på en kulturavdelning så vore ett svar angående hur ni kunde missa att kritisera Robinson intressant.

    • http://twitter.com/Treijsen erica treijs

     Jag har svårt att gå in på Robinson-exemplet, men jag får för mig att jag såg en trailer inför där det var en massa nakna rumpor. Kan det stämma? Däremot har jag varit med på plats under inspelningen det allra första året och det resulterade i ett antal artiklar av inte bara hyllande karaktär. Men tar med ditt inlägg till diskussion på redaktionen, för visst du har onekligen en poäng där. Och det är ett ämne som från och till behandlas av en kulturavdelning. 
     Läste du förresten Idagsidans serie om den moderna mansrollen. Skickar en länk. Kanske hittar du något av intresse. 
     http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/manligt-och-kvinnligt/hur-mar-mannen_6265362.svd
     Ciao,
     Erica

     • Anonym

      Återigen, tack för att du tar läsarnas åsikter på allvar. Skall läsa artikeln :)

      Enkelt sammanfattat:

      Du är man. Du är Robinsonälskare. Du söker till Robinson och kommer in och blir antagligen extremt glad och ser fram emot det i några veckor. Du får en gratis resa till andra sidan jordklotet betald av TV4. Väl där träffar du 8 andra manliga deltagare. Du undrar var tjejerna är. När du landar så sätter de dig i fängelse under ett dygn, med ett enda mål med vatten och bröd. Du skrattar antagligen och inser att det är del av utmaningen. Dagen efter så får du åka ut med båt och äntligen skall tävlingarna du sett fram emot börja.
      Du träffar Paolo Roberto som du sett på TV förut. Det första han säger till dig är att nu är det upp till dig att bevisa att du är en ”riktig man” och skriker ”av med alla kläderna och spring till andra sidan ön annars åker du ut ur tävlingen”.

      På bråkdelen av en sekund, på hungrande mage, skall alltså du alltså bestämma dig för: Vill jag framstå som fjollan i TV när de andra tog av sig kläderna. Hur kommer det påverka att jag har en familj hemma som kommer att påverkas av att jag blir nakenpappan. Kommer de att klippa det så att de bara syns rumpor och på avstånd. Eller kanske censurera som de gjort tidigare omgångar. Eller du kanske inte ens tänker iom att du är så överrumplad, du handlar på impuls eftersom de andra männen tar av sig kläderna. Grupptryck. Du kanske tänker – kan jag verkligen bara hoppa av tävlingen när TV4 har bjudit mig på resa runt halva jordklotet?

      När loppet är färdigt så inser du att priset är ett par badbyxor. De sju som inte vinner de får fortsätta gå omkring nakna. Under 4 dagar.

      Efter det här så har TV4 möjligheten att göra det hela till en förnedringstävling genom att censurera och klippa snyggt – de väljer att göra det till förnedrings-tv. Och som svar Erica – det visade ALLT,om nu inte anuset är det enda heliga vi män får ha kvar. Så jo, samtliga 8 personer fick sina penisar exponerade ocensurerade multipla gånger i TV på bästa sändningstid inför sina partners, arbetskamrater, barns skolkamrater o.s.v.

      Efter programmet så försvarade sig Paolo Roberto med att ”de flesta inte har något att skämmas för där nere.”. Som om han någonsin hade kommit undan med att säga att ”de flesta tjejer verkar ha en påsättningsbar fitta”. Och med det citatet går det alltså även att läsa in att någon eller några skall ha något att skämmas för. Så TV4 tvingar dem att visa sin kön och säger sedan att de är sexuellt dåligt utrustade. Hur är det någonsin acceptabelt, utan att det kommer en motfråga från en journalist?!?!

      Martin Nygren som är producent svarar att orsaken till att de bara var män var för att få fram humorn och att man skulle se det med glimten i ögat. D.v.s. män kan inte vara sexiga, meningen var att ni skulle skratta åt dem. Ett svar som en mobbare på en skolgård hade skämts för att försvara sig med.

      Och för dem som säger att deltagarna hade ett val. Dansk TV har redan gjort ett nakenlopp, med alla deltagare. Detta var censurerat och jämställt på det sättet att alla fick springa. En person sprang inte, hon var efter programmet sjukskriven för psykiska besvär hon fick av tävlingen, genom att INTE springa. Hon ansåg iaf då att hennes liv var meningslöst efter detta. Läs mer här:
      http://www.bt.dk/robinson-2009/robinson-oedelagde-sandras-liv

      TV4 måste ha vetat om det iom att det är samma produktionsbolag. Så valet deltagarna fick var att välja på vilket sätt de ville förnedra sig själva. Att påstå att de har ett val är som att vissa extremliberaler påstår att Filipinska prostituerade har val.

      Och bara så att du förstår. Det jag vänder mig emot är inte att det var ojämställt. Utan att det fick ske överhuvudtaget. Det hade inte blivit bättre av att tjejerna hade sprungit.

      Däremot så blir jag förbannad när inte ni i seriös media uppmärksammar detta enbart på basen att det bara var killar som fick utstå det. Jag är 100% säker på att ni hade skrivit någon slag artikel om det om det hade varit tjejerna som hade fått sina underliv exponerade på tv. Där är jämställdsfrågan extremt viktig. Och efter det loppet så har jag tappat allt förtroende för artiklar som denna, för att inte ens öppen sexistisk förnedring av män på bästa sändningstid blir ifrågasatt, medan strukturer där kvinnor ev. har missgynnats inom smalare områden blir det.

      Som sagt, ta gärna tag i det här. Försök kräv dem på ett bättre svar än att det var humor. För det är så jävla kränkande. Och hur fan de kan motivera det samtidigt som de har samarbete med Friends emot antimobbning. Jag blir kräkfärdig av det.

     • Anonym

      Jag har streckläst artiklarna nu och det är väldigt bra skrivet. Jag är själv 80-talist och kan känna igen mig i de problem man kan känna med vilken identitet man skall ha som man i dagens värld. Jag försöker som de flesta att leva mitt liv jämställdt efter de resurser och den uppfostran jag har fått, men det är inte alltid lätt. Lätt att ens veta hur alltid, ibland att omsätta ens tankar i praktik. Man tror nog gärna att man är mer jämställd än man är, man som kvinna.

      Men fortfarande, de artiklarna tar bara upp problem och analyserar problem, det är väldigt lite frågaställning vad man skall göra åt problemen. Det tas väldigt sällan upp, t.o.m. motarbetas.

      Exempel – I helgen så kom två intressanta nyheter.

      Det ena var att Saudiarabien tillåter kvinnor att rösta, något som ledare med all rätt jublar över.

      Det andra var att män börjar närma sig tjejer i levnadslängd, något som alla borde jubla över? Läs det här: http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.731928-overskott-pa-man-om-fyra-ar

      Återigen, när t.o.m. kvinnor och män försöker leva jämställdt så är det mäns fel att vi knappar in på kvinnor i livslängd.Och även fast Gauffin har rätt att kvinnor fortfarande jobbar mer i hemmet, så är den totala arbetsbördan ungefär samma eftersom män arbetar mer, enligt SCB. Återigen – Har du penis = förövare, har du vagina = offer. Det är så osubtilt att det blir skrattretande. Vad är artiklarna om de som faktiskt tycker det är bra att även människor med penis får möjlighet att leva längre? Var är artiklarna som problematiserar att killar känner en press på att behöva förvärvsarbeta mer än kvinnor i samband med den här artikeln? Alttid är det mannens fel.

      Det problemet jag skriver om med Robinson har dock väldigt lite med just känslolivet, svåra ställningstagande, gömda strukturer att öra. Robinsonprogrammet var ren skär mansförnedring på bästa kvällstid på en av de största kanalerna inför en miljonpublik. Det skall inte behövas göras några svåra analyser för att förstå att det är fel. Punkt.

      Men återigen – ett jättetack för att du bryr dig. Det är du värd all respekt för :)

     • Anonym

      Och just det – för att förenkla för er: http://www.tv4play.se/noje/robinson?title=robinson_del_3&videoid=1983336 Där har ni vad man såg, tyvärr verkar man få betala för sig. Del 3 och 4.

      Här har ni lite gratisklipp, men absolut inte allt:
      http://www.tv4play.se/noje/robinson?title=tufft_att_vara_utan_klader&videoid=1984362
      http://www.tv4play.se/noje/robinson?title=naken_start_pa_robinson&videoid=1984284

      Som sagt, alla får visa kön,vissa med inzoomningar. Såg även nu att det visst var ett anus med där också, smakligt som sagt :/ Det hade inte hänt mot kvinnor. Aldrig. Aldrig. Aldrig.

      Och bara som liten kommentar – jag har absolut inget mot nakenhet på tv. Men om folk skall vara nakna så skall det bestämma det själva genom ett beslut som är genomtänkt.

      Nu får det vara slutkommenterat här, blir bara upprörd av tänka på det :) Hoppas som sagt du gör något åt det för man känner sig sjukt maktlös inför sådant här. Varför är det ok? Och framförallt, varför ifrågasätts det inte från er?

      Ursäkta för att jag spammar dig :)

 • Anonym

  ”Nästan 30 aktiva kvinnliga producenter är listade för att ännu en gång
  pulvrisera argument som ”det finns inga tjejer inom just det här
  området”.”

  – Frågan är väl inte om de existerar utan om de är duktiga på sitt jobb. Det är jävligt enkelt och väldigt creddigt att kalla sig producent, frågan kvarstår om de kan uträtta vad som krävs.

  • http://pulse.yahoo.com/_ALEWF7NYE564C46WXEPU2ZKADI Danial

   Nej. statsfeminister tycker att det ska minsta vara 50/50 och helst 100/00 för att det ska vara jämlikt, oavsett kompetens.

  • Anonym

   hjhj

  • Anonym

   Frågan är hur många män det finns som titulerar sig aktiva producenter? Skulle gissa att det är betydligt fler än 30. Lite som kvoteringen av DJ’s. Om det finns 5 ggr så många manliga DJ’s så blir det väl rättvist om det är 5 ggr så manliga DJ’s som får spelningar? Annars skulle det innebära att det är lättare att få spelningar som kvinnlig DJ än som manlig och det är väl inte rättvist? Samma sak med musikvideoproducenter. Om fler män än kvinnor väljer att satsa på ett yrke så får man väl acceptera att det blir mansdominerat.

   Lustigt också att feminister jämt vill kvotera alla högstatusjobb som är mansdominerade men aldrig yrken som t.ex sopåkare eller liknande.

   • Anonym

    Det vill kvotera till jobb med makt, inte högstatusjobb. Polis är t.ex. inte ett högstatusjobb,men däremot ett jobb med kvotering. Det problemet existerar knappt tvärtom, möjligtvis om man räknar lärare som ett maktjobb.

    Däremot handlade inte artikeln om kvotering, utan att inte de mest lämpade får ta den plats de förtjänar. Huruvida det stämmer bland producenter eller konstnärer vet jag inte eftersom jag inte är insatt. Är du? Jag gissar att Erica är det iom att hon är journalist inom området.

    Däremot kan jag tycka som jag skrivit tidigare att områden där män är drabbade av ojämlikhet måste börja synas i media och därför blir det här ännu än tröttsam artikel om hur synd det är om kvinnor. Även fast den behövs.

    • Anonym

     Tja med tanke på att jag inom min ganska snäva bekantskapskrets känner ett flertal killar som velat bli DJ’s och musikvideoproducenter så är jag ganska säker på att det finns fler manliga diton. Saken är ju att tjejer ofta väljer killar med spännande högstatusjobb medan det omvända knappast gäller i lika hög grad. En ful kille som Jonas Åkerlund som gjort musikvideos åt Madonna och Prodigy får ju flera tjejer efter sig medans en ful tjej som gör nåt liknande inte får så mycket fler killar för det. Inge som lever i verkligheten kan ju ha undgått att ha sett det. Tjejer väljer partners mer efter status än vad killar gör som istället går mer efter utseende (det finns variationer givetvis men mönstret är ju tydligt för alla med ögonen öppna). Därför är det inte så konstigt att många killar vill bli rockstjärnor, DJ’s, producenter med mera eftersom det kraftigt ökar deras sex appeal hos det motsatta könet. Tjejerna får helt enkelt välja bort såna killar och istället välja den lite snyggare arbetslöse sopåkaren istället för den häftige (men inte lika snygge) stjärn DJ’n. Då kommer såna yrkesval inte att framstå som lika attraktiva för killar längre…

     Och tro mig för jag har sett det här med egna ögon. Inom min snäva bekantskapskrets känner jag 4 killar som slitit hårt för att bli musikvideoproducenter. En av dom lyckades slå sig in i den stentuffa branschen och fick börja regissera åt kända artister. Hans sexliv fick sig ett ordentligt lyft kan jag tillägga…. ;)

 • Anonym

  Jaha, så var vi där igen!! Att kvinnor är underrepresenterade inom delar av konst-och kulturlivet är ett stort
  problem för feminister. Att kvinnorna dominerar bland lärarna i grundskola och förskola ( 95%) är däremot
  inget problem. Skall det uppväxande släktet nu enbart uppfostras av kvinnor, utan att någon reagerar??

  • http://www.facebook.com/people/Erica-Treijs/606482683 Erica Treijs

   Står detta mot varandra? Jämställt är alltid bäst om du frågar mig. 

   • Anonym

    Japp, som en kvinnlig kollega sa till mig. ”Jämställdhet är bra så länge det sker på mina vilkor”. Det är lite som floskeln solidaritet. De allra flesta som tjatar om solidaritet brukar vilja befinna sig på den mottagande änden av ”solidariteten”.

   • http://pulse.yahoo.com/_ALEWF7NYE564C46WXEPU2ZKADI Danial

    Jämställd behöver inte alltid betyda 50/50. Män och kvinnor kan ha olika intressen och val.

   • Anonym

    Varför är 50/50-fördelning bäst? 
    Finns det andra egenskaper än man/kvinna som även skall fördelas jämt över alla områden? 

 • http://pulse.yahoo.com/_ALEWF7NYE564C46WXEPU2ZKADI Danial

  ” På Artfacts är sju av de tio högst rankade svenska konstnärerna kvinnor ”.
  Jämlikhet enligt statsfeminister. Skulle 10 män och 9 kvinnor gå på toa så skulle statsfeminister ryta till om Gubbvälde.

 • Pingback: SEO Services Plans

 • Pingback: europeana portal

 • Pingback: Document Solutions

 • Pingback: aftermarket warranty porsche 911

 • Pingback: free traffic

 • Pingback: Google Maps Placement

 • Pingback: Wanetta

 • Pingback: autoremont

 • Pingback: Scrapebox lists

 • Pingback: phen375

 • Pingback: football betting

 • Pingback: ansi medical billing software

 • Pingback: wet pantyhose

 • Pingback: how can I get a free ipad

 • Pingback: Project Management Templates

 • Pingback: va loans credit score

 • Pingback: menu boards

 • Pingback: how to make a website

 • Pingback: Escort girl Paris

 • Pingback: tea kettle

 • Pingback: Tennisschläger Test

 • Pingback: treadmills

 • Pingback: minivestidos

 • Pingback: mobile websites

 • Pingback: austin condo

 • Pingback: como conquistar a una mujer

 • Pingback: Forex Insider

 • Pingback: casino games

 • Pingback: regcure pro

 • Pingback: givenchy bags

 • Pingback: Polski dentysta w Londynie

 • Pingback: cheap wedding cakes

 • Pingback: cello bow

 • Pingback: tablet android

 • Pingback: coverage characteristics of auto insurance

 • Pingback: property auction

 • Pingback: Just Fab

 • Pingback: stock certificate

 • Pingback: herbal viagra

 • Pingback: soccer shoes

 • Pingback: credit score

 • Pingback: Dentists in san diego

 • Pingback: plytki glazura on-line

 • Pingback: glazura

 • Pingback: plytki

 • Pingback: Biuro rachunkowe w Londynie

 • Pingback: Polski lekarz ginekolog w Anglii

 • Pingback: Spolka w Anglii

 • Pingback: Personal Injury Attorneys in Los Angeles

 • Pingback: Apple iPhone

 • Pingback: Colorado Springs Spa

 • Pingback: Garlic Infused Olive Oil

 • Pingback: VCMC

 • Pingback: world of gold

 • Pingback: coconut oil benefits

 • Pingback: Flat Pouches

 • Pingback: Painters in Gainesville

 • Pingback: instructional tutorials

 • Pingback: buy hip hop beats

 • Pingback: transmission control module

 • Pingback: top single dating sites

 • Pingback: Blogs

 • Pingback: hooker

 • Pingback: Fiverr Money

 • Pingback: home remedies

 • Pingback: Cloud Computing Companies

 • Pingback: referencement Geneve

 • Pingback: traffic in website

 • Pingback: furniture indonesia

 • Pingback: Best Garbage Disposal

 • Pingback: blue licenses holding

 • Pingback: sell house fast

 • Pingback: free to use

 • Pingback: payday loans in davenport iowa

 • Pingback: claim paye

 • Pingback: aqui

 • Pingback: london escort services

 • Pingback: asus transformer prime

 • Pingback: Greek Yogurn recipes

 • Pingback: standmixer

 • Pingback: b vitamins

 • Pingback: best sim only deals

 • Pingback: chase bank

 • Pingback: Boat Lifts Online

 • Pingback: James Hardie Siding Atlanta

 • Pingback: Darts

 • Pingback: ebook publishing on amazon

 • Pingback: get kindle

 • Pingback: Masquerade Dresses

 • Pingback: Key man insurance is something that many business forget to consider when insuring their risk! Key man insurance could mean the difference between a thriving business or no business!

