Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

Polarprisveckan började idag med Polar music talks, där Kronoskvartetten och Patti Smith utfrågades på Nalens scen i Stockholm. Kronoskvartettens grundare David Harrington berättade för intervjuaren Camilla Lundberg att han inte har haft frack på sig de senaste 37 åren – men att han skulle bryta den vanan på prisutdelningen imorgon. Patti Smith sa inget om hur hon tänkte klä sig, men övade på att ta emot priset genom att vackert niga för sin intervjuare Jan Gradvall.

Att få höra Polarpristagarna berätta om sig själva och sin musik känns som en positiv utveckling av prisarrangemangen. Och i år kan vi, förutom dagens offentliga intervjuer, faktiskt också lyssna på när en av pristagarna framför sin musik – Patti Smith ger en konsert på Konserthuset på onsdag.

Detta är ett steg i rätt riktning – det är mer intressant att höra pristagarna tala och spela än att se dem ta emot sina pris under sedvanligt juvelrassel och kunglig glans. Det känns kort sagt som att vi får mer valuta för Polarprispengarna.

Polarpristagarna Patti Smith (i mitten) och Kronoskvartetten (fr v Hank Dutt, David Harrington, John Sherba och Jeffery Zeigler) träffades på Polar music talks på Nalen i Stockholm.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Kategorier

Fler bloggar