Annons

Kulturbloggen

Johan Hellekant

Johan Hellekant

”Bedrägeri mot allmänheten”. Det blev den krassa benämningen på Stockholms stads planer att låta nya hus skymma panoramat från Södermalmstorg när den tunge arkitekturprofessorn Wilfried Wang talade på ett seminarium om Nya Slussen på tisdagskvällen. Wang, med bas i Berlin och Texas, ifrågasatte att ”privata intressen, fastighetsbolag, tar över allmänna intressen” i ett av Stockholms klassiska utsiktslägen. Han hävdade att sådana exploateringsavtal ändå aldrig kan finansiera mer än en bråkdel av så stora infrastrukturprojekt, och jämförde med det kontroversiella bygget av en underjordisk centralstation i Stuttgart.

Wang sa att Stockholms stad har gjort ett klassiskt misstag genom att fastna för en världskänd arkitektfirmas yviga vision som sedan omformuleras  till en kompromiss utan världsmästarkvalitet. Professorn pekade i det fallet på riksdagshuset i Berlin som arkitektfiman Foster också ritade om.

Han dömde dock ut även dagens Slussen som ”en spaghettikorsning som tillkommit ad hoc”. Han förordade i stället ett nytt Slussen som kan föra Stockholms landskap vidare i svenskt verklighetsnära tradition.
”Tro inte att Stockholm som redan är så vackert kan uppnå någon effekt som i Bilbao på att bygga spektakulärt”, varnade Wang.

Kategorier