Islamofobin och Pride

Pride Mellanöstern har på senare år allt starkare pekats ut som homofobiskt. Men när europeiska aktivister kämpar för hbt-rättigheter i den muslimska världen påtvingar de den sina egna västerländska synsätt och definitioner. Det hävdade idéhistorikern Edda Manga vid ett av Prides många högst akademiska seminarier på tisdagen, med rikliga hänvisningar till sociologiska husgudar som Michel Foucault och Judith Butler.

Edda Manga berättade att den palestinska docenten Joseph Massad bland annat menar att det binära tänkandet hetero–homo inte riktigt fått fäste i muslimska länder, där skiljelinjen snarare är aktiv–passiv. När den västerländska diskursen invaderar den österländska så tvingas en muslimsk man som exempelvis definierar sig som aktiv att välja mellan hetero och homo – vilket i själva verket kan förvärra hans situation.

– Man måste vara väldigt försiktig i det analogiska tänkandet när det gäller hur vissa rättigheter vunnits på en viss plats i en viss situation, och hur mycket som kan föras över på andra situationer och platser, sade Edda Manga, som är verksam vid Uppsala universitet.

Internationellt solidaritetsarbete inom hbt-rörelsen kan därmed bli högst problematiskt om det sker i termer av befrielse och blir ett sätt att utöva makt, påstår Manga. Särskilt som hbt- och kvinnorättigheter av somliga grupperingar används för att angripa islam, säger hon, och påminner om Anders Behring Breivik som i sitt terrormanifest dels har fler homofoba passager men också ondgör sig över att muslimerna inte respekterar homosexuellas rättigheter.

Hon påpekar också att uppfattningen att västerlandet kännetecknas av sexuell frigjordhet medan den muslimska världen är sexualfientlig bara har några decennier på nacken. Tidigare var det precis tvärtom: Kontrollen av sexualiteten sågs som en av den västerländska civilisationens viktigaste karaktärsdrag gentemot den hedonistiska och promiskuösa Orienten.

Även Edda Mangas make Mattias Gardell höll under tisdagen ett seminarium på Pride på ett liknande tema. Han hann emellertid aldrig komma till islamofobins koppling till hbt-rörelsen som utlovats innan hans tid runnit ut eftersom han fastnade i sin standardföreläsning om islamofobi.

 

Visa kommentarer (643 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://www.facebook.com/people/Emanuel-Widmark/700725082 Emanuel Widmark

  Är MP’s buffé bara ekologisk mat?

 • Anonym

  Att framställa den islamiska världen som ”pryd” och moralisk är rena hyckleriet. Det finns en underbar beskrivning av homosexualitet i Lawrence av Arabien ”Vishetens sju pelare”.  jag citerar bara lite: …våra unga män började liknöjt släcka varandras begär  i sina rena kroppar – en enkel bekvämlighetsåtgärd, som vid jämförelse föreföll könslös och rent och oskuldsfull…

  För övrigt önskar jag att man höll seminarier om islamofili, om man nu önskar diskurs och debatt…..

  • Anonym

   En parallell till ditt citat: Jag lärde känna en egyptier 1975. Han berättade att eftersom föräktenskapligt samröre med det motsatta könet var förbjudet, var det normalt med homoerotiska förhållanden.
   I Sverige försökte han att leva ut det som ”normala” ungdomar gör.

 • M Capensis

  Så om jag rätt förstår innehållet i detta föredrag, så menar Manga (och förmodligen då också Gardell) att all kritik mot behandlingen av HBT-personer i vissa länder (exempelvis avrättning) egentligen är ett utslag av västerländsk kulturimperialism?

  En annan intressant slutsats tycks vara att Manga anser att varken kärlek, eller homosexualitet som medfödd läggning, existerar. Då man i dessa länder kan ersätta dessa begrepp med ”aktiv” och ”passiv”.

  Kan vi förvänta oss en liknande banbrytande analys av jämlikhet mellan kvinna och man i dessa länder? I själva verket kanske de vare sig är förtryckande eller intoleranta när de stenar kvinnor? Det är bara vi som gått vilse i vårt ”analogiska” tänkande?

  Och som fotnot: Uppdelning i ”hetero-homo” kan kanske kallas dualistiskt, men knappast binärt, då begreppet binärt (eller digitalt) avser en logik skapad för datorer där allting är antingen 1 eller 0, dvs på eller av. Om något av ovan synsätt kan klassas som binärt är det alltså snarare definitionen ”aktiv/passiv”.

  Och om ovan refererade föredrag är resultatet av forskning på Uppsala universitet, finns det antagligen anledning att vara bekymrad över både nivån och kvaliteten hos sagda inrättning.