 • Pingback: Get Twitter Followers

 • Pingback: aboriginal art

 • Pingback: Reverse Osmosis Water Filtration Systems

 • Pingback: what is an online database

 • Pingback: improve golf

 • Pingback: No Medical Life Insurance

 • Pingback: Movers Tips

 • Pingback: noir condos

 • Pingback: Belkin N Wireless Router

 • Pingback: How To Get Rid Of Acne Scars Naturally

 • Pingback: spokozespol.eblog.pl/

 • Pingback: cheap sim only

 • Pingback: sim only plans

 • Pingback: budowa domów jednorodzinnych warszawa

 • Pingback: sim only contracts

 • Pingback: tynki z agregatu warszawa

 • Pingback: rockymountainalarm

 • Pingback: cheap sim only

 • Pingback: sleep disorders

 • Pingback: electrical engineering

 • Pingback: wideofilmowanie warszawa

 • Pingback: onkyo nr609

 • Pingback: onkyo receivers

 • Pingback: onkyo sr508

 • Pingback: Start a new career in Protective Services

 • Pingback: medical tourism

 • Pingback: more likes on facebook

 • Pingback: Commercial Real Estate

 • Pingback: debt collectors

 • Pingback: Jimmy Mack is a theta healer and matrix energetics certified practitioner

 • Pingback: zespol na wesele

 • Pingback: zespol muzyczny

 • Pingback: Free Drum Loops

 • Pingback: commercial garbage disposal in Edmonton, Ab

 • Pingback: Buy Twitter Followers

 • Pingback: web designers

 • Pingback: buy concert tickets

 • Pingback: zespół muzyczny warszawa

 • Pingback: earbuds for running

 • Pingback: Intex Frame Set Pools

 • Pingback: Texas car insurance quotes

 • Pingback: vitamin d foods

 • Pingback: Search and compare prices from millions of books, music, movies, & more

 • Pingback: always sleepy

 • Pingback: bee honey

 • Pingback: Ford Flex All-Weather Cargo Liners

 • Pingback: home office organization ideas

 • Pingback: easiest pay day loans

 • Pingback: GE Lighting

 • Pingback: Obagi Skin Care Products

 • Pingback: Washington Limo Service

 • Pingback: free books on kindle

 • Pingback: how to get rid of acne fast at home

 • Pingback: A19 LED

 • Pingback: Mobile game for free

 • Pingback: dise?o logo madrid

 • Pingback: diet program

 • Pingback: Product Reviews

 • Pingback: Biżuteria sklep online

 • Pingback: fotografia slubna krakyw

 • Pingback: Lojas Decoracao Lisboa

 • Pingback: Wagi

 • Pingback: http://www.imediaconverter.com/

 • Pingback: Philips EnduraLED 10W A19 LED - Winner of the L Prize�

 • Pingback: electronics

 • Pingback: WordPress template

 • Pingback: 16 GB High Quality Website Templates. No Per Product Fees, Unlimited and Instant Access to All Templates for One Price

 • Pingback: Clickbank Review

 • Pingback: pickyourshoes

 • Pingback: LED Light Bulb

 • Pingback: oyun ve para

 • Pingback: Uk Escort Directory

 • Pingback: http://www.converterfamily.com/

 • Pingback: oyun yasami

 • Pingback: kumarhane sehri

 • Pingback: en iyi oyunlar

 • Pingback: Przystanek pogorzelica opinie

 • Pingback: government grants truth website

 • Pingback: epx body review

 • Pingback: reviews site

 • Pingback: term life insurance california

 • Pingback: telephone answering service

 • Pingback: betekenis vlinder

 • Pingback: Ciekawe teksty

 • Pingback: google maps flight simulator

 • Pingback: Philips LED Light Bulbs Dimmable

 • Pingback: zespol na wesele

 • Pingback: tynki maszynowe warszawa

 • Pingback: cazare mamaia

 • Pingback: wideofilmowanie płock

 • Pingback: goji berry review

 • Pingback: LED Pendant Light

 • Pingback: great outdoors

 • Pingback: which exercises burn belly fat

 • Pingback: wheel repair

 • Pingback: Free NBA Picks

 • Pingback: NBA Picks

 • Pingback: liberty reserve

 • Pingback: kelione

 • Pingback: remote control helicopter

 • Pingback: visalus sciences

 • Pingback: slomodirector

 • Pingback: Bed Bugs Exterminator NYC

 • Pingback: przedwczesny wytrysk

 • Pingback: low cholesterol diet

 • Pingback: singapore business setup

 • Pingback: esl teaching jobs in asia

 • Pingback: bra types

 • Pingback: baby clothes for girls

 • Pingback: broadband speed test

 • Pingback: White Vaginal Discharge

 • Pingback: Womens health issues

 • Pingback: buying wow accounts

 • Pingback: pain management in NJ

 • Pingback: brooklyn dentist

 • Pingback: infiniti new jersey

 • Pingback: volkswagen lease deals ny

 • Pingback: floridahomeinsurancequotes.com

 • Pingback: 7 minute workout

 • Pingback: christmas candles

 • Pingback: dentist 11235

 • Pingback: apps on iphone or ipad to learn Chinese

 • Pingback: pay as you go mobile broadband

 • Pingback: Housing for Single Mothers

 • Pingback: Pell Grants for Single Mothers

 • Pingback: Scholarships for Single Moms

 • Pingback: Second Chance Banking Info

 • Pingback: Scholarships for High School Students

 • Pingback: poor credit loans

 • Pingback: theaterverlag

 • Pingback: help paying rent 111

 • Pingback: Philips AmbientLED

 • Pingback: Jobs in Barataria, LA

 • Pingback: http://www.imediaconverter.com/

 • Pingback: check grammar now

 • Pingback: western saddle rack

 • Pingback: facebook hack

 • Pingback: cosmetic dentist

 • Pingback: motivational stories from successful people

 • Pingback: pelvic pain third trimester

 • Pingback: japan figure

 • Pingback: Philips LED

 • Pingback: zespol muzyczny

 • Pingback: Samurai Vs Zombies Defense Cheats

 • Pingback: steigerhout bouwtekeningen

 • Pingback: nibiru nasa

 • Pingback: Realty Executives Scottsdale

 • Pingback: hvac mesa az

 • Pingback: stop and store storage brooklyn

 • Pingback: auto body repair Denver

 • Pingback: hydroponicly grown

 • Pingback: LED track lights

 • Pingback: berghoff

 • Pingback: Samsung Galaxy S2 Payg

 • Pingback: Image Editing

 • Pingback: Make Money

 • Pingback: Payg Blackberry Bold 9900

 • Pingback: Post Free Classified Ads Nigeria

 • Pingback: Replica Wholesale Sunglasses

 • Pingback: Streetwear

 • Pingback: Lawrence Krzeminski

 • Pingback: trainingsplan muskelaufbau

 • Pingback: Philips EnduraLED T8 Tube

 • Pingback: pink films

 • Pingback: location corse

 • Pingback: recruitment firms

 • Pingback: Cord blood Miami

 • Pingback: http://www.youtubedownloadermac.net/

 • Pingback: herba kanker

 • Pingback: seo agency

 • Pingback: Blog Basics

 • Pingback: make money forex

 • Pingback: Arkansas social security lawyers

 • Pingback: Cash in Pension

 • Pingback: Malbec Wines

 • Pingback: uudet pikavipit

 • Pingback: y3 game

 • Pingback: find out

 • Pingback: PAR30 LED

 • Pingback: 888 poker free £5

 • Pingback: Fish Tank Heater

 • Pingback: induction lights

 • Pingback: Leatha Verros

 • Pingback: simplysellular scams

 • Pingback: canadian dental plan

 • Pingback: Halloween Party

 • Pingback: Site

 • Pingback: purchase nolvadex online

 • Pingback: best keys

 • Pingback: romance books

 • Pingback: dvd projectors

 • Pingback: forbrukslen

 • Pingback: saudi advertising

 • Pingback: 100W Bulbs

 • Pingback: taxi from southampton to london

 • Pingback: instant credit cards

 • Pingback: instituto do cliente morada

 • Pingback: artists

 • Pingback: hdtv stand 55

 • Pingback: ponto cruz quadros

 • Pingback: have to watch this

 • Pingback: affordable seo

 • Pingback: Beauty Blog

 • Pingback: Cupcake

 • Pingback: desktop backgrounds

 • Pingback: www.mesothelioma-attorney-assistance.com

 • Pingback: Click here

 • Pingback: Nice info

 • Pingback: A15 Light Bulb

 • Pingback: anaheim carpet cleaners

 • Pingback: make enhancement reviews

 • Pingback: best mobile broadband

 • Pingback: SEO Help

 • Pingback: Wedding Photography cambridge

 • Pingback: compound fracture injury claims

 • Pingback: ligament injury claim

 • Pingback: Home Based Business

 • Pingback: compound fracture injury claim

 • Pingback: bodybuilding.com promotional code

 • Pingback: hotels.com coupon codes

 • Anonym

  är svenskan det enda språk som tagit upp ordet för påsk – pesach i hebreiskan? förr värpte inte hönsen under vintern, kring påsk var de igång igen och man festade, fastan var ju slut dessutom. jag trodde man firade att jesus var uppstånden? han dog ju på korset under långfredagen. men firandet i kyrkan börjar på påskdagen.
  förmodligen var folk lättade över att den allvarliga långfredagen var över? redan på 1000-talet fanns en mängd kyrkor i sverige, församlingarna var små, alla borde kunna ta sig till kyrkan, det var då inte bara högmässa på söndagarna utan dagliga förrättningar och kyrkan var byns ”finrum” där fick man  officiella nyheter och påbud upplästa. kyrkklockorna hördes vida omkring och signalerade olika saker. långfredagen måste ha varit den viktigaste dagen på kyrkoåret?  ä r  förstås ska tilläggas. en väckelse är på gång? många tolkar alla olyckor som en följd av bristande tro, inte minst muslimerna som faktiskt är en slags ur-kristna om det nu förbigått någon…

  • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

   Betydelsen av det ena o det andra i Bibeln är inte lätt att mäta värdet av. Skapelsen (tillblivelsen) G.T. o Uppståndelsen-förlåtelsen-vår synd som den Uppståndne tog på sig N.T. .   MÄKTIGT ! swerco
   PS! Väckelse ?  Gudsriket ska ”erövra” världen! DS!

  • Anonym

   Pâcques på franska, påske på norska, och det finns säkert fler. Jag tror så är fallet också med latinet (pascha). Eftersom latinet var kyrkans språk antar jag att både de svenska, norska och franska orden för påsk kommer därifrån och kanske inte direkt från hebreiskan.

   • Anonym

    precis så är det-undrar varför tyskarna och engelsmännen kallar det eastern, osten, östern alltså?

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  Firar är inte riktigt rätt ord för mitt agerande vid påsk-högtiden. Jag ”vandrar” i tankar från tidig e.m ”skärtorsd.
  (måltiden) t.o.m. annandagen och den vecka som följer+tiden till himmelfärdsdagen.Död-uppståndelse-”himla-
  färd”,DET ÄR SÅ STORT för mig.

 • http://profiles.google.com/filip.gberg Filip Joelsson

  Att vi börjar firandet kvällen innan är inte alls så konstigt, och är inte en inspiration från julafton. Dygnet har inte alltid räknats börja vid midnatt: I judisk tradition börjar det nya dygnet när tredje stjärnan tänds. Ända sedan urkyrkans tid har man, till och från, börjat firandet av större helgdagar på kvällen ”före” den eg. helgdagen.

 • http://flickr.com/photos/96163307@N00 internet2012

  Chockladäggshyckleri

 • Anonym

  Om Jesus kommer tillbaka kommer han att gå till hårt angrepp på Carl Bildt och alla galenskaper som eliten kommer med varje dag
  http://runelanestrand.wordpress.com/2012/04/01/vansinnet-som-sjalvklarheter/

  • Anonym

   Rune, du är en tvättäkta rättshaverist!

 • Anonym

  man måste se firandet som en kontrast till den mycket stränga lutheranska kyrkan och det hårda arbetet på vardagarna förr i tiden-inget av detta finns ju nu-men firar gör vi ändå som bekant! (diabetes ökar lavinartat i bl.a  USA……)

 • Anonym

  Rätta mig om jag har fel, men med ”teologiskt tom” så avses
  väl mera att vi egentligen firar på fel dag och indirekt snubblar på mållinjen?
  Alltså samma fenomen som julafton vs. juldagen, dvs. att det är på juldagen och
  påskdagen det verkligen ska ha hänt något medan julafton och påskafton bara är
  aftnar och upptakt inför det som komma skulle.

  • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

   Får jag skoja till det lite: I bland innehåller teologin alltför mycke!

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  Vad vi firar o vad Jesus gjorde på påskafton frågor jag kan ställa mig.
  Vad jag gör eller vad Jesus gjorde det kan väl  var och en få avgöra o ”spekulera” lite kring.
  Hur ”spekulerar” jag:Inte vet jag om Jesus var kvar i gravgrottan, han kanske gjorde en utflykt samtalade med sin Fader,vi får väl fråga honom sen.
  Hur jag själv tillbringar påskaftonen är väl en sak mellan mig o allas vår gemensamma Fader i Himmelen,
  just nu så skriver o tänker jag på undret som inte har begränsningar.Jag får skriva vad jag känner,tycker, tror o
  tänker. För mindre än tvåtusen år sedan återfick jag min möjlighet (genom Sonen o Fadern) nu är segern, den
  utlovade, inom räckhåll . Greppa den !

 • Anonym

  Det är många som kan gå till helvet pga teologi: VAD SÄGER Helig Anden?? vade säger Bibeln?? i Jesus Kyrkan vi firar PÅSK så här med MYCKET BÖN, http://www.urrcnow.org Bibel säger i 

  1KORINTHIERBREVET 2:14 Men en »själisk» människa tager icke emot vad som hör Guds Ande till. Det är henne en dårskap, och hon kan icke förstå det, ty det måste utgrundas på ett andligt sätt. Det är därför vi ska sova i kyrkan och be för vara STAD ÖSTERSUND och hella Landet Sverige och vi ska inte be men PRATAR med Gud för att han är en levande Gud som har vissat sig i Herren Jesus Kristus.

 • Anonym

  Georges B,Dett är många som kan förlura Guds rik p.g.a teologi: VAD SÄGER Helig Anden?? vad säger Bibeln?? I Jesus Kyrkan vi firar PÅSK så här med MYCKET BÖN, http://www.urrcnow.org Bibel säger i 1KORINTHIERBREVET 2:14 Men en »själisk» människa tager icke emot vad som hör Guds Ande till. Det är henne en dårskap, och hon kan icke förstå det, ty det måste utgrundas på ett andligt sätt. Det är därför vi ska sova i kyrkan och be för vara STAD ÖSTERSUND och hella Landet Sverige och vi ska inte be men PRATAR med Gud för att han är en levande Gud som har vissat sig i Herren Jesus Kristus.

 • Anonym

  Jo, Harrysson sätter nog fingret på anledningen när han skriver att påskafton är ”inspirerad” av julafton, alltså att man firar ordentligt dagen före den egentliga helgdagen. Man vill ju så att säga inte ”fira” torrt, särskilt inte i Sverige, men man vill heller inte gärna fira alltför mycket om man måste upp och jobba dagen efter. Det är därför som vi festar mest dagen före den egentliga helgdagen: Julafton, påskafton och midsommarafton, trots att ingen av dem egentligen är röda dagar.

  Ur den synvinkeln var det lite synd att man gjorde 6 juni till röd dag; hade man verkligen velat att svenskarna skulle fira sin nationaldag lika entusiastiskt som till exempel norrmännen, så hade man gjort 7 juni till röd dag istället. Frågan är bara vad en sådan dag skulle ha kallats i almanackan? Nationalbakfylledagen?

