Kulturbloggen

Jenny Leonardz

Jenny Leonardz

Fast det var precis vad de gjorde. Och med just den titeln också, en bok som berättar någonting helt annat än den gängse Bokmässeproduktionen.

40 montörer på Volvo. En samling texter. En nu också en teaterföreställning. Men så ville det inte bli från början.
Här ska inte komma några jävla konsulter, vi vet nog. Konsulter smyger i monteringen med mobilen och klockan och låtsas om ingenting. Drar slutsatser, försämringar.
Ungefär så reagerade de flesta från början när skådespelaren och konstnärliga ledaren för Teater Spira, Jonas Fröberg kom till Volvo.

Men nu har den kommit ut; en liten tunn bok med täta, starka, förbannade, roliga, vanmäktiga texter – berättelser som prövar hur människovärde stavas innanför fabriksportarna och utanför, om ”medelklassens rädsla för att skita ner sig” i mötet med en volvoarbetare, berättelser från ett arbetsliv som av någon anledning är i stort sett osynligt i litteraturen.

Tyvärr var också publiken ganska osynlig när boken presenterades på Bokmässan. Med tanke på hysteriskt mycket folk som trängdes mellan montrarna för att lyssna på olika författarkändisar så var det lite sorgligt. Men vi som var där fick några fina läsningar av bland andra Magnus Östman, montör som sparkades i ett nedskärningspaket och återanställdes via bemanningsföretag.

Och vi som var där fick med oss något ut, något som gjorde att marknadsgycklet, det öronbedövande bruset där försäljarna överröstar varandra, där händer ivrigt griper efter bästsäljare, bekännelser och biografier, såg lite annorlunda ut för en stund.

Så om ni vill stoppa en bok i tygkassen som porlar utanför den stora mainstreamfåran så är Vi ska inte skriva nån jävla bok – texter från verkstadsindustrin 2006-2010 (Sekel förlag/Teater Spira) ett tips.

 

Kategorier

Fler bloggar