  • Anonym

   ”En annan intressant slutsats tycks vara att Manga anser att varken
   kärlek, eller homosexualitet som medfödd läggning, existerar. Då man i
   dessa länder kan ersätta dessa begrepp med ”aktiv” och ”passiv”.”

   Just det här verkar lite problematiskt med Mangas resonemang. Hon verkar tycka att eftersom ”aktiva” män ändå kan räknas som heterosexuella så vore det synd om dem om de skulle behöva hamna i samma grupp som ”passiva” män, som är vad som i denna kultur räknas som homosexualitet (om jag förstått det ovanstående rätt).

   Det måste väl ändå vara så att det är den svagaste gruppen som är i mest behov av vårt stöd som ”väst” riktar sina insatser, och det låter ju som att det är den så kallat passiva gruppen som är det. (Om vi nu talar om män, vad gäller kvinnor har jag ingen klar bild och tycker inte debattartikeln, eller Manga, fått fram sådan heller.)

   Och vad har en Foucault att göra med hur svenskar ”intervenerar”? Hans snack om kolonialpolitik är bara med ansträngning tillämpbart på Sverige, som bara haft en liten söderhavskoloni, och den fick vi liksom av en händelse, inte genom kolonialisering.

   Men kanske ska man inte förvånas över att Manga, och säkerligen Gardell, väljer att problematisera väst och skydda problematiska sidor av islam.

 • Anonym

  Vi verkar leva i den yttersta av tider. Här har vi ett par, varav iallafall den ene, är högavlönad av samhället. Båda medverkar i en festival som skall öka toleransen för olika sexuella läggningar. Hur gör man detta? Jo genom verbalt snömos som skall försvara div. kulturella och religösa rörelser som bl.a förespråkar dödsstraff för många av festivaldeltagarna. Kanske inte så märkligt att väst befinner sig i en brant utförsbacke.

 • http://pulse.yahoo.com/_ZF4EQ2UAEOKD6EOXSBICCSBZVM Måns
 • GomorronSverige

  Hmm.. Är de homosexuella i Saudiarabien eller Iran islamofober när de är på väg att avrättas för sin läggning? Hur tänker Tobias Brandell?

 • Anonym

  I början och mitten av 1900-talet så betraktades arabvärlden som erotiskt spännande bland  heterosexuella män och kvinnor i Sverige.Jag vet inte hur det var bland homosexuella.
  Kvinnor drömde om eldiga shejker och männen drömde om shejkernas harem.
  1920-talets store filmcharmör Roberto Valentino den tidens Brad Pitt,vad tror ni hans mest populära film hette?Jo,den hette Shejken! 
  I Sverige var det populärt med shejkromaner.De handlade om kvinnor som träffade och älskade med eldiga arabiska män.De gick också som följetonger i veckotidningarna.

 • Anonym

  Själv föredrar jag det tyska/elsassiska varianten; min farfars morfar var elsassare och enligt farfar hejade gubben på tyskarna under krigsåren 1914-1918. Vilket inte alltid uppskattades i ett engelskspråkigt land.

 • Anonym

  Svarsbrevet har en imponerande god språklig stilkänsla (subjektiv uppfattning). Var Johan själv skriftställare?

 • Anonym

  Var någonsin Sverige underställt Novgorod? Och betyder Novgorod – Nyköping – Neapolis?

  • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

   Svar nej.

   • Anonym

    Den megalomaniska världsbilden inskränker sig inte bara till Sverige. Furstarna av Moskva hävdade även överhöghet över alla slaver flera hundra år innan de verkligen erövrat Ukraina, Vitryssland och större delen av egentliga Polen. 

    • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

     Tja, ska vi dra det i långbänk, så kanske vi svenskar skulle titta lite mer på Erix XIV:s kröning och vad han sa då. Om inte jag helt missminner mig så hävdade han rätten till hela norra hemisfären.

     • Anonym

      Snälla sluta med kålsuperiet. Erik XIV var opiummissbrukare och sinnessjuk. Moskoviterna och sedemera Ryssland hade detta som konsekvent politik under flera århundraden.
      Professor Norman Davies: http://books.google.se/books?id=9Tbed6iMNLEC&lpg=PA60&ots=h-ofEsqZ2W&dq=god's%20playground%20muscovy%20ireland&hl=sv&pg=PA377#v=onepage&q=celtic&f=false

     • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

      Norman Davies har presenterat bra forskning, inte tu tal om saken. Dock är dina uppgifter inte med sanning överenstämmande när det gäller året Erik XIV:s tillträdde tronen.