  Nåja, glad påsk på er alla i vilket fall som helst!

 • Anonym

  Jag minns från religionsundervisningen att Jesus var i Jerusalem för att fira påsk. Om han var där för att fira påsk så måste påsken vara äldre än Jesus (eventuella) korsfästelse. Jag kan inte tolka det som något annat än att det är en gammal judisk högtid som den kristna kyrkan har tagit över. Den ursprungliga betydelsen verkar dock ha fallit i glömska. Kanske Dick Harrison kan sprida lite ljus över det?

  • Anonym

   visst påsk-pesach är urgammal och har inget med jesus att göra-men långfredagen handlar bara om jesus på korset-frågan är, sammanföll detta med den judiska påsken?

  • http://profiles.google.com/filip.gberg Filip Joelsson

   Den judiska påsken firas till minne av uttåget ur Egypten. Det är en av de viktigaste judiska högtiderna, och den är mycket väl dokumenterad. Relevanta begrepp att googla eller wikipedia på är ”det osyrade brödets högtid”, ”passover”, ”pesach” och ”exodus” – det senare begreppet är det latinska ordet för 2:a Mosebok, som är den mytiska berättelse som ligger till grund för firandet.

  • Anonym

   judarna firar påsk för att minnas israeliternas uttåg ur Egypten, om jag inte minns fel:)

   • http://www.youtube.com/watch?v=53A5AJoRxF0 Folknation

    Nej. Den heter pesach, detta översätts på engelska med ”passover”. Man firar att Guds ande skall ha ”passed over” alla judiska förstfödda men dödat alla av egyptens förstfödda. Allt detta står i Bibeln, gamla testamentet. (såklart) Det är ingen trevlig högtid med andra ord. Vår påsk är långt trevligare, vi firar värmens och ljusets återkomst och bortjagandet av onda krafter (som trivdes i vinterns mörker), inte dödandet av småbarn.

    • Anonym

     Jag firar den judiska påsken och det man firar är israelernas befrielse från slaveriet i Egypten genom att äta bland annat ojäst bröd, det ser ut som hårt norrländskt tunnbröd och består endast av vatten och mjöl. Själva den judiska påskaftonen kallas ”seder” som betyder ordning på hebreiska vilket på ett bra sätt beskriver denna högtids omfattande rituella traditioner. Alla festdeltagare har en så kallad ”haggada” vilket är en hebreisk bönbok med alla instruktioner om hur denna festkväll ska gå till i alla detaljer, inklusiv hur många glas vin man ska dricka – fyra. 

  • Jan-Henrik Ehrs

    Sant fast i det forsta Ekumeniska Konciliet i Nicea 325 e.Kr sa bestamdes det att en formel skulle anvandas for hela kyrkan angaende nar Jesus Pascha (pesach, passover) skulle firas. Alltsa nar pask datumet skulle bestamas. Den lyder sa har:  Forsta Sondagen efter Pesach, efter forsta fullmanen, efter engelskans Vardagjammningen (Mars 20, 2012).

   Anledningen for denna uppgorelse inom kyrkan var for att inom olika regionala delar sa firades herrens uppstandelse olika dagar, vissa firande pa den judiska pesach, andra pa forsta dagen efter forsta sabbaten, osv…Sa for att alla kristna i det da nyskapade Kristna Romerska riket under Kejsaren Konstantin skulle fira pask samtidigt inom det sa kallade oikumenet (riket). Sa bestemdes det att den ovanstaende regeln skulle anvandas.

  • Per-Arne Rudberg

   Den judiska påsken firas fortfarande enligt mycket gammal tradition, den är ingalunda bortglömd. Jesus korsfästes och uppstod under det judiska påskfirandet, därför sammanfaller den kristna påsken med den judiska. 

 • Pingback: Cash For Junk Cars

 • Pingback: restaurant Saint-Gervais

 • Pingback: Los Angeles real estate agents

 • Anonym

  uttåget stämmer-pesach betyder passage, det var 1500 f.kr. jesus red in i jerusalem på påskafton så långfredag ligger helt fel i tiden….

 • http://www.youtube.com/watch?v=53A5AJoRxF0 Folknation

  ?? Det enda som är rätt här är väl att påsken är ”teologiskt tom” för påsken här uppe är urspungligen en hednisk tradition. Och här i Sverige (och norra europa) lever arvet från hednatiden kvar på flera sätt. Man firade att våren var på väg och man skrämde troll och oknytt, senare häxor (påskkärringarna är en referens till detta), genom att festa, föra oväsen och tända eldar. Sk. påskbrasor. En tradition som nu blivit ovanligare.

  Vad detta med äggen kommer ifrån vet jag inte riktigt, troligen var det en tid man åt ägg. Är ingen bonde eller så men det är runt denna tid som hönorna börjar värpa! Påsken är inget historielöst jippo som just uppfunnits iaf, det är äldre än kristendomen.

  • Jan-Henrik Ehrs

    Aggen kommer fran den greekiska traditionen att ha rod malade hard kokta agg som representerar Uppstandelsen. Rott for att det har blivit den farg forknippad med uppstandelsen.

  • Anonym

   Eftersom fria höns inte värpte under den mörka årstiden och ladorna var ganska tomma på mat så var ägg ett välkommet tillskott runt vårdagjämningen då hönsen började värpa igen, och som sedemera blev en påsktradition. Ägg innehåller dessutom alla näringsämnen utom C-vitamin. 

 • Pingback: blackberry display pictures

 • Pingback: claim tax refunds

 • Jan-Henrik Ehrs

  Ja aven fast i den ostliga ortodoxa traditionen  som ikvall firar Vesper for Palmsondagen, eftersom ortodoxa Pasken(Pascha) ar en vecka senare i ar sa firar man faktiskt en massa, eller Gudmlig liturgi pa lordags morgon fore sjalva pask dagen i aminnesle av just herrens nedstigande i dodsriket. En slags pask firande innan sjalva Paskmidnattsmassan. 

 • Pingback: Made in Hawaii jewelry

 • Pingback: Jeep Wrangler Bull Bar

 • Pingback: like

 • Pingback: girls in budapest

 • Pingback: Santa Monica Carpet Cleaners

 • Pingback: Electronic cigarette

 • Pingback: Dedicated Server Reseller

 • Anonym

  här kommer jag direkt att tänka på den östromerska kejsarinnan theodora (500-548). hon var en f.d. prostituerad och förbättrade kraftigt prostituerades och kvinnors villkor, tex dödsstraff för våldtäkt.  i romerska armén spändes våldtäktsmän mellan två neddragna trädtoppar som sen släpptes upp. hon var av ”enkel” härkomst och man var mycket chockerad i kristna kretsar-kanske detta helt enkelt är orsaken?

  • BigDemonicBunny

   Hon var väl f.d. aktris snarare än f.d. prostituerad? Inte för att det var någon större skillnad på den här tiden. Även aktriser förväntades utföra sexuella tjänster (även om det tekniskt sett inte hörde till yrkesbeskrivningen), och precis som prostituerade (och dansare) så var de Infames (de klasserna i rom räknades så lågt att de varken fick ge vittnesmål eller begravas på samma begravningsplatser som andra).

   Theodora var dock en ganska chockerande individ innan hon blev kristen (lite av det som skrivs om henne får till och med mig att rodna), men hörde till det skicktet av underhållare som gnuggade armbågar med samhällets elit.

 • Pingback: shogun 2 trainer

 • Pingback: Genie intellicode information

 • Anonym

  Det visar bara på att den mest fromma av människor med skvaller och förtal kan få rykte om sig att vara lättfotad och syndig. Ju längre tiden går och desto svårare det är för personen att försvara sig desto värre kan det bli. Jag visste absolut inte att hon ens var lärjunge. Bäst för att inte bli sammanblandad med andra personer med samma namn är att välja så ovanliga namn som möjligt för sina barn. Fast medeltiden var en grym tid där kvinnan ju verkligen hade en sämre ställning än tidigare t o m har jag för mig. Så att det är den här perioden har säkert ett medvetet skäl. Att då få Maria att verka sämre måste ju vara ett steg att förtrycka kvinnan än mer?

  • Hilfe!

   The Gospel of Mary Magdalene finns utgivet som bok – det lilla av hennes evangelium som återstår efter att kvinnohatarna som byggde religionen försökte få eftervärlden att glömma att hon funnits.

 • Anonym

  Var Maria Magdalena en ”officiell” lärjunge? Följande tolv (tretton) har jag för mig det var:

  Petrus, Judas, Johannes, Judas Iskariot (ersatt av Mattias), Matteus, Thomas, Jakob, Andreas, Filippos, Jakob, Simon och Bartolomeus.

  • BigDemonicBunny

   De ”officiella” lärjungarna var de som 400-900-talets biskopar bestämmde var officiella lärjungar…och maken till samling av misogynistiska gubbar är det svårt att hitta någon annanstans.

  • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

   Apostlarna tänker du på

 • http://www.facebook.com/people/Leif-Svensson/100003224152673 Leif Svensson

  Kvinnan visar på tro på Jesus när hon faller ner inför hans fötter:”Dina synder är förlåtna ”säger Jesus inför förstummade fariseer .. skrifrlärda den tidens präster: se video    http://www.youtube.com/watch?v=VgLehjvgyOQ&feature=relmfu

 • Anonym

  Åsikterna och teorierna om vem och vad hon var – Maria Magdalena – äro åtskilliga.

  Vem kan dock säga vad som är rätt eller fel ?
  Har vi sett o mött henne i verkligheten ? Nej, bara gissningar och hänvisningar till Nya Testamentet blir det.

  Vi vet att delar ur Nya Testamentet skrevs om ett antal gånger bl.a. det som handlade om MM och detta för att göra henne till synderska och nedsvärta hennes person. Den person hon var egentligen – en av Yoshuas bästa o mest omtyckta lärjungar.
  Varför är så många präster emot kvinnliga präster ? Gissa två ggr.
  För att avsluta – läs gärna Laurence Gardners ”Gåtan Maria Magdalena” eller ”Heligt blod/Helig Gral” och sen ”Jesusskrifterna” och ”Dödahavsrullarna”.
  Det har jag gjort och det gav en helt annan bild än den som traditionen säger.
  Kanske världshistoriens största bedrägeri ? Kristendomen.

  • Anonym

   Dödahavsrullarna påvisar väl att det är kärleken som är det viktiga. Enkelt och förståeligt utan att vara schiffermekaniker i att tolka teorier och texter..

  • Anonym

   Islam tycker du kanske då har återupprättat kunskapen och gett mänskligheten insikt i det väsentliga – låt oss enas om att världshistoriens största bedrägerier finns inom de stora religionerna – ju fler fanatiker ju värre blir bedrägeriet för oss vanliga medborgare. 

   • Anonym

    Jag skulle kanske skrivit att Kristendomen är EN AV världshistoriens största bedrägerier… :) Islam är ju lika skenhelig och förskräcklig som Kristendomen.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=822855073 Jakob Munthe

   Kom inte och kalla kristendomen ett bedrägeri och sen komma dragande med Heligt blod/Helig gral, det ter sig nämligen lite löjligt.  Laurence Gardner å andra sidan är ju öppet spritt språngande galen och alltid  välkommen i alla debatter av komiska anledningar. 

   Om du ska dissa Bibeln, så ge läs på om Red letter Bibles och debatten mellan Jesuism och Paulinism.

   Mycket intressant, mycket beläst och inte baserat på öppen historieförfalsking, fascistiska mytbildning och konspirationsteorier ;)

   • Anonym

    Du får väl ha dina åsikter liksom jag har mina. Vem är du att säga vad jag ska komma dragandes med och vad jag ska kalla religioner för ?
    Liksom många andra som står på den sida du står på, så använder du ord som man bara gäspar åt. Inget nytt liksom.

 • Anonym

  Förvånandsvärt många som vill rota i dessa gamla historier och påstå att just ”min” variant är det sanna..
  Det enda man kan klargöra att retoriken var den främsta kunskapen en människa behövde, då som nu..
  Alltså, att övertyga sina medmänniskor om vad man anser vara det riktiga…
  Dagens kritiska studier visar bara det!
  De allmänmänskliga erfarenheterna som skett efter år 350, då nuvarande Bibel sammanställdes, borde också läggas till samlingen. Då kanske vi blir litet klokare idag…

  • http://www.facebook.com/people/Leif-Svensson/100003224152673 Leif Svensson

   även om andra har en annan tolkning…..
   Jesu underverk och de liknelser han gjorde och de berättelser som nedskivits om honom gäller i alla tider.
   Till vägledning….och tar man emot den Helige Ande blir allt levande gjort…att gälla som en fyr i vardagen
   Han var Människosonen… Gud i människogestalt den smorde…Messias…
   Och Han kommer snart igen…….Hur kommer vi(människosläktet) reagera på detta  med glädje ?  eller… nej vi jublar inte ?
   vi är inte alls glada ? eller ropar vi haaleeluuja…………valet är fritt.

   • Anonym

    När Jesus kommer igen.. 
    Kommer vi att förstå eller inte?
    Tänk dig Jesus som en mediamogul, en omvänd multikapitalist, en Berlosconi i global storlek…
    Som tar över världens mediaapparat som en Starwars-härskare…
    Vem skulle acceptera det?

    ”vi är inte alls glada ? eller ropar vi haaleeluuja…………valet är fritt.”

    Omöjligt?

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  ”Nyandlighet” kära vän. ”Ormen”, Satan det ”f…….t ”hen” tar alla chanser.

  • Anonym

   Snälla hädare av mänskligheten – sluta orsaka mer djävulskap för dina medmänniskor. Tro, frukta, älska och håna men gör det utan att belasta oss andra. 

 • Anonym

  En trevlig, intressant och tankeväckande blogg. Det är här som Dick kommer till sin rätt, analysera och ge en lättfattlig sammanfattning av ett komplext skeende. En bra pedagog. Men eftersom en text från bibeln analyseras lär alla ortodoxa liksom nyandliga bibeltolkare snart hoppa på tåget och tala om hur allt ligget till. På riktigt. Hur vi ska tänka och vad som händer om vi inte gör på det viset. Tanken är fri men inte när det gäller bibeln och dess kåserier. 

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  Du raljerar en del därför lite mothugg från mig.Tankefrihet är en chimär, den gick förlorad vid syndafallet min vän. GUD läser dina tankar och dom redovisar han om behov finnes.

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  Svårt att få fram min kommentar till dig ”EvertBackström”
  Fri tanke en chimär, den gick förlorad vid syndafallet,  ett arv du fått från Adam (arvssynd).

  • Anonym

   Det var just det jag menade, att sådana som du ska komma och prata mig till rätta. För dig är gud verklig och för mig en låtsaskompis för vuxna. För mig får du tro vad du vill och jag trivs utomordentligt bra i min visshet att det inte finns någon högre makt oavsett om han (det är u alltid en han) heter gud, allah, frej eller något annat. Vi får tro eller otro vad vi vill. 

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  Ögonblick kan vara som ögonfransar låååånnga

 • Anonym

  Att Sverige är i det närmaste avkristnat och att Svenska kyrkan har avfallit nästan helt och hållet, det märks även i dessa Påsktider, när man kollar artiklar med kristen anknytning i Rikstidningarna. Det mesta som skrivs tas med en klackspark och med ett mått av ironi och misstänkliggörande eller rent utav respektlöst svammel. De som har , en äkta Luthersk evangelisk tro, har uppenbart intet att hämta i sådana här skriverier, bara svammel som vanligt.
  Lästips för kunskapstörstande: http://www.dragenut.se/litteratur.php,  ladda ner denna fil,  Det hemliga Babylon och Guds egendomsfolk.Mycket givande . . . även för Harrysson !

  • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

   Sidoskrifter till Bibeln? Ja men med viss tvekan, det kan leda rakt åt fanders. Din egen erinran angående Sv. kykan är bra ex., teoretiserandet o teologiserandet därstädes vad har dom hamnat, i ”trollskogen” tror jag.
    BIBELN är A-O ( A-Ö) jag vet var jag har den.

  • http://www.facebook.com/princejonn Jonn Nilsson

   Strunta i Dicks så kallade ”svammel”. Här har jag hittat viktigare problem! Titta på hans skjorta. Likt många andra är den troligtvis gjord av två olika garn (http://sv.bibelsite.com/deuteronomy/22-11.htm) – Utan tvekan har vi att göra med en kättare. Det är lika bra att inse att han tydligt inte kommer förlåtas av gud för detta snedsteg. Det står ju ändå förbannat tydligt i bibeln att han inte får göra detta oförlåtliga misstag.