      Ad Hominem hör för övrigt inte hemma här. Vad då kålsuperi. Varken det ena eller det andra i det sammansatta ordet hör hemma i den värld jag lever i. Ser du i spegeln?

     • Anonym

      Ja, hans verk är förbaskat intressanta – både de som gäller Polen och Europa. Kålsuparteoretiker brukar hålla Sverige för minst lika illa som alla andra, vi skall skämmas för vår historia mm. Jag visste inte att det var fastlagt när Kung Erik började med opium eller när man i modern mening kunde ha ställt en diagnos på sinnesrubbning. Grandiosa kröningstal och praktisk politik konsekvent genomförd under århundraden är dock inte samma sak…

     • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

      Opiater har jag aldrig sett noterade. Men sinnessjukdom fanns i familjen. Lillebrodern Magnus som tillbringade långa tider i Kungsbro var definitivt sinnessjuk och inte bara sinnessvag. Det finns uppgifter som tyder på att man försökte hjälpa detta med olika dåtida medel innan hans förläning Östergötland sattes under Johan III:s beskydd.

  • Anonym

   Ordet gorod betyder stad på ryska, men etymologiskt är det snarare besläktat med vårt gård. Polskans gród, tjeckiskans hrad och de sydslaviska grad (på flera språk) har samma ursprung, men betyder i dag litet olika närbesläktade saker, som borg eller stad eller som led i ordet (träd)gård.
   Så jämförelsen med Nyköping eller Neapel är förvisso litet av en fritolkning, men absolut inte orimlig.

 • Little Mise

  Jag imponeras också av språkkänslan och undrar därför på vilket språk han skrev. Är detta översatt till svenska från ett annat språk, så innebär det ju en fantastisk språklig färdighet – eller fick någon annan översätta?

 • Anonym

  En gång i tiden – för inte så länge sedan – ingick Sverige i Leningrads försvarsområde.

 • Anonym

  Bortsett från den språkliga stilkänslan och förmågan att stava rätt får väl skällebreven ses som ett slags föregångare till våra dagars hatinlägg på webben.

  • Anonym

   Hatinlägg är ju företrädesvis anonyma. Min tanke går snarare till rap-battles, som i 8 mile.

 • Anonym

  När tänker Dick Harrison sluta med att förnedra Hans Majestät Konungen?

 • Anonym

  Dick antyder, men hoppar över den som jag ser det mest fantastiska passagen:

  ”Vi have bekommit din skrivelse och därutav nu som tillförene förnummit, vad oförnuftig, bondaktig högfärd, lögn och föraktelse du brukar emot Oss. Men om Vi icke hade hört, att din fader var storfurste uti Ryssland, då hade Vi väl haft orsak att taga den mening därav, att någon munk eller bondekarl hade varit fader åt dig, efter du skriver så obeskedligt, liksom du hade varit uppfödd ibland bönder eller annat löst parti, som ingen ära veta.”

  • Anonym

   Ja, Johan hade platsat vid Tolkskolan.

 • BigDemonicBunny

  Ivan var i alla fall inte helt ute och cyklade (det är alltså inte taget HELT ur luften), även om han överdrev ganska hårt.
  Ivan var ättling till Rurik i ganska rakt nedstigande led. Vi vet inte så mycket om Rurik (Rurik är en av de där halv-historiska figurerna som vi vet existerade men vars livgärningar är mer skröna än historia), men vi vet att han hade sitt ursprung i Uppland (tack vare en genetisk undersökning av hans ättlingar) och det är mycket möjligt att han tillhörde en av de familjerna som styrde och ställde i Roslagen (eller någon annan del av Svitjod).
  Han var i alla fall jämförelsevis rik och resursstark. Tillräckligt stark för att kunna etablera sig som prins i Kiev.

  Fast Ivan var ju en av de sista Rurikarna, då hans son var den sista Tsaren som härstammade från Rurik i rakt nedstigande led (Romanovs, och därmed typ varenda furstehus i Europa, har dock släktband till Rurikarna)

 • http://www.facebook.com/people/Tobias-Wallin/516001791 Tobias Wallin

  Svensk fackföreningsrörelse gillar i alla fall att olla glas. I nutid.

 • Antonescu

  en judisk mot-berättelse till den kristna historien om Jesus

  näähääää?

  judiska mot-berättelse om Jesus? get out of here! ;)

 • Anonym

  Påfallande parallell mellan kålstjälken, som inte ansågs som träd, och misteln som inte heller ansågs som träd och därför inte avkrävts någon ed att inte döda Balder i den nordiska mytologin. Är det någon sorts panmytologisk myt, det här med växtarter som blir förbigångna vid edupptagning bland träd? Mao, förekommer liknande i andra myter och religioner? Om det bara finns dessa två, vilken har sannolikt påverkat den andra?

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1041570829 Erin Winslow

   Intressant fråga! :-)

 • http://pulse.yahoo.com/_YOWDI27UWWBZVBCQKA74NKDCM4 Kendan

  Få se nu, Jesus var en jude. Jesus var guds son,  d v s sonen av judarnas gud. Jag kanske har missat nån lektion i genetik men betyder inte det här att gud måste vara jude?

 • Anonym

  Det är ju rätt klart när man läser denna text att den hamnar hästlängder ifrån bibelns berättelser. Naturalister avfärdar Jesus pga av undren, men om han verkligen var Guds son är det ju inget konstigt att han kunde göra under. Skaparen av naturen kan utföra övernaturliga saker. Då behövde han inte trolla med magiska namn som i berättelsen ovan.

  Det är ett historiskt faktum att Jesus har existerat och blivit avrättad av romarna upphängd på ett kors. Läser man bibeln kan man antingen förklara Jesus som galning eller så var han den han sa sig vara. De flesta skulle nog kalla honom vis. 

  • http://supersimon.myopenid.com/ Simon

   ”Det är ett historiskt faktum att Jesus har existerat och blivit avrättad av romarna upphängd på ett kors.” Nja, nja, nja. Det är sannolikt att det har existerat en sektledare som har varit förlaga för evangeliernas berättelser, eller snarare, det existerade nog ett dussintal såna sektledare. Men evangelierna är myt, inte historia, och den eventuellt verklige Jesus har helt säkert mycket litet med evangelierna att göra (som vi vet är direkt ohistoriska). Men vi vet inget om honom, och det finns inga oberoende berättelser om honom, och inga som är direkt samtida. Det i sig är märkligt, om han var så betydelsefull som evangelierna vill påskina. Antagligen var han en obetydlig figur i sin samtid.

 • Anonym
 • Anonym

  På nästa socialdemokratiska partikongress kommer, enligt partikällor, Olof Palme att närvara i denna form, inte bara ideologiskt och politiskt.

 • http://twitter.com/Earth_Reboot H

  Namnet på Stieg Larssons sista bok i Milleniumtrilogin kan användas för vad som håller på att hända…

  • in_the_style_of_demons

    Heter den ”folk blir rxvknxxxxxe av bankirfamiljerna” månne?

 • Anonym

  Tyvärr sätter många sin tilltro till devalvering som en mirakelmedicin för att rädda skuldtyngda länder.
  Men om alla länder  använder detta så blir resultatet lika med noll komma noll.

 • in_the_style_of_demons

  Tredje världskriget är på gång.

  Och Rockerfeller kommer att tjäna ännu mer pengar.

  Det är ett sjukt system i en sjuk värld.

  • http://profile.yahoo.com/PU2XO7X6RJVAJXIRCY2GFXIBQI portchanok

   Tyvärr så har marknadsekonomin blivit mer eller mindre politikerstyrd, Kinas centralstyrda kommunist blandekonomi har med aggressiva uppköp av dollar och euro har hållit deras valuta Yuan nere på en artificiellt låg värdering. Detta har möjliggjort export av många arbeten från västvärlden till Kina och det har varit möjlig att balansera genom ett kapitalflöde tillbaka till västvärlden genom uppköp av statsobligationer och expandering av valutareserven. Det finns antagligen bara två lösningar på lång sikt, att devalvera sig till kinesisk levnadsstandard eller med internationell samverkan ta bort fördelarna med manipulation av  valutor. Detta är bara ett exempel där politiska beslut fördärvat marknadsekonomin.

   • in_the_style_of_demons

     Internationell samverkan kan vi nog lägga åt sidan. Det kommer inte att vara möjligt att komma överens.
    För mycket stolthet samt narcissistiska människor inblandade i sådant.

    Marknaden kommer alltid att vara styrd och manipulerad av de som kan. Just för att de kan. Om det är politiker eller banker spelar ingen roll eftersom det är de andra 99% som får leva med dåliga beslut och dålig styrning. Så har det varit och så kommer det att förbli väldigt länge till.

    För att komma till rätta med många problem tror jag att vi kommer att behöva gå tillbaka till ett mer decentraliserat samhälle (syndikat) där utbyte sker på de involverades vilkor.

    I slutändan en fråga om filosofi egentligen. Dessvärre är de flesta människor för grumliga i hjärnan för att kunna tänka stort.