   Det som förefaller mest sorgligt i ditt inlägg är inte att du läst hans text och kännt dig besvärad, och därmed sökt dig till en sida helt utan vettiga referenser eller vetenskaplig insyn, utan att folk verkar ha tänkt lite som du och börjat ”Gilla” din text.

   En stolt dag för det svenska folket. Bort med det obekväma! Tillbaka till den gamla goda tiden! Det var ju ändå bättre förr!

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  Paj i systemet jag stänger, ”bolaget” skulle inte haft söndagsöppet,  systemet öppet kanske också i morgon,
  oordningens ordning råder men Gud har kontroll!

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  Missuppfattat  min vän. Den som jag ”hånat” är Satan, ta inte åt dig ”dubbel -nisse”.

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  Den som går ut med falskt rykte angående Maria Magdalena från Magdala. Katolska kyrkans ”affärer”
  får dom klara ut med Gud.
  Åter till hädelsen av Maria Magdalena; anklaga inte henne, hon fick hjälp av Jesus vad jag vet, efter det föjde hon Jesus hon var den första som Jesus uppenbarade sig för efter sin död o uppståndelse.Sidoskrifter till BIBELN! Vad säger  Upp.22:v18 t.o.m.21.
  Jag får, kan o vill inte döma, min kärlek till människorna uppmanar mig,VARNA !

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  Nyandlighet : Satan den uslaste av alla. Allt ”nyandligt”, vi riskerar drunkna i skiten . Bokbål sista april, nej vi ska vara seriösa Dick Harrison . Trevlig forts.

  • http://www.facebook.com/princejonn Jonn Nilsson

   Härre jävlar. Du är verkligen osammanhängande i dina texter. Får jag föreslå att du tänker efter lite innan du skriver nästa inlägg? Dick H. är historiker. Inte präst. Om du vill lyssna på sagor om magi och himmelstrollkarlar så föreslår jag kyrkan. Detta var en spännande läsning och du verkar se texten och tänka ”hmm, bokbål?” Så väldigt kristet av dig.

   • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

    Tack för presentationen (av dig själv). Personbeskrivningen av mig, lär nog min Gud bedöma, jag avstår
    som part i målet.
    PS! Du har tagit illa vid dig av vad jag skrivit, det gläder inte mig. Förlåt mig! DS!

 • Pingback: cordless vacuum

 • Pingback: Deluxe Moon on iPhone

 • Pingback: belden 8770

 • Pingback: NO2 supplements

 • Pingback: video game trailers

 • Pingback: debt america

 • Anonym

  theodora var en legendarisk person och hon hade ett förfutet borta i kartago som var brohuvudet för visigoternas invasion av rom. det kan påpekas att miljonstaden hade ca 500 invånare efter att dessa var ”färdiga”.
  både hon och kejsaren var av ”enkelt” ursprung och man kan kalla det nån slags revolution med kristendomen som ledstjärna. efter att ha varit en otrolig playgirl blev hon frälst och troende kristen. jag tror man lade till det här med  maria magdalena för att ge henne ett bättre rykte? (theodoras pappa var björnskötare och justinianus var livvakt och makedonsk bondson, hans otroligt framgångsrike general narsus var eunuck.)

  • http://www.facebook.com/princejonn Jonn Nilsson

   Och dina källor är…?

   • Anonym

    det finns mängder med historiska skildringar av detta, du kan googla. jag har nyss gått en kurs med bl.a. boken mediveal world av jo ann h. cruz….

    • Anonym

     Avfolkningen av Rom skedde väl inte bara i Rom utan i hela Italien som en sorts infrastrukturkollaps.
     Men det sjönk väl bara till så där 20 000 invånare…

 • Anonym

  religion, en infantil fixering vid en kosmisk nallebjörn (sigmund freud) kan det va nåt?

 • Pingback: find an attorney

 • Anonym

  Enligt polska Wikipedia (uppslagsord ”Śmigus-dyngus”) går det att belägga ett förbud utfärdat 1420 av de kyrkliga myndigheterna i Poznan (”Dingus prohibetur”).

 • Pingback: lawyers

 • Anonym

  Förbudet från 1420 ska lyda: ”Item prohibeatis ne feria secunda et tertia post festum Paschae masculi feminas et feminae masculos presumant pro ovis et aliis muneribus depactare dyngowacz nec ad aquam trahere, cum tales insolentie et strangulaciones non sunt sine gravi peccato et sine divini nominis offensa” – enligt citat i artikeln  ”Folk ceremonies and festival customs in the light of medieval sermons and synodical statutes” av Urszula Ludkowska-Sowina i ”Etnografia polska”, 24 (1980):2, s. 159-172.

 • Pingback: Bespoke Kitchens

 • Pingback: 1TB portable HDD

 • http://twitter.com/justLayman justLayman

  Vad nu allt detta hade med Dingusdagen att göra

 • Anonym

  Bäste herr Skancke, när argumenten tryter så kommer tilltal som gris. Tack och bock. Du visar med all önskvärd tydlighet på vilken nivå du står på. Nu har jag hittat namnet Skancke i flera samebyar så du kanske är etnisk same. Men det är klart, det som verkar gälla i din värld är rasren svensk i rakt nedstigande led från en sagokung. 

 • Pingback: swimming pool enclosures

 • Erik Skancke

  Inget, men det har med Dick att göra.

  • http://twitter.com/justLayman justLayman

   Du får väl ordna ett just litet bokbål då

   • Erik Skancke

    Jo, det skulle värma i dessa kulna dagar.

 • Erik Skancke

  Du straffar ut dig själv med svammel om bulgare och rumäner. Att gråta och kasta snor efter att man själv går över gränsen är bara patetiskt. Jag har för övrigt några droppar sameblod, men det kvalificerar mig tyvärr inte till att få rösta till sametinget – till det måste man vara renrasig same för…

  • http://viktor.tullgren.net Viktor Tullgren

   Men om du härstammar från en Jämtländsk stormanssläkt så är du ju än mindre ”svensk” i och med Jämtland först varit självstyrande och sedan kom att tillhöra Norge. Man kan väll se jämtlänningar möjligen som en idag inte helt relevant etninsk grupp eller möjligen som ett typiskt exempel på vad som är skandinaver.

   • Erik Skancke

    Det är en del av min härstammning. huvuddelen ligger i Svealand. Jämtar räknades tidigare in under Helsingland – läs Edvard Bull (Jemtland og Norge). Jämtland tillhörde just därför Uppsala stift och inte Nidaros, vilket hade varit det naturliga om de från början räknats som norskt. Nu erövrade ju den norske kungen Sverre landskapet på 1200-talet  men sedan återerövrades det under 1600-talet.

 • Pingback: montclair real estate

 • Anonym

  Det breder ut sig en stor epidemi i Svealand i nutid, Oikofobi är namnet.

 • Anonym

  Finns det ingen på redaktionen som kan plocka bort alla kommentarer som inte har någon som helst relevans i sammanhanget?

 • Pingback: dentist in franklin tn

 • Pingback: best bet

 • Pingback: try this out

 • Anonym

  Det sprider sig en epidemi i landet nu som kallas för Oikofobi.

 • Anonym

  det var en stor invandring på 1300-talet-folk flydde från pesten-här var smittfritt tills en svartråtta steg iland från ett skepp i bergen 1349-mycket gruvfolk följde med drottning blanka från belgien. hussiterna kom hit på 1400-talet-gruvfolk det också. göteborgarna är i princip holländare från början. mycket tyskar i stockholm.

  • Erik Skancke

   ”Mycket” är ett realtivt ord. Städerna var relativt små på den tiden och de flesta människor levde på landsbygden. Göteborg anlades 1621 och år 1630 uppgick antalet invånare till ca 2000 personer. Håller inte.

 • Anonym

  apropå svenskar-är inte skancke en dansk-norsk släkt?

  • Erik Skancke

   Jamtskt/Norskt ursprung, men om man går på rakt nedstigande led så är det Ynglingaätten, dvs svensk.

 • Anonym

  när vi nu inne på ”svenskar” olch finnar i tex tornedalen-på 1500-talet var en arendt grape från lübeck verksam i tornedalen-han sysslade bl.a med laxfiske och stor export (gravad och rökt) nästan alla däruppe är ättlingar efter denne man.  

  • Erik Skancke

   Säkert så, men det är skillnad på en antavla och en stamtavla. I en stamtavla. Arndt Grapes t ex, så utgår man bara från en person, men det säger ju väldigt lite om hur just den personens kromosomer distribuerar sig vidare neråt i trädet. Det finns ju fler personer i Tornedalen vid tidpunkten och man har bara 46 kromosomer. Sen kan man ju härstamma från en och samma person på flera olika sätt. T ex så härstammar jag från en Givlögh som levde i slutet av 1400-talet på 5 olika sätt.

 • Anonym

  skancke är jämtar-från hackås-man har härlett dem från bl.a isle of man….

  • Erik Skancke

   Tack. Och till Isle of man kom de från Norge. Går man sedan vidare på manssidan så hamnar man till sist hos Olav Trätalja.

   • Anonym

    ja och räknar man på det är enbart er släkt isåfall rätt många förstås? frågan är vad gjorde dom på isle of man? kanske det befolkades från norge? jag lät en försäkringsmatematiker räkna på min släkt och då blev det ett antal miljarder-hoppas han skämtade…utgången var 1520 och att varje släktled fick två barn som sen fick två barn var, alla levde i 75 år-det drar iväg den saken är klar-där det är tänt har jag slä(c)kt……

    • Erik Skancke

     Jo, Isle of man liksom hebriderna och Orkeyöarna erövrades av norska vikingar. Hebriderna samt Isle of Man kallades ”Sudreys”, dvs Söderöarna eftersom de låg så lång söder sett från Norge. De tillhörde t ex också Nidaros stift. Öarna blev erövrade av skottarna 1266 och det är då Hallstein Torleivsson återvänder till Norge. Isle of man är en trevlig ö med årliga vikingaevenemang. Jämtland å andra sida tillhörde inte Nidaros stift trots närheten utan först Sigtuna stift och därefter Uppsala stift vilket visar att det då räknades som en del av Sverige.

 • Pingback: Chandelier Lights

 • Pingback: Northern Territory Escorts

 • Anonym

  vad jag menar är bara att det är inga avsides människor utan högt kvalificerade kretsar-folk i storstan tror gärna att allt norr om upplands väsby är hembrännare och tjuvskyttar…

  • Anonym

   Är det inte så?
   Det trodde jag som skåning.

 • Anonym

  det intressanta är att värmland har länge varit omstritt, norge har hävdat det som sitt land-förr var en bäver landskapsvapen-sen invandrade mängder med folk från trakten söder om danzig-ermeland och så blev den preussiska svarta örnen vapnet! detta låg karl knutsson-bonde bakom tror jag.

  • Erik Skancke

   En skröna…

 • Anonym

  vad håller inte? i relation till totala folkmängden var invandringen stor och dessutom ofta hemlig skulle jag vilja påstå -louis de geer byggde upp världens största vapenindustri och sen anföll ”emliga armen” katolikerna där nere-så var det-tjockisen gustav II adolf (han var dessutom halvblind) var bara en ”täckmantel”.

  • Erik Skancke

   Gustav II Adolf var ett militärt geni. Han liksom många andra i hans entourage. Visst, Vallonerna var duktiga, men de flesta vände hemåt efter utfört arbete. En god princip. Kvar blev ca 900 valloner – knappast någon armé. Siffran 900 kommer från dagens vallonättlingar. Invandringen var minimal och ofta bara i anslutning till bruk. Eftersom jag släktforskar över större delen av Sverige, så har jag en god uppfattning om detta. De flesta socknar kom aldrig i kontakt med andra etniska grupper än lappar och finnar – dessa grupper vandrade ju runt en del. Tyskar, valloner och holländare var koncentrerade till några få ställen och som sagt, Göteborg hade ca 2000 invånare 1630.

 • Anonym

  intressant! ja det är ju så att olov skötkonung besegrade olav tryggvasson och det skedde i norge-slaget vid svolder kan vara påhittat – jag har forskat om detta i flera år-olav hoppade ner från smalsarhorn vid bremanger och jag tror slaget stod vid voldafjord-har försökt få dykare att leta där….

  • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

    Di gamle i Tanums kommun talade om att slaget stod vid Hvaler (en ö en bit bit ut mellan Strömstad och Halden) och visste berätta en del. Kärt barn har många namn sägs det. Kära kungar har många mytiska och/eller tveksamt historiska berättelser som seglar runt.

  • Anonym

   Vad har Olov Skötkonung med Dingusdagen att göra?

 • Pingback: ephedra

 • Anonym

  För den som vill läsa mer om hur moderna historiker ser på Sveriges förhistoria rekommenderar jag varmt det första bandet i Norstedts Sveriges historia, just det bandet har Stig Welinder som huvudsaklig upphovsman.

  Nya arkeologiska utgrävningar samt användandet av DNA undersökningar av skelett och andra typer av kemisk analys har givit oss en ny och fantasieggande bild av vår förhistoria.

 • Pingback: Calgary SEO

 • Anonym

  Jag tycker det är underligt att ingen nämner den tradition av vattenkastade som finns i Sydostasien. Jag befinner mig i Bangkok, och som förmodligen många vet som besökt Thailand under deras nyår ”SONKRAN” som sammanfaller med vårt påskfirande så är det ett enormt vattenkastade över hela landet.

  Så här skriver man på Wikipedia om ”Sonkran festivalen”

  Songkran has traditionally been celebrated as the New Year for many centuries, and is believed to have been adapted from an Indian festival. It is now observed nationwide, even in the far south. However, the most famous Songkran celebrations are still in the northern city of Chiang Mai, where it continues for six days and even longer. It has also become a party for foreigners and an additional reason for many to visit Thailand for immersion in another culture. 
  The most obvious celebration of Songkran is the throwing of water. Thais roam the streets with containers of water or water guns (sometimes mixed with mentholated talc), or post themselves at the side of roads with a garden hose and drench each other and passersby. This, however, was not always the main activity of this festival. Songkran was traditionally a time to visit and pay respects to elders, including family members, friends, neighbors, and monks.Besides the throwing of water, people celebrating Songkran as a Buddhist festival may also go to a wat (Buddhist monastery) to pray and give food to monks. They may also cleanse Buddha images from household shrines as well as Buddha images at monasteries by gently pouring water mixed with a Thai fragrance (Thai: น้ำอบไทย) over them. It is believed that doing this will bring good luck and prosperity for the New Year. In many cities, such asChiang Mai, the Buddha images from all of the city’s important monasteries are paraded through the streets so that people can toss water at them, ritually ‘bathing’ the images, as they pass by on ornately decorated floats. In northern Thailand, people may carry handfuls of sand to their neighborhood monastery in order to recompense the dirt that they have carried away on their feet during the rest of the year. The sand is then sculpted into stupa-shaped piles and decorated with colorful flags.

 • Lars Wetterström

  OBS Songkhran-fesivalen i Thailand som inträffar i slutet av denna vecka. Där ska man ösa vatten på varann så det står härliga till. Och helst spruta vatten på den av det motsatta könet man är förtjust i. Och så mycket mat och dryck….det är något dionysiskt över det.

  • http://pulse.yahoo.com/_2DJ22K7XYHNXVI4C5QKR3DXJZE Lasse

   Inte så mycket påsk i Thailand iofs, men kan ju tänkas att vattentraditionen har anmanats då det just är en regliös företelese (tvätta bort allt det onda med vatten)
   Och på samma sätt så har det totalt spårat ur i båda regionerna..
   Nu är det thailändska mest känt för en massa fylla och massa döda i trafiken som följd, ca 1500 förra Songkran jämfört med 5 i Sverige.

 • Pingback: Underwear

 • Anonym

  frågan är hur många det var i den vågen på 1300-talet från belgien? är jämtarna skottar tex-som du kanske vet handlar den norska händelsen med hon som står på ett fjäll och varnar för en invasion om en expedition som cromwell sänt ut för att hitta skottarna som var för charles I-dom nedgjordes till sista man vid slaget vid kringen.

  • Erik Skancke

   Nu spekulerar du hejvilt. Du får ta den historien med Dick, han kommer nog att haka på.

 • Anonym

  jag har försökt få en förklaring till den svarta örnen av riksheraldikern-ermeland-warmia skrivs även wermeland-folk ur tyska orden drog sig hit upp efter slaget vid tannenberg 1410-tror jag…..

 • Anonym

  den förste riktigt objektive historikern juridikprofessorn samuel pufendorf skriver detta-har letat hans källa i närmare 2 år-inte en  enda svensk historiker har nånsin kommenterat pufendorfs uppgift verkar det som….
  smalsarhorn är en 900 meter hög svart lodrätt bergvägg som stupar i havet.

 • Anonym

  jag forskar på detta och tror ynglingarna var var iranier-sassniderna som drog hit opp via volga efter ktesifons fall-var det 621? stockholm hette ekbatana sen dess-innan en by sollen-tyskar-dessa stack till åland och gotland-vad säjs om det? (en gång hette hela götaland blekinge-tror iranierna kallade svenskarna blekingar….)

 • Anonym

  dom tog nessie med sig-det finns en sjö däroppe som heter lockne(ss)….pja, dick har jag haft en kollission med redan-han tillhör de ”troende” och lundahistoriker är ju ett alldeles eget släkte…det finns faktiskt väldigt litet bra källor-forskar just nu på en otrolig liten bluffmakare som jobbade på uppdrag av karlXI, johan hadorph.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=735260335 Johanna Andersson

  Min fästman är slovak, och jag har firat påsk med hans familj, och upplevt ”Dingusdagen” som du kallar den. Enligt honom har seden sin grund i att man gör det för att kvinnorna ska hålla sig friska under det kommande året, och männen som oftast drar från ort till ort belönas med fika och alkoholhaltiga drycker. Var ett mycket märkligt sedebruk när jag upplevde det första gången.

 • Pingback: buy vera wang wedding dresses

 • Pingback: 5 Star London Hotels

 • Pingback: fibromyalgia pain

 • Pingback: positive thinking

 • Pingback: social sannio

 • Pingback: Texas car insurance

 • Pingback: spirit messenger

 • Pingback: fibromyalgia pain

 • Anonym

  Hur är det möjligt att en artikel om vissa seder på Annandag Påsk resultera i en uppsjö av kommentarer om svenskens etniska ursprung? 

  • Erik Skancke

   Dick uppträdde i radio dagen innan, ”Filosofiska rummet” och han gjorde det med beröm avseende politisk korrekthet. Det är ganska intressant att lyssna på den romska dam som bara spikar fast vad det är för regler som gäller för etnicitet avseende romer. Nickanden och tystnad. Det är egentligen självklarheter men inte för Dick gällande svensk etnicitet eftersom han är mikrofonkåt och dessutom vill behålla sin professur, vara med i TV osv…

 • Pingback: dominique rogeau

 • Pingback: best ways to get women

 • Pingback: Philips LED Light Bulb

 • Pingback: How to get your ex girlfriend back

 • Pingback: quickest ways to lose weight

 • Pingback: how to make pancakes easily

 • Pingback: how to make pancakes easily

 • Pingback: dewalt table saw

 • Pingback: shoei neotec review

 • Pingback: seo service

 • Pingback: how to attract men

 • Pingback: bouncy castle hire guildford

 • Pingback: canvas paintings

 • Pingback: MR16 Bulb

 • Pingback: cheap asus laptop sale

 • Pingback: homes san fernando valley

 • Pingback: Roboterstaubsauger

 • Pingback: personal training singapore

 • Pingback: find accountants

 • Pingback: how to set up computer

 • Pingback: Andernach haushaltsauflösung

 • Pingback: locksmith harrow

 • Pingback: art restoration

 • Pingback: Yoga Marketing

 • Pingback: child custody

 • Pingback: beauty salon marketing

 • Pingback: Nike shox shoes

 • Pingback: ex recovery system review

 • Pingback: Lee's Summit Fence 816-456-8644

 • Pingback: personal injury solicitor

 • Pingback: vigrx plus

 • Pingback: how to get tax refunds

 • Pingback: Lainaa 2000 euroa juuri sinulle!

 • Pingback: search engine marketing companies

 • Pingback: NinjaTrader Indicators

 • Pingback: Energy Star

 • Pingback: Stop Foreclosure

 • Pingback: Drug recalls

 • Pingback: Enej - Skrzydlate Rece (ElectroShoot Remix)

 • Pingback: Leveraged ETF Timing

 • Pingback: max payne 3 gameplay

 • Pingback: Philips LED Lights

 • Pingback: wie kann ich schnell abnehmen

 • Pingback: Security Cylinders

 • Pingback: patch penis

 • Pingback: buy life insurance

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: australia vacation

 • Pingback: temenaood

 • Pingback: cause of high blood pressure

 • Pingback: Carpet Cleaning Knoxville

 • Pingback: Bellimbusto

 • Pingback: Day trading course

 • Pingback: Reebok Lacrosse Gloves

 • Pingback: Beauty Tips For The Skin

 • Pingback: Methods Of Dog Training

 • Pingback: Lax Gloves

 • Pingback: Travel Insurance Conditions

 • Pingback: How To Optimize SEO

 • Pingback: nhl 3rd jerseys

 • Pingback: diaper bags

 • Pingback: Best PS3 RPG

 • Pingback: Pregant With Lower back Pain

 • Pingback: Fastest Ways To Build Muscle

 • Pingback: Clean Makeup Brush

 • Pingback: LED Light Bulbs

 • Pingback: send free sms

 • Pingback: Tips For Lake Fishing

 • Pingback: Foods That Help Lose Weight

 • Pingback: futbolni prognozi

 • Pingback: rooms 2 go

 • Pingback: GOV Backlinks

 • Pingback: Asia Find Love

 • Pingback: order donuts online

 • Pingback: buy skis

 • Pingback: stretch mark removal

 • Pingback: Office Depot Coupons

 • Pingback: Philips PAR38 LED Light Bulbs

 • Pingback: should I invest in gold

 • Pingback: sf clubs

 • Pingback: kindle fire review

 • Pingback: Carpet Cleaning Knoxville

 • Pingback: how to get your boyfriend to love you again

 • Pingback: Unlocked Android Phones

 • Pingback: cool site

 • Pingback: Bank Failures

 • Pingback: Best reviews of Philips wake up light,

 • Pingback: advice

 • Pingback: chocolate zucchini bread

 • Pingback: phen375 ingredients

 • Pingback: Free Virus Scan

 • Pingback: Virus Scan

 • Pingback: Virus Scan

 • Pingback: Free Virus Scan

 • Pingback: Virus Scan

 • Pingback: Server

 • Pingback: Pet friendly beach FL

 • Pingback: seo elite

 • Pingback: Scrapebox Server

 • Pingback: chateaux condo 506

 • Pingback: sammenlign forbrukslen

 • Pingback: Nylo

 • Pingback: www.searscard.com

 • Pingback: Eulah Cubbison

 • Pingback: 40W LED Bulbs

 • Pingback: Drupal Firm

 • Pingback: pandelki

 • Pingback: Chapter 7 Bankruptcy Attorney Riverside

 • Pingback: how to stop stuttering

 • Pingback: Cabernet Sauvignon

 • Pingback: Escorts Milton Keynes

 • Pingback: Arrediamo con pareti attrezzate

 • Pingback: mobile broadband

 • Pingback: Tampa Dating Service

 • Pingback: Brea Chiropractor

 • Pingback: Brea Chiropractic Care

 • Pingback: building fences

 • Pingback: greece holiday destinations

 • Pingback: Cabernet Sauvignon

 • Pingback: bail bonds las vegas

 • Pingback: Cabernet Sauvignon Wines

 • Pingback: cheap malia

 • Pingback: Gymnastikanzug Herren

 • Pingback: Broiled Maine Lobster Tails with White Wine

 • Pingback: Lobster Roll Recipe

 • Pingback: Lobster Colorado Recipe

 • Pingback: Bacon Maine Lobster and Tomato Sliders

 • Pingback: Melaine Rily

 • Pingback: allesschneider stiftung warentest

 • Pingback: Lobster Newburg Recipe

 • Pingback: lunch deurne

 • Pingback: Darwin Verfaille

 • Pingback: cheap deals

 • Pingback: millimeter to inch

 • Pingback: submission service

 • Pingback: FDA Warning

 • Pingback: Underground Linkwheel Backlinks

 • Pingback: buy facebook poker chips

 • Pingback: Lamp LightS

 • Pingback: fsl properties

 • Pingback: brasilia veiculos

 • Pingback: how to make ice cream

 • Pingback: wake up light review,

 • Pingback: funny peoples

 • Pingback: cure for snore

 • Pingback: sms guld

 • Pingback: Heat Tape

 • Pingback: arcondicionado

 • Pingback: get views

 • Pingback: hydroponics

 • Pingback: Business Valuation

 • Pingback: atomizer for electronic cigarette

 • Pingback: Stop Foreclosure

 • Pingback: Lemonade Diet Reviews

 • Pingback: dgc 5085 xl

 • Pingback: Stop Foreclosure

 • Pingback: Avoid Foreclosure

 • Pingback: Lighted Holiday Greeting Card

 • Pingback: Halong Bay Tours

 • Pingback: tennis games

 • Pingback: Nighthawk UltraLight

 • Pingback: rid of bad credit score

 • Pingback: Janify Carpet Cleaning

 • Pingback: Kolageny

 • Pingback: buy skin care products

 • Pingback: LED floodlights

 • Pingback: how can i lose weight quickly

 • Pingback: Los Angeles Holiday Event Planning

 • Pingback: Lexington key duplication

 • Pingback: business articles

 • Pingback: aylesbury taxi

 • Pingback: zero debt after graduation

 • Pingback: how to make money with a blog

 • Pingback: airbrush wedding makeup

 • Pingback: software recupero dati

 • Pingback: http://buildingurhouse.insanejournal.com/

 • Pingback: Cheap Airsoft Guns

 • Pingback: http://annabaraniuk.hubpages.com/hub/What-we-should-know-about-the-credit-score-scale

 • Pingback: harbaremnmn

 • Pingback: http://dietetyczny-swiat.blogspot.com/

 • Pingback: airsoft sniper

 • Pingback: Online Law Enforcement Training

 • Pingback: debt management college graduates

 • Pingback: san antonio tx florists

 • Pingback: fredericksburg apartments san antonio

 • Pingback: jennifer lopez

 • Pingback: Translation service

 • Pingback: sleep aid reviews

 • Pingback: Scrapebox Server

 • Pingback: dotcomsecrets x

 • Pingback: Saugus automotive locksmiths

 • Pingback: storage Chula Vista

 • Pingback: seo melbourne

 • Pingback: snel afvallen

 • Pingback: cheshire dog sitter

 • Pingback: rub on relief

 • Pingback: heal n soothe review

 • Pingback: VPS

 • Pingback: 1 person tents

 • Pingback: flexbelt

 • Pingback: FDIC Failed Bank List

 • Pingback: Best Skin Whitening Cream

 • Pingback: computer tips and tricks

 • Pingback: DVD to mov

 • Pingback: white bunk beds

 • Pingback: saggy breasts after pregnancy

 • Pingback: creatine

 • Pingback: jailbreak iphone 4s how to

 • Pingback: czekoladowe fontanny

 • Pingback: Geneva Sween

 • Pingback: Christmas greeting cards

 • Pingback: 3g welding position

 • Pingback: does at&t unlock iphone

 • Pingback: iphone 2g unlocked

 • Pingback: Click here for Mesothelioma Lawsuits

 • Pingback: SEO Allentown

 • Pingback: use personal financial adviser

 • Pingback: Philips AmbientLED

 • Pingback: Cheap SEO

 • Pingback: Mac DVD Ripper

 • Pingback: Quick Shave

 • Pingback: bali retreats for entrepreneurs

 • Pingback: Philips LED Light Bulbs Dimmable

 • Pingback: Cambridgeshire wedding photographer

 • Pingback: discounted african mango product

 • Pingback: work from home online

 • Pingback: click here

 • Pingback: Modern Wall Lighting

 • Pingback: no no hair remover

 • Pingback: Toronto Search Engine Optimization

 • Pingback: ebook writer

 • Pingback: quick funding solution

 • Pingback: Diet To Go Review

 • Pingback: law of attraction tips

 • Pingback: smoke anywhere electronic cigarette

 • Pingback: Nutrisystem Diet Review

 • Pingback: forex indicator

 • Pingback: Brilliant Blue G Recall

 • Pingback: coconut oil hair growth guide

 • Pingback: Weight Loss Plans

 • Pingback: Bank Failures

 • Pingback: fifa 12 coin generator

 • Pingback: breast actives

 • Pingback: start up small business loans

 • Pingback: WordPress Freelance

 • Pingback: Learn About Some Great Winning Lottery Strategies

 • Pingback: Cheap SR22

 • Pingback: swimsuits plus size

 • Pingback: last minute travel

 • Pingback: commercial mailboxes

 • Pingback: http://implementseo.com

 • Pingback: Job Posting

 • Pingback: http://www.onlineinvestmentfund.com/account_register.php

 • Pingback: best pre workout supplements online

 • Pingback: micro casque sans fil

 • Pingback: Syrah Wines

 • Pingback: Cabernet Sauvignon Wine

 • Pingback: pool service roseville

 • Pingback: pool service roseville

 • Pingback: sydney wedding photographers

 • Pingback: bureau de traduction

 • Pingback: buy facebook followers

 • Pingback: game

 • Pingback: rose garden

 • Pingback: Juvederm Treatments Denver

 • Pingback: breast enhancement natural

 • Pingback: Amoxicilina (made in EU) - 80 tab., 500 mg. - Antibiotics - 24/7 Med

 • Pingback: IT CONSULTANT

 • Pingback: machine a biere philips

 • Pingback: Interior Designers Denver

 • Pingback: women in coalville

 • Pingback: Evidence Dentistry Los Angeles

 • Pingback: increase youtube views

 • Pingback: 07 dodge charger accessories

 • Pingback: social security lawyer

 • Pingback: google sniper

 • Pingback: get views

 • Pingback: Battery Charger

 • Pingback: win the lottery

 • Pingback: tower on wheels

 • Pingback: glacière électrique

 • Pingback: mobile cell towers

 • Pingback: accident life

 • Pingback: creation site internet annecy

 • Pingback: above ground swimming pools

 • Pingback: Blogs for lawyers

 • Pingback: follow this link

 • Pingback: bester a3 drucker

 • Pingback: Luxary Cars in CIncinnati

 • Pingback: dating asian women

 • Pingback: lakeland chiropractic

 • Pingback: Cryotherapy boise

 • Pingback: Best Place To Sell Gold

 • Pingback: golshifteh farahani

 • Pingback: Accounting

 • Pingback: http://www.camescopehd.net/

 • Pingback: 5 Oz Silver Coin

 • Pingback: data center services

 • Pingback: Keyword Tool

 • Pingback: international relations

 • Pingback: juegos para nokia c3

 • Pingback: Deal

 • Pingback: Naturopathe

 • Pingback: matrimonios en cartagena de indias colombia

 • Pingback: bodas en cartagena en la playa

 • Pingback: begginer kettlebell workout

 • Pingback: http://www.whiteceramicwatches.net/

 • Pingback: epilateur electrique

 • Pingback: Buy Red Wines

 • Pingback: Sex webcam

 • Pingback: Autobatterie Ladegerat Anleitung

 • Pingback: no no

 • Pingback: buy a no no

 • Pingback: rencontre cougars

 • Pingback: click here

 • Pingback: Moving to Phoenix

 • Pingback: proflight simulator

 • Pingback: unlock iphone at&t

 • Pingback: aquasana filter

 • Pingback: Lobster Recipes

 • Pingback: new hampshire dental insurance

 • Pingback: click-to-call

 • Pingback: top vertical ergonomic mouse

 • Pingback: Best Microwave Oven

 • Pingback: Have Fun On Your Vacation

 • Pingback: art gallery

 • Pingback: crossfit website designs

 • Pingback: o2 unlocking iphone

 • Pingback: pornhub

 • Pingback: blog veterinario

 • Pingback: http://www.friteusesanshuile.net/

 • Pingback: Creation Site Web

 • Pingback: Creation Site Web Geneve

 • Pingback: http://www.rasoirelectrique.org/

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: My Blog

 • Pingback: Edinburgh Estate Agents

 • Pingback: roulette system

 • Pingback: credit immobilier au meilleur taux

 • Pingback: auto repair rochester new york

 • Pingback: Burning fat today

 • Pingback: http://www.minilavevaisselle.fr/

 • Pingback: nashville seo

 • Pingback: http://www.montregps.org/

 • Pingback: sleep cycle app

 • Pingback: http://www.disquedurinterne.net/

 • Pingback: webmaster annecy

 • Pingback: creation site internet thonon bains

 • Pingback: hosting orlando

 • Pingback: creation site internet geneve une agence

 • Pingback: creation site internet gratuit

 • Pingback: jailbreak my iphone for free

 • Pingback: jailbreak iphone 4 sprint

 • Pingback: unlock iphone 4 on vodafone

 • Pingback: free jailbreak download for iphone

 • Pingback: Creation Site Internet Annecy

 • Pingback: discount tire online coupons

 • Pingback: install jailbreak

 • Pingback: unlock iphone4

 • Pingback: backlinks

 • Pingback: Affiloblueprint

 • Pingback: nashville seo

 • Pingback: paintball

 • Pingback: http://www.piscineautoportante.net/

 • Pingback: pallet shippment

 • Pingback: visit website

 • Pingback: go to website

 • Pingback: How to increase height after 25

 • Pingback: este site

 • Pingback: TMJ discomfort

 • Pingback: Height increasing exercises

 • Pingback: Bowtrol

 • Pingback: Creatine

 • Pingback: Marketing Saint Cloud

 • Pingback: Magnet Motor

 • Pingback: www.adrian-online.net

 • Pingback: jailbreak iphone 4 telstra

 • Pingback: Plastic Surgery

 • Pingback: Mauritius Villas

 • Pingback: Lan Penge

 • Pingback: creating a website

 • Pingback: unlock iphone 4 3 network

 • Pingback: autoflowering marijuana seeds

 • Pingback: payment gateway comparison

 • Pingback: craps table cover

 • Pingback: sacochehomme.org

 • Pingback: click here

 • Pingback: Utah Landscaping

 • Pingback: Disney Pin Trading

 • Pingback: make friends

 • Pingback: map quest

 • Pingback: ERP systems

 • Pingback: promo videos

 • Pingback: car loan for bad credit

 • Pingback: Full Report

 • Pingback: employment law

 • Pingback: guaranteed car finance

 • Pingback: paid online surveys scam

 • Pingback: india jobs

 • Pingback: look at this

 • Pingback: Kyle leon

 • Pingback: sterile processing technician salary

 • Pingback: sleep member

 • Pingback: bedbugs

 • Pingback: pier and beam

 • Pingback: Juegos futbol gratis

 • Pingback: clogged drains

 • Pingback: Wine Cellar

 • Pingback: is ms hereditary

 • Pingback: Peripheral

 • Pingback: best trading strategy

 • Pingback: sub zero parts distributor

 • Pingback: make beats online

 • Pingback: buy scrapebox list

 • Pingback: i need money

 • Pingback: ulta coupons 2012

 • Pingback: "Laundry Detergent

 • Pingback: ipad market apps

 • Pingback: casque bluetooth

 • Pingback: Penny Auctions

 • Pingback: Location Villa Ile Maurice

 • Pingback: Get Rid of Cold Sore Fast

 • Pingback: free shipping amazon promotional code

 • Pingback: Spiele

 • Pingback: babyfoon

 • Pingback: Acupuncture and Chinese Medicine

 • Pingback: "invisible braces

 • Pingback: website

 • Pingback: romance

 • Pingback: duluth tree removal

 • Pingback: diabetic bags

 • Pingback: Red Wines

 • Pingback: car leasing

 • Pingback: stock options profits

 • Pingback: inspirational quotes

 • Pingback: Syrah Wines

 • Pingback: unlocked iphones for sale

 • Pingback: Breast Cancer Articles

 • Pingback: videoconferencing

 • Pingback: QuiBids

 • Pingback: Vimax recenze

 • Pingback: vehicle vinyl

 • Pingback: Scentsy Help

 • Pingback: Natures Sunshine Training

 • Pingback: custom challenge coins

 • Pingback: Bruxism Treatment

 • Pingback: ps3 reparatie

 • Pingback: Vimax recenzie

 • Pingback: directory submission services

 • Pingback: buy Hydroxycut

 • Pingback: Employee Monitoring Software

 • Pingback: Provillus

 • Pingback: iphone 1 unlock

 • Pingback: free work at home assemble

 • Pingback: Chung Toy

 • Pingback: unlocked iphone sale

 • Pingback: Panic Selling

 • Pingback: pr7 - pr8 - pr9 - DoFOLLOW Backlink Site Packets @ Fiverr

 • Pingback: Android Questions,Hints

 • Pingback: Bespoke Wardrobes

 • Pingback: 2 player games for ps3

 • Pingback: Bruxism Treatment

 • Pingback: designer handbags for cheap

 • Pingback: blog post

 • Pingback: Police auctions

 • Pingback: http://www.friteuseelectrique.net/

 • Pingback: pedometers in bulk

 • Pingback: naples fl real estate

 • Pingback: dog wireless fence reviews

 • Pingback: hen party ireland

 • Pingback: http://www.montreautomatique.fr/montre-automatique-homme/

 • Pingback: Mauritius Apartments for Rent

 • Pingback: spondylitis

 • Pingback: Soccer Camps In North Carolina

 • Pingback: Soccer Camps In Kentucky

 • Pingback: scrapebox list

 • Pingback: click here

 • Pingback: austin house painting

 • Pingback: dyson dc41 animal

 • Pingback: proflightsimulator online

 • Pingback: singapore company incorporation

 • Pingback: How to sell your services online

 • Pingback: Penis Advantage Review

 • Pingback: Lightworks

 • Pingback: free reverse phone

 • Pingback: unlock iphone 4.1 3gs

 • Pingback: http://www.montregps.org/montre-gps-garmin/

 • Pingback: cheap designer handbags

 • Pingback: Treadmill Reviews

 • Pingback: socialsupercharge.net

 • Pingback: does breast actives work

 • Pingback: free obituary template

 • Pingback: Phoenix Legal Job Board

 • Pingback: golf course netting

 • Pingback: "www.ojaioliveoil.com

 • Pingback: "Senior Care

 • Pingback: nursing jobs from home

 • Pingback: Gebaudereinigung Kailn

 • Pingback: Porno

 • Pingback: best mattress for kids

 • Pingback: Parkett Unna

 • Pingback: web site

 • Pingback: smartlipo doctors

 • Pingback: smartlipo cost

 • Pingback: elektronisches Box Motortuning

 • Pingback: cuisine amenagee

 • Pingback: air quality testing

 • Pingback: course books

 • Pingback: emergency plumber springfield ma

 • Pingback: ViralURL Affiliate Marketing

 • Pingback: 3HrSalesPower

 • Pingback: smartlipo cost

 • Pingback: smart lipo

 • Pingback: 6 Pack Abs

 • Pingback: youtube.com

 • Pingback: smartlipo ca

 • Pingback: online dating profile guide

 • Pingback: how to go to sleep fast

 • Pingback: http://www.planchaelectrique.net/

 • Pingback: Blog

 • Pingback: http://www.cardiofrequencemetre.org/

 • Pingback: how to unlock my iphone 3g

 • Pingback: iphone 4.3 unlock

 • Pingback: unlock iphone 3gs 3.1.3 firmware

 • Pingback: symptoms of skin cancer

 • Pingback: authentic jordans

 • Pingback: website bouwen

 • Pingback: website bouwen

 • Pingback: document

 • Pingback: im with jamie bonus

 • Pingback: Diary of a White Indian Housewife

 • Pingback: wonga promo code

 • Pingback: Ile Maurice Location

 • Pingback: structured settlement florida

 • Pingback: ass in jeans

 • Pingback: desire hd

 • Pingback: note buyers

 • Pingback: Tents

 • Pingback: Jewelry Auctions

 • Pingback: check this site

 • Pingback: structured settlements

 • Pingback: top sports betting site

 • Pingback: buy backlinks

 • Pingback: concrete fort worth

 • Pingback: website

 • Pingback: Home

 • Pingback: macaroons

 • Pingback: landscaping

 • Pingback: Home Made Energy Review

 • Pingback: tinnitus treatment

 • Pingback: android credit card processing

 • Pingback: Location Villa Ile Maurice

 • Pingback: payflow payment gateway

 • Pingback: provailendetails.com

 • Pingback: submit game

 • Pingback: escort hire

 • Pingback: diets

 • Pingback: mascot parties

 • Pingback: www.gpsmoto.org

 • Pingback: commercial real estate dc

 • Pingback: commercial property for sale in chicago

 • Pingback: susan claire borowik

 • Pingback: psychoterapeuta krakow

 • Pingback: XXX

 • Pingback: edu backlinks

 • Pingback: Carlisle Credit

 • Pingback: buy commercial property for sale

 • Pingback: kostenlos spielen

 • Pingback: here

 • Pingback: real estate investment software

 • Pingback: Chardonnay

 • Pingback: Cheap Cruise Deals

 • Pingback: real estate capital gains tax calculator

 • Pingback: learn how to draw people

 • Pingback: drawing lesson life drawing

 • Pingback: pediatric dentistry

 • Pingback: drawing courses program

 • Pingback: how to find orthodontist prices

 • Pingback: Laser Hair Removal Austin

 • Pingback: ps vita review

 • Pingback: where to find an ipad 2

 • Pingback: new homes salt lake

 • Pingback: treatment for acne

 • Pingback: Cheap Unlocked Cell Phones

 • Pingback: Unlocked Android Phones

 • Pingback: seo friendly

 • Pingback: backlinks

 • Pingback: internet marketing blogs

 • Pingback: search engine optimization service

 • Pingback: nj seo company

 • Pingback: seo outsourcing services

 • Pingback: seo social media marketing

 • Pingback: ppc search engine marketing rank

 • Pingback: order fresh ranking

 • Pingback: volusion security site program

 • Pingback: corporate reputation management process

 • Pingback: marketing apps firm

 • Pingback: app advertising firm

 • Pingback: ppc advertising

 • Pingback: assault lawyer

 • Pingback: jailbreak ios 4.3 ipad 2

 • Pingback: DMOZ Credit Repair

 • Pingback: http://www.tablettegraphique.org

 • Pingback: buy backlinks

 • Pingback: clinical hypnosis

 • Pingback: anger management home study

 • Pingback: web design london ontario

 • Pingback: hausstaubmilben allergie

 • Pingback: cholesterinwerte senken

 • Pingback: Alicce Bridgette

 • Pingback: Sale College Books

 • Pingback: fiction

 • Pingback: UK Sex Toys

 • Pingback: Haskovo

 • Pingback: Location de voitures à Casablanca

 • Pingback: next page

 • Pingback: document shredding atlanta

 • Pingback: www.chatroulette-chat.net/

 • Pingback: USA Smart Source

 • Pingback: 6v Battery Chargers

 • Pingback: grafisk designer

 • Pingback: buy propecia online

 • Pingback: Hamilton Beach 68330R 4 Quart Ice Cream Maker Review

 • Pingback: investir son argent

 • Pingback: tv cover

 • Pingback: Crimes Against Fathers

 • Pingback: How To Build Muscle at Home

 • Pingback: cheap ipad

 • Pingback: vintage Italian bicycle parts

 • Pingback: Escorts in Gloucestershire

 • Pingback: slimming

 • Pingback: bankruptcy credit

 • Pingback: club lin

 • Pingback: Location longue durée

 • Pingback: Discover More Here

 • Pingback: find here

 • Pingback: natural enhancement

 • Pingback: propecia online

 • Pingback: http://www.baindesoleil.net/

 • Pingback: www.tchatcheur.biz/

 • Pingback: Android Questions and Answers

 • Pingback: BAS Agents Penrith

 • Pingback: http://www.360mm.ca/

 • Pingback: Business logo design

 • Pingback: http://www.appareilphotoetanche.fr/

 • Pingback: SEO Pakistan Home

 • Pingback: pizzafeest

 • Pingback: ottimo sito tatuaggi

 • Pingback: Artiste Peintre Marocain

 • Pingback: ipad activation

 • Pingback: 7Red

 • Pingback: pregnancy without pounds reviews

 • Pingback: new york wedding photographers

 • Pingback: challenge coins

 • Pingback: strategic planning

 • Pingback: More Info

 • Pingback: Find Out More

 • Pingback: singapore hotel lavender mrt

 • Pingback: adultes-en-ligne.com

 • Pingback: phentermine

 • Pingback: tire pressure sensor

 • Pingback: malaysia web hosting

 • Pingback: http://waterpumpreplacementcost.wordpress.com/

 • Pingback: Portal Berita Indonesia Update

 • Pingback: cheap wedding dresses

 • Pingback: challenge coins

 • Pingback: used copiers austin

 • Pingback: Tamilnadu

 • Pingback: alloy wheel repair manchester

 • Pingback: While I was browsing today I saw a great post about

 • Pingback: Get the facts

 • Pingback: windows movie maker mac

 • Pingback: e cig side effects

 • Pingback: Joaquin Fellers

 • Pingback: Ryan Wuerch Motricity

 • Pingback: unlock my htc one s

 • Pingback: nook books

 • Pingback: środki czyszczące

 • Pingback: Philippe

 • Pingback: środki czyszczące

 • Pingback: Location voiture Casablanca

 • Pingback: more information on the RSA1WTMH refrigerator

 • Pingback: music in the woods

 • Pingback: Read more

 • Pingback: buy cheap unlocked iphone

 • Pingback: Android Shop

 • Pingback: unlock iphone 4g

 • Pingback: high PR backlinks

 • Pingback: Brain Music

 • Pingback: how to deal with eczema

 • Pingback: pets portal

 • Pingback: free merchant services

 • Pingback: ccavenue payment gateway

 • Pingback: attorney

 • Pingback: lawyers scottsdale

 • Pingback: wireless credit card machine rental

 • Pingback: Secondary Glazing

 • Pingback: Gdzie kupic Triphala

 • Pingback: taxi krakow airport

 • Pingback: mp3 player

 • Pingback: best auto paint touch up

 • Pingback: replica watches uk

 • Pingback: how to remove scratches from car interior

 • Pingback: effective touch up paint for cars

 • Pingback: download anime episodes

 • Pingback: NLP Warszawa

 • Pingback: Villatainment

 • Pingback: sample comedian resume

 • Pingback: magna rx

 • Pingback: commercial breeding facility

 • Pingback: commercial property for sale london

 • Pingback: work from home

 • Pingback: commercial real estate san antonio

 • Pingback: Read More

 • Pingback: new homes Frisco Texas

 • Pingback: kc body shop 816-224-3600

 • Pingback: property investment group

 • Pingback: open source real estate software

 • Pingback: annual real estate taxes calculator

 • Pingback: learn to draw video

 • Pingback: http://www.bulkping.com/rss-feed-generator-creator/feed/d5172331dbcec2d14f96de12550c5ca8.xml

 • Pingback: Here

 • Pingback: seo sem

 • Pingback: affiliate

 • Pingback: katalog stron www

 • Pingback: Peter Kliskey

 • Pingback: Home Page

 • Pingback: decorative bamboo fences

 • Pingback: steel perforated metal sheet

 • Pingback: Blast Chiller

 • Pingback: Glasswasher

 • Pingback: Catering equipment suppliers

 • Pingback: tuition

 • Pingback: cups for baking cupcakes

 • Pingback: read more

 • Pingback: domain

 • Pingback: solar panel installation

 • Pingback: recovering hard drive

 • Pingback: grants

 • Pingback: farm insurance

 • Pingback: PES Erase

 • Pingback: Traveller

 • Pingback: HARP refinance lead

 • Pingback: riverside bail bondsman

 • Pingback: CRM Singapore

 • Pingback: MIFI 4G

 • Pingback: columbine cactus

 • Pingback: peluang bisnis

 • Pingback: stuff for kids

 • Pingback: hair growth laser comb

 • Pingback: Buy Wine

 • Pingback: pay per click sites

 • Pingback: interactive brand development inc

 • Pingback: nanny employment agency

 • Pingback: au pair without agency

 • Pingback: no no hair removal reviews amazon

 • Pingback: au pair foundation

 • Pingback: content marketing research

 • Pingback: pediatric dentists price

 • Pingback: orthodontist insurance help

 • Pingback: This Page

 • Pingback: to speed up pc

 • Pingback: unlock iphone 3gs tutorial

 • Pingback: speed up laptop

 • Pingback: apple iphone unlock

 • Pingback: free speed pc

 • Pingback: how to make your pc fast

 • Pingback: medical clinic

 • Pingback: Los Angeles Granite

 • Pingback: How to market your music

 • Pingback: search engine optimization

 • Pingback: natural holistic hypoallergenic healthy dog food

 • Pingback: binary options brokers comparison

 • Pingback: japanese kanji tattoo

 • Pingback: wellstreet

 • Pingback: htc one x free unlock

 • Pingback: cash for junk cars atlanta

 • Pingback: site

 • Pingback: urgent care center

 • Pingback: guilt free desserts

 • Pingback: emergency care

 • Pingback: Lethbridge Real Estate

 • Pingback: wellstreet urgent care

 • Pingback: Troubled Teen

 • Pingback: wholesale jordans

 • Pingback: Troubled Teen

 • Pingback: Mp3 Download

 • Pingback: Home

 • Pingback: Donate for a good Cause - Stefan Alessia

 • Pingback: Benefits of Acai Berry Supplements

 • Pingback: homemade cure for yeast infection

 • Pingback: Get a free Walmart Gift Card (Review)

 • Pingback: male enhancement exercises

 • Pingback: "Market Research

 • Pingback: corporate gifts macaron

 • Pingback: Stock Options

 • Pingback: anime community

 • Pingback: video slots

 • Pingback: industrial construction

 • Pingback: DIgestive Medicine

 • Pingback: walk in coolers

 • Pingback: Computer Repair Long Beach

 • Pingback: solar panel

 • Pingback: Truck Game Los Angeles

 • Pingback: urgent care center

 • Pingback: emergency care doctor

 • Pingback: austin copiers

 • Pingback: gourmet candied pecans

 • Pingback: minooka plumbers

 • Pingback: learn how to do a handstand

 • Pingback: home instincts

 • Pingback: CNA certificate

 • Pingback: drinking chocolate recipe price

 • Pingback: CNA skills

 • Pingback: no appointment doctor

 • Pingback: Mailboxes

 • Pingback: iphone 5

 • Pingback: portable stanchion

 • Pingback: {sukienki|sukienka|sukienki wieczorowe|modne sukienki|mała czarna sukienka}

 • Pingback: http://www.appareilphotobridge.fr/

 • Pingback: forex trading

 • Pingback: 17 day diet recipes

 • Pingback: gluten free diet plan

 • Pingback: 17 day diet reviews

 • Pingback: help for your marriage

 • Pingback: medical malpractice

 • Pingback: wellstreet

 • Pingback: SEO Expert India

 • Pingback: Apartamenty Zakopane

 • Pingback: party music 2012

 • Pingback: Bridal Makeup Artists

 • Pingback: fashion 247

 • Pingback: where to buy nuratrim

 • Pingback: Płyty Warstwowe

 • Pingback: clinical pilates courses information

 • Pingback: career fairs

 • Pingback: credit card processing uk

 • Pingback: video conference multiple people

 • Pingback: expand wan accelerator

 • Pingback: fairplay golf carts

 • Pingback: san antonio vending machines in schools

 • Pingback: Wedding Packages Perth

 • Pingback: Inside Sales Outsourcing

 • Anonym

  Och när ska de stora pensionsfonderna, med miljarder på den svenska börsen, resa sig upp och säga: vi tänker inte placera våra pengar på börsen så länge det finns robothandel! Det missgynnar oss placerare som finns långsiktigt i bolagen och vi vill inte bli skinnade dagligen av algoritmhandel i de bolag vi finns i. Dags att sätta ner foten innan ännu mer ”finansiella” tjänster introduceras som bara är till förfång för stora ägarfe, som våra pensionspengar. Hur kan man försvara detta?

  • Anonym

   Fabriksarbetare klagar också när dom blir utbytta mot robotar.
   Ska vi skrota alla maskiner och gå tillbaka till 1800-talet?

   Vissa saker sköter maskiner och datorer bättre än människor. Låt oss utnyttja det och gå ner i arbetstid/stress och istället ägna oss åt viktigare saker.

  • Lund Universitet

   Tror du algoritmhandeln påverkar hur bolagets långsiktigt sköts? Du förstod uppenbarligen inte artikeln.

 • Niklas

  ”Skyddade från det politiska spelet”. Herr professor verkar själv vara en amatör när han säger så. De flesta politiker är amatörer och väldigt okunniga om det de beslutar om. Förhoppningsvis låter de tjänstemännen presentera alternativ och konsekvenser som de kan välja mellan. ( Men detta gäller tack och lov inte The Borg – han är både politiker och kan sin sak, men tyvärr måste han nu tänka på nästa steg i karriären).

 • Anonym

  Amatörer?? är de som står med sina röda nyllen och tror att de vet vad försäljning är, hur företags fungerar och representerar Partiet och är välbetalda lakejer men som med sina rödbrusiga, och överbetalade partijobb tar exempelvis 7:05 och drar till Bryssel, planet fyllt med 90% av de som lever på vad skattebetarna och företagen skapar.

 • Anonym

  Kom återigen en ny forskningsrapport härom dagen som visade att proffsen var sämre än slumpen när det gällde aktiemarknaden. Bara att nämna ordet klimat visade att fanns andra syften än avkastning. Det hela var ett politiskt utspel för att gynna särintressen.

  • Lund Universitet

   Om du tror du jämför hallon och vattenmeloner. Tror du att någon då tar dig på allvar när det egentligen är äpple och päron du pratar om?

 • Anonym

  Det har väl varit tydligt från politiken länge. Det är inte de bästa som blir politiker, det räcker att ha en stark vilja att bestämma över folk. På samma sätt numera med både poliser och lärare. Och efter att ha sett TV-programmet om Stora Ensos lednings beslut (Wallenberg-tillsatt) så är jag övertygad om att företagsledningar numera inte heller vet ett eskvatt. Där sitter istället personer som vill ha makt, eller pengar. En naturlig utveckling i ett land där alla är lika mycket värda, alla kan göra vad de gillar, där man aldrig satsar på begåvning eller ens pratar om att den finns.

 • bengteriksson

  Man kanske skulle strunta i alla dessa siffror och åka runt lite bland företag stora och små och fråga – hur går det? Vi har blivit som tokiga i siffror och statistik – vilka är lika lätta att justera som bankernas anpassade redovisningar.

  • bgcpet

   Ja, speciellt som dessa siffror kommer från EUs

   statistikkontor Eurostat.

 • FredrikR3

  VAR LUGN! DET FINNS INGEN ANLEDNING TILL ORO!

 • bworf

  Problemet med artikeln är just att den högst eventuella BNP-ökningen (som troligen är driven av nytryckta pengar) är direkt konsumtion. Inte investeringar som ger värdeökning och rikedom. Jag tror inte ett skit på att Frankrike håller på att återhämta sig.

  • Wall_Enborg

   Visst är det så.

 • Kapitalist

  Det är svårt att förstå av notisen vilka siffror som är kvartalsvis och årsvis. Och vad menas med:
  ”tillväxten steg 0,5 procent jämfört med årets tre första månader”

  Ökningen senaste månaden, jämfört med medelvärdet(?) under en tremånadersperiod? Det här är ju en månatlig standardnyhet, det ska väl en skribent ha invanda fraser för. Läs Wall Street Journals finansnotiser, de följer strikta protokoll som är språkligt medvetna och mycket effektiva. Varför blir man skribent om man inte är intresserad av språket som verktyg?

 • Wall_Enborg

  Tillväxten i Frankrike beror att Hollande ökat farten på sedelpressen. Frankrike är på väg ur asken i elden.

 • http://www.theadvocates.org/quiz_result?e=90&i=80_90.gif&p=80 Truth or Lie

  Konsumtion, turistsäsong, lånade pengar. Där är ligger förklaringen till att Frankrike lyckades undslippa nedgång under 2:a kvartalet. Möjligen samma siffror det 3:e, men sen är det tillbaks till nedgång igen.

 • bgcpet

  Fler grekiska skattebetalare väntas att betala sina inkomst- och
  fastighetsskatter med kreditkort under de kommande månaderna.
  Det grekiska finansdepartementet väntas tillkännage 2013 års
  fastighetsskatt i oktober.
  Ca 500 miljoner euro i inkomstskatt betaldes under 2013 med
  kreditkort. (källa ekathimerini.gr 2013.08.16)
  Var ska denna lånefesten sluta? Med fler lån ?

 • Mentat57

  Nåja, ett (s) i minoritet hade inga problem när det bara fanns 5 partier i riksdagen och de fick majoritet med (v). (v) skulle aldrig rösta med de borgerliga så det var enkelt att hantera.

  Idag är läget litet annorlunda, (mp) är visserligen ett tydligt vänsterparti men (sd) kan man inte lita på eftersom de är uppbyggda kring en enda fråga och är höger i moral- och värderingsfrågor men snarast (s) i ekonomisk politik.

 • Anonym

  Ja, jag får ihop det. Man säger ‘glad påsk’ först på påskdagen, som är kyrkans största glädjehögtid därför att Jesus uppstått från det döda och detta konstaterades på påkdagens morgon då man fann hans grav  tom. Fullt logiskt!

 • BigDemonicBunny

   Samma process. De bestämmde vilka evangelier som var kanoniska eller apokryfiska.
  Ett genomgående tema är att de evangelier som ägnade något större utrymme åt Jesus kvinnliga följeslagare (Susanna, Joanna eller någon av de många Mariorna) hamnade högen av apokryfa eller beordrades brända.

 • Erik Skancke

  Tja, för det första ska du härstamma från etniska svenskar. Om det inte finns etniska svenskar så finns det t ex inga etniska samer, romer etc etc. Det lustiga var att det var en romsk kvinna med som informerade deltagarna i #Filosofiska rummet” om romsk etnicitet och ingen, absolut ingen, invände. t ex så fick hon en fråga om andra än romer kunde bli romer. Svaret var nej. Var man inte född rom, så var man inte rom. Punkt slut. Den enda etniska grupp deltagarna, inklusive Dick, inte ansåg vara en etnisk grupp var just svenskar. Det nämndes aldrig men var införstått. Dick är så förvirrad så att han på fullt allvar tror att staen kan definiera vem som är etniskt svensk. Den svenska staten har inga sådana befogenheter och kommer heller aldrig att ha det.

 • Anonym

  Etniska svenskar finns det gott om i Finland, närmare bestämt ca 400.000. Du kan ju resa dit och fråga dem vad en etnisk svensk är. Ett tips. Det är inte de, som talar finska. Ta gärna med Dig Dick Harrison också. Han kan behöva träffa några etniska svenskar han med. Motsatsvis finns det gott om etniska finnar bosatta i Sverige, särskilt i Norrbotten.

 • Anonym

  OK, då är jag inte en etnisk svensk, och knappast någon annan heller.

 • Anonym

  ”Etniska svenskar” – invånare i Sverige som bland sina förfäder inte har finnar, tyskar, danskar, norrmän, valloner, ester, letter, fransmän, italienare, polacker, judar, engelsmän, skottar, ryssar, holländare etc., d.v.s. personer födda utanför nuvarande Sveriges gränser under de senaste 1 000 åren? I så fall lär det inte bli många ”etniska svenskar” kvar.

 • Anonym

  Hej Erik-
  Modern historieforskning har lämnat det nationella perspektivet, det finns inte längre någon vilja att tolka ett geografiskt områdes historia som en del av en nationell berättelse som vars slutmål är en nationalstat.

  Jag läser just nu Peter Heathers ”Empires and barbarians” som är ett försök att se folkvandringarna i Europa och Västroms fall ur ungefär samma perspektiv som Dick Harrison ser på ”myten” om Sverige. Peter Heather visar hur tolkningen av folkvandringstidens politiska strukturer använts till artonhundratalets och nittonhundratalets nationella projekt.

   Norstedts Svenska historia vars redaktör är just Dick Harrison är en verklig läsupplevelse som visar att det moderna sättet att beskriva historien kan vara mins lika fantasieggande som Grimberg.

 • http://viktor.tullgren.net Viktor Tullgren

  Det märks att du mer är driven av en politisk övertygelse en av någon form något form av logiskt resonemang.

  Att det är svårt att prata om att det existerar något som kan kallas etniska Svenskar är givet om man ser tillbaka historiskt. Tanken på ”svenskar” är i princip något som uppfunnits med nationalstaten. Tidigare uppdelningar har ju istället varit inom Sveriges gränser, så som exempelvis svear och götar något som till och med avspeglats i konungens titlar. Befolkningen har historiskt haft starkare band med sina landskap än med det som senare kom att bli en nation.

  Att prata om etniska svenskar är därmed rätt meningslöst. Sverige är inte en etnisk skapelse i första hand utan en politisk. Vill man expandera etnicitetsbegreppet till nationsnivå blir det mer eller mindre omöjligt att skilja ut oss från delar av våra skandinaviska grannar. Det som svenskar har gemensamt med varandra har vi ju också gemensamt med norrmän och danskar. Så möjligen skulle man kunna argumentera för existensen av etniska skandinaver men att dela in den gruppen i svenskar som en separat etnisk grupp från norrmän blir meningslöst. Sen kan man så klart diskutera hur mycket gruppen skandinaver skiljer sig mot övriga germanska grupper etc.

  Så slutsatsen blir att etniska svenskar finns det inget bra stöd för. Känns för övrigt rätt typsikt att du blandar ihop svear och svenskar.

 • Anonym

  Nä, och de få som möjligen finns, lär vara rätt inavlade vid det här laget….

 • Erik Skancke

  Tja, hur många valloner kom det in? 900. Skottar – betydligt färre  etc etc. Det är i det häradet vi ska se forna tiders ”invandring”.

 • Erik Skancke

  Jämtländskt för att vara exakt. Om du också tillhör den klick personer som påstår att det inte finns etniska grupper – varsågod! Om du tillhör de som säger att det finns etniska grupper men då inte just ”svenskar”, så är inte alla hästar i stallet. Det är området ”Sverige” som har fått namnet av sina inbyggare, inte tvärtom. Dessa har sett sig som ”svear”/”svenskar” sedan Arilds tid och har aldrig haft problem med detta vare sig internt eller extern. Sedan kommer en klick liberaler/socialister och skall problematisera detta med argument som mer hör soptippen till. Dessa argument som ”hur definierar du…” etc kan tillämpas på allt för att skapa en nonsensdiskussion. ”hur definerar du varandet?”, hur definierar du maskulinitet etc etc”. Vi etniska svenskar vet vilka som är svenskar resp inte men man säger det inte rent ut för att inte skapa en konfrontation. Dick tror att staten styr definitionen och det betyder att han inte förstår vad etnicitet är eller vad svenskar är men han är väl en kvasidansk…
  Själv låter du mer som en ”sannfinländare”.

 • Erik Skancke

  Eticitet har med att göra vart ”huvudetniciteten” ligger. Om den i huvudsak är svensk så är man svensk men om den ligger i en annan etnicitet så ligger den där. Om det är exakt 50/50 så kan man välja eller ha multipla. Ta diskussionen med den romska kvinnan om du nödvändigtvis ska gnälla – ingen annan gjorde det när hon spikade exakt samma sak – det blev bara nickanden. Lyssna själv på P1 och även på Dicks jönsande.

 • Anonym

  Varför skulle det i din mening inte finnas etniska Svenskar?

 • Erik Skancke

  Inkluderar du samer, romer, judar, ester, finnar på samma sätt, att de egentligen inte existerar? Vilket skämt!

 • Anonym

  Nu pratar vi ju inte om antalet invandrare då (vilket var nog så stort i förhållande till den dåtida befolkningen, i synnerhet i vissa områden) utan i vad mån dagens ”etniska svenskar” har utländskt påbrå i en eller annan form.

  ”Huvudetnicitet”… Så om en person släktforskar och finner att hans förfäder till mer än 50 procent kommer från Jämtland, Härjedalen, Gotland, Skåne, Blekinge, Halland eller Bohuslän – då kan han enligt din definition inte betraktas som ”etnisk svensk” trots att han och hans förfäder varit svenska medborgare i mer än 350 år?

 • Erik Skancke

  Visst finns det gränsdragningsfrågor, men det är detaljer som kan hanteras. Problemet är att dessa detaljer tas som intäkt av oseriösa personer för att påstå att etniska svenskar inte finns. Ingen vågar säga något liknande om samer och romer, vilket ”Filosofiska rummet” igår var ett praktexempel på. Dagens DNA-släktforskning visar också med all tydlighet var ens härstammning ligger.

 • Erik Skancke

  Dina Peter Pan gener gör att du enbart tillhör Disney Land…

 • Anonym

  Om du utgår från svear för att definiera den etniska svensken blir den geografiska begränsningen väldigt snäv, Uppland och Västmanland i grova drag. Alla som har sina rötter söder, väster och norr om detta område kan alltså inte ses som etniska svenskar? Så frågan är om det finns några etniska svenskar alls, ja förutom du då, utan bara svenskar.

 • Erik Skancke

  Har inte läst den och tänker inte läsa propagandaskriften heller. Det jag läser är pärmebrev, kyrkböcker, domböcker, mantalslängder etc etc från medeltid och framåt. en sak som är kristallklar är att våra svenska förfäder var 100% klara på vem som var svensk eller inte. Var man inte svensk så hade man t ex tillnamn som ”Finne”, ”Schvabe” etc. I den äldre västgötalagen så är det t ex skillnad på böter beroende på om den som har drabbats är ”svensk”, ”västgöte” eller ”smålänning” – alltså, våra förfäder vad glasklara på vem som var vad – lika glasklar som den romska kvinnan  om vem som var rom och inte… Nu har ju ”Kvänerna” återupptagit sin urgamla etnicitet, ska ni inte hacka på dem också? Förresten, när ni ändå håller på – skicka in en skrivelse till Svenska kennelklubben där ni kräver att alla hundraser fortsättningsvis bara kallas för ”hundar”.

 • Anonym

   Är inte Maja väldigt politiskt korrekt?

 • Anonym

  Sverige har alltid varit ett invandringsland och dessutom har landets gränser skiftat så mycket genom århundraden att det blir såväl komplett meningslöst som totalt omöjligt att försöka peka ut ”etniska svenskar”. Vad skulle det f.ö. ligga för poäng i att skilja ut t.ex. gotlänningar, blekingar, skåningar och hallänningar från exempelvis smålänningar och deklarera att de sistnämnda är ”etniska svenskar” och att de andra aldrig kan bli det beroende på hur Sveriges gränser såg ut före mitten av 1600-talet?

 • Erik Skancke

  I begreppet svenskar så ingår idag ”svear”, ”götar”, ”smålänningar” och ”hälsingar”. Resten har sitt ursprung som Finnar, Norrman, Danskar, Samer eller något annat. Alternativet är ju att inga etniska grupper finns längre?Här är 99% av världen enig och det är bara att kika in i en uppslagsbok så ser man hur etniciteter särredovisas. Barack Obama t ex pratar om ”raser”, så jag antar att det gör honom till en rassist?

 • Anonym

  Så norr om Uppland så hade vi samerna? Tror det är dags du börjar läsa lite historia, börja med grundskolans böcker för det saknas en hel del kunskap. Skancke förresten, att det skulle vara jämtländskt är inte slaget i sten, det finns även i delar av Tyskland, Svartahavsområdet och Bulgarien. Säkert på flera andra ställen också. Du kanske är en etnisk tysk eller bulgar? Vem vet.

 • Erik Skancke

  Vi har inte alltid varit ett invandringsland – det är ren och skär lögn. Vissa områden i Sverige har befolkats av finnar, Finnskogarna, och där har en bllandning uppstått. Men inte ens den finska invandringar har varit särskilt stor. vad det gäller Jamtar och Gotlänningar så skulle jag påstå att de tillhör Sverige, men det är inte så stor poäng att hårdra skillnaden mellan germanska stammar eftersom just de är så nära besläktade.  De flesta finnar ser man ju t ex att de är finnar. För min del så får du gärna kategorisera dig som ”den”, ”det” eller ”hen”…

 • Erik Skancke

  Hälsningar är knappast samer… det tycker nog inte samerna heller. Att det är jämtländskt är slaget i sten. Du kan ju prova DNA-släktforskning också, men då tippar jag på att du tillhör haplogruppen C3 – Min är I – både vad det gäller Y-Dna och MtDNA.

 • Anonym

   Du Evert!
  Nu är det så att enligt senaste genetiska rönen härstammar vi EJ från”Lucy”.

 • Anonym

  Ska du dra det där riktigt långt blir det nog lite jobbigt, då är vi ju etniska Afrikaner. Du får gärna inbilla dig att ditt namn är ariskt jämtländskt men för min del tror jag det är Bulgariskt eller Rumänskt.

 • Erik Skancke

  Det är en lögn – det kan varken du eller jag känna till eftersom vi inte har någon möjlighet att fråga personerna i fråga. Du förstår tydligen inte en sån enkel sak. Vi känner dock till att svenska vikingar, på en direkt fråga av den tyskromerske kejsaren år 839, identifierade sig som svear.

 • Erik Skancke

  Du får tro på vad du vill oavsett hur intelligent eller ointelligent det är. För min del tror jag att du är närmare besläktad med en gris.

 • Anonym

   Det var väl ändå en kommentar som endast kan riktas mot ”Svenskar”? Vad händer om du riktar den mot ex.vis Samer, Romer eller andra ”invandrare”? Vad kallas du då i media?

 • Anonym

   Erik!
  Du är inte politiskt korrekt utan har en personlig övertygelse, det är inte tillåtet idag då du skall simma med den politiska strömmen som absolut inte går ut på att hävda sin rätt eller fädernearv. Det är andra makter som styr vårt land, ej Svenskar.

 • http://viktor.tullgren.net Viktor Tullgren

  Vad är det du påstår är en lögn? Att svear och svenskar inte är samma sak? Det är ju ett historiskt faktum och om du inte vet om det så är det rätt meningslöst att diskutera något med dig i huvud taget.

  Att Vikingar från Svealand skulle ha identifierat sig som svear är allt annat än förvånansvärt. Men det bevisar ju inte din tes på något vis. Snarare tvärt om.

  Vad gäller uppdelningen av Sverige så räcker det ju med att gå tillbaka till de gamla landskapslagarna för att se att svear och götar var olika folk med den tidens syn. Något som också avspeglas i hur Saxo Grammaticus beskriver folken i Sverige.

 • Erik Skancke

  Svenskar härstammar i huvudsak från Svear – fattar du inte det fattar du inte mycket. Götar har i stort gått upp i ”Svear”, dvs ”Svearnas Rike” =  Sverige. Detta då den etniska skillnaden var så ringa. Med svenskar och finnar är det annorlunda vilket inte minst de etniska stridigheterna i Finland visar.

 • Erik Skancke

  ”Politiskt korrekt” är ju inte samma sak som sann, snarare tvärtom. Dick skulle ju få sparekn från sin Proffesur om han inte krökte rygg och det är väl det enda han egentligen är expert på. han tog ju t ex med en extremfeminist i som skribent i sitt ”historieverk” (skulle aldrig köpa skiten). Efter hans ”debacle” på Lunds universitet så hangde ju hans anställning på en skör tråd och efter det var det bara att ”kröka rygg” – han har noll handlingsutrymme…

 • Anonym

  Men det var Erik Skanckes ide om att svenskar skulle härstamma från svear. Det har ju funnits folk sedan inlandsisen försvann. 

 • Erik Skancke

  Vi svenskar är en lika tydlig etnisk grupp som vilken annan etnisk grupp som helst.De flesta svenskar anor är till största delen helt svensk. De inslag vi har fått in på sistone har inte påverkat den svenska etniska gruppen ett dugg. Vi hara bara fått en ghettifiering av vissa bostadsområden. Visst är vi lika Norrman och Danskar, ingen har påstått något annat, men det gör inte vår etnicitet svagare i förhållande till någon annan grupp. Finns inte somalier för att de är nära besläktade med eritreaner? Skärp dig!

 • Anonym

   CENSUR?

 • Anonym

   Nog blev vi alla Svenskar under 1200-talet, oavsett landskap. Makten grund murades i Svealand, därav namnet Sverige. Med en titt i backspegeln kanske vi skulle hetat Scandskar?

 • Anonym

   Benämningen Svenskar har i olika böjelser och stavningar funnits sedan innan v.t.b.

 • Erik Skancke

  Ooops! Det menar du inte Evert? Men frågan är vilka svearna härstammade ifrån resp andra folk? Nu håller ju denna gåta på att lösas genom just DNA-släktforskning. T ex så har ju forskare (rikitiga forskare, inte som Dick) i Uppsala analyserat fynd från det jägarfolk som fanns här efter istiden och kommit fram till två intressanta saker. Vi svenskar härstammar inte från dessa jägare men ännu mer intressant – samerna gör det inte heller. Svenskarna härstammar delvis från det första bondesamhälle, gropskålskulturen, som uppstår i området och senare från den ”stridsyxekultur” som etablerar sig. Det är dessa folk som tillsammans namnger området Sverige. De namnger det efter sig själva. De tar inte sitt namn efter området. Hade de bosatt sig någon annastans, så hade Sverige legat på ett annat ställe och det område som nu heter Sverige hade kanske hetat ”Danmark”? Det är här kärnan i saken ligger – vi är ättlingar till dessa urbefolkningar och invandring till Sverige därefter har varit begränsad fram till nu. DNA-forskningen om gropskålskulturen resp stridsyxekulturen fortsätter och jag följer den med spänning. Också, genom de rön vi gör här så är det lätt att selektera ut vem/vilka som är svenskar resp inte.

 • Anonym

  Ja visst är det så och då bodde Sveonerna söder om mälardalen

 • Anonym

  Nej vem har sagt det, det var ju i början på 80-talet som som det var på tapeten, Det har ju hänt en del sedan dess.

 • http://viktor.tullgren.net Viktor Tullgren

  Skärp dig själv och sluta vara så fånig. Givetvis påverkas en uppdelning i grupper av hur klart man kan avskilja dessa grupper från andra grupper. Här uppstår också problemet om du vill prata om etniska svenskar.

  För att kunna definiera en etnisk grupp måste du hitta särdrag som är gemensamma för alla medlemmar av denna grupp men som skiljer dem från andra grupper. Problemet om du försöker hitta sådana drag för gruppen svenskar är att dessa drag också då delas av exempelvis norrmän. Därmed kan du ju inte säga att norrmännen inte tillhör samma etniska grupp. Vill du vara mer specifik för att kunna utesluta norrmän kommer du också att utesluta delar av det du ser som svenskar.

  Det är på samma sätt som inom genetiken. Vill du exempelvis definiera gruppen apor så kan du inte göra detta utan att också få med mänskor som en medlem av denna grupp. Försöker du få bort mänskor ur gruppen så kommer du samtidigt inte få med alla apor. Därför att det som alla apor har gemensamt har de också gemensamt med mänskor. På samma sätt så kan du säga att allt som alla svenskar har gemensamt har de även gemensamt med norrmän. Därmed kan du inte skilja de åt genom att godtyckligt dela av dem baserade på dagens nationsgränser.

  Motsvarande gäller uppenbart inte för exempelvis samer. Det går helt klart att finna särdrag bland samerna som inte ses hos övriga befolkningen. Däremot kan du inte på ett bra sätt dela in samer i klara svenska, norska eller finska samer.

 • http://viktor.tullgren.net Viktor Tullgren

  Skärp dig själv. Och sluta vara fånig. Givetvis är en gruppindelning beroende av hur väl du kan särskilja denna grupp ifrån andra grupper. Ska du prata om en grupp måste du ha klara särdrag som är gemensamma för medlemmarna i gruppen men som klart skiljer dem från medlemmar i andra grupper. Här uppstår problemet med att skilja svenskar från norrmän exempelvis. Det går inte att klart urskilja några etniska särdrag som är gemensamt för alla svenskar men som inte även delas av norrmännen. Därmed blir gruppindelningen godtycklig.

  För att göra en jämförelse med taxonomi. Det går inte att definiera gruppen apor på ett sådant sätt att alla arter som vi kallar apor passar in men så att inte människor också passar in. Av det skälet är mänskor apor per definition. På samma sätt här. Vill du hitta en etnisk grupp som passar på alla svenskar så får du vackert ta med norrmän och danskar i gruppen. Så visst vi kan antagligen prata om nordgermaner eller skandinaver som en tillräckligt tydlig etnisk grupp. I alla fall går det utmärkt att prata om germaner. Och klart är ju att nordgermaner och finnar uppenbarligen inte tillhör samma etniska grupp.

 • Anonym

  Viktor Tullgren!
  Hur kan du påstå att lingvistik och etnicitet ej går hand i hand?

 • Anonym

  Nu finns ingen gropskålskultur, du menar inte gropkeramiska kulturen eller den s k trattbägarkulturen? Men just den genetiska analysen är intressant och ger oss nya perspektiv på materiel kultur och ursprung, men att någon av dess kulturer namngav sverige är väl att ta i. Vi har inga skrifter kvar från stenåldern som kan hjälpa oss med vad de kallade sin omgivning. 

 • Erik Skancke

  Jag har inte påstått att dessa kulturer namngav Sverige, men det folk som kallar sig Svear kommer från dessa folk – ingen annan folkförflyttning har registrerats. Det finns ju både grekiska och romerska källor, Tacitus t ex från 98 e kr, som pekar på att namnet ”Svear” användes redan för ca 2000 år sedan. Att det var betydligt äldre än så är därför mycket troligt.

 • Anonym

  Till Dicks försvar så skolar han och gör Historien intressant och det är bra, sen så får han klä skott från olika håll och det är aldrig trevligt. Jag är dock tacksam att han finns och att han har sin Historieblogg.
  Annars så skulle ju inte sådana ”djupingar” som oss inte ha något att munhuggas i…
  Jag vill bara tydliggöra att Religion, Politik och Vetenskap är något man ”tror på”. Det är ej sanning, finns alltid något som vänder upp o ned på senaste ”Troendet”.

 • Erik Skancke

  Precis – Åk till Österbotter, Nykarleby och påstå att de är ”finnar” – de skulle inte hålla med. på samma sätt är det i Hietaniemi vid gränsen mot Finland, men från det motsatta hållet.

 • Erik Skancke

  Då skulle han kallas ”rasist”. Det är han nog också, men genom att han riktar den mot etniska svenskar. Det finns tonårsflickor som skär sig i armarna och mib60 är den manliga motsvarigheten…

 • http://viktor.tullgren.net Viktor Tullgren

  Du tycks blanda ihop etnicitet med nationalitet.

  Dessutom argumenterar du ju omedvetet för min tes. Götar och Svear är uppenbart väldigt lika och därmed svåra att skilja åt, på samma sätt som norrmän och svenskar är lika och svåra att skilja åt.
  Vill du hitta någon sorts etnisk grupp så kanske vi kan prata om skandinaver eller nordgermaner.

  Däremot håller jag helt med om att Finnar inte tillhör en egen etnisk grupp. Det är ju om inte annat rätt uppenbart med tanke på att det språk de talar inte ens tillhör den indo-eropeiska språkstammen. Men på vilket sätt det stärker din tes om att Svenskar är en tydlig etnisk grupp jämfört med Norrmän är något mer oklart. Att mänskor uppenbarligen inte är katter gör dem ju inte minde besläktade med apor eller hur?

  I övrigt får man nog se det som rätt skrattretande att du kallar mig vänsterextremist. Är nog svårt att hitta några politiska ställningstaganden från min sida som skulle få mig att passa in på det epitetet.

 • http://viktor.tullgren.net Viktor Tullgren

  Och därmed argumenterar du i stort för min tes. På samma sätt som att skillnaden mellan götar och svear är minimal är skillnaden mellan Svenskar och Norrmän minimal. Det som är gemensamt för alla svenskar är även gemensamt för norrmän alltså ingen klar grupp.

  Däremot håller jag med om att finnar är en egen grupp men det är ju relativt uppenbart med tanke på att de inte ens talar ett indo-eropeiskt språk.
  I övrigt känns det smått skrattretande att du kallar mig vänsterextrem. Tror det är svårt att hitta några politiska åsikter från min sida som passar in på det epitetet.

 • Erik Skancke

  Det spelar ingen roll om den är minimal – den existerar.  Svenskar och norrmän, svenskar och danskar, danskar och norrmän, danskar och friser – vi har varit separerade i många tusentals år, så visst finns det skillnader även fast de är små. Du kan med samma argumenation klumpa ihop samer, kväner och finnar. Gör du det? Det som är poängen är att vissa personer, utan mandat eller insikt, tror sig ha rätten att omdefiniera vem som är etnisk svensk. Jag har den rätten inte själv, men jag har en åsikt. Etnicitet kommer med arv och blod, sangui, inget annat. Visst kan en pudel låtsas vara en schäfer, bete sig som en sådan, men den är och förblir en pudel. Svenska staten har 0 rätt att ens ta i frågan eftersom staten inte representerar oss etniska svenskar i frågan  och etniska svenskar existerar i mängd även utanför Sverige som medborgare i andra länder. Att då Dick ska ta i frågan är ganska magstarkt eftersom han är minst skickad att göra det. Om hans uppdragsgivare, staten, säger åt honom att hoppa, så hoppar han. Så enkelt är det med det. Att den här diskussionen kommer upp i detta forum beror på att Dick är så mikrofonkåt. helst så hoppas man att en kompetent kunnig historiker hade Dicks tjänst men nu är det som det är. Dick går in i samma kategori ”professorer” som Leif GW Persson samt Eva Lundgren i Uppsala.

 • Anonym

  Viktor Tullgren! Det finns även arkeologiska skillnader mellan de Germanska stammarna samt skrivna skillnader som sammanfogar lingvistiken med dessa, vad mer begär du?

 • http://viktor.tullgren.net Viktor Tullgren

  Jag påstår i och för sig inte att lingvistik och etnicitet inte har ett samband. Bara att det inte är samma sak. Sen beror ju allt också på vilka krav som ställs för att två grupper ska ses som att tillhöra olika etniska grupper. Det senare är ju framförallt intressant just med koppling till lingvistiken eftersom man i flertalet länder arbetat för att standardisera språket. Där med försvinner ju tidigare större skillnader inom länder och detta är något som i många länder skett relativt i närtid främst under förra århundradet.

 • Anonym

  Cervenka kanske har en Bitcoin adress du kan donera till .. : )