 • Anonym

  Handelsbanken/ Industrivärden verkar ha lämnat gamla värderingar bakom sig för gott. Se bara hur man försvarade Maths Sundqvist som storägare i flera av sfärens bolag trots hans vidlyftiga spekulationer. Verkar som man delade synen med dåvarande Carnegie.

 • EnVisMan

  Endast en utväg kvarstår – BYT til en annan bank – fråga är bara vilken – pest eller kolera – och de vet om det!

 • Anonym

  Bytte från  SEB till HB för två år sedan, då SEB gav extravaganta ersättningar till ledningen. Nu har HB gjort samma sak, och har dessutom inte marknadens bästa inlåningsränta (trots ordförandens högsta ersättning), så frun och jag flyttade 1,5MSEK till ett konto på SBAB (det tog bara några minuter att skapa), så nu får vi 0,5% bättre ränta där (drygt 5000kr netto mer per år). HB måste svara upp bättre mot marknaden om dom skall behålla inlåningskapital!

  • Anonym

   Volvo finans har ett sparkonto med 3.15 % ränta, fria uttag och bankgaranti. Fler finns med liknande villkor. Varför stannar ni egentligen hos storbankerna?  En av de mest patetiska frågor man kan se ibland i pk-pressen till folk är ”Litar du på din bank?”… Vad f-n skulle man göra det för?

 • http://www.alatheiaton.blogspot.com/ alatheiaton

  Naturligtvis får Handelsbankens toppar höjd lön medens de andra bankerna inte höjer sina chefslöner. Handelsbanken är en seriös bank som klarat sig utmärkt genom finanskrisen, till skillnad från de andra bankerna. När folk gör ett bra jobb ska de ha bra lön. Och tvärtom. Varför rapporterar inte journalister mer om hur otroligt duktiga Handelsbanken varit jämfört med andra banker?

 • Anonym

  Svenska bankmarknaden är ett faktiskt oligopol. Spelar liten roll vilken bank du väljer, skillnaderna dememellan är marginella och alla är lika – usla..
  Tittar just nu på lånemarknaden utomlands.

 • Anonym

  Marknadsmässig lön ja det är den marknaden anser den är värd. Jag anser inte att varken styrelsers som lednings löner är värda detta belopp. Det är förskingring ur bolaget och det är svenska pensioner som blir lidande i slutändan då stora delar av våra pensioner finns i dessa bolag. 

  Länsförsäkringar har även jag men inga avgifter och ränterabatterna motsvarar i stället ett plust som läggs på pensionsförsäkring. 

 • Anonym

  Tror nog det finns många som kan klara jobbet med lägre ersättning. Marknadslön, HA!

 • Anonym

  Tycker du börjar i rätt ände, för att stävja eländet. Nästan alltid nåt av värde kommer från din penna. Fortsätt så, med välgång.

 • Anonym

  Handelsbanken är den enda storbank som inte kostat oss skattebetalare en enda krona så eventuella invändningar mot att arvoden höjs är endast ideologiska. Personligen är jag kund i över 30 år i Handelsbanken och har inget som helst emot att styrelse och ledning är välbetalda så länge de fortsätter att gå med vinst och inte riskerar sina kunders och aktieägares pengar.

 • Pingback: Para Ma

 • Pingback: window cleaning sw9

 • Pingback: Anti-Aging

 • Pingback: Fleshlight

 • Pingback: paid online surveys

 • Pingback: SEO Company Allentown

 • Pingback: home tuition

 • Pingback: clubwear

 • Pingback: dog business

 • Pingback: getting pregnant after miscarriage

 • Pingback: Chapter 7 Bankruptcy Lawyer Riverside

 • Pingback: Luise Rohe

 • Pingback: MK Escorts

 • Pingback: Milton Keynes Escort

 • Pingback: acai berry

 • Pingback: offers in Thessaloniki

 • Pingback: social bookmark

 • Pingback: Does Rocket Arabic work

 • Pingback: Jual Lingerie

 • Pingback: Registry Cleaner Comparison

 • Pingback: Vineyards Naples FLA

 • Pingback: Velvet Summarell

 • Pingback: Los Angeles Video Production

 • Pingback: ultimate autism solution review

 • Pingback: Healthy Chicken Breast Recipes

 • Pingback: Best Multi Level Marketing Companies

 • Pingback: How To Build A Downline

 • Pingback: Escort girl Paris

 • Pingback: Plumbers In Escondido

 • Pingback: Painting Denver

 • Pingback: Colorado Springs Home Builders

 • Pingback: Affordable Plumbing Colorado Springs

 • Pingback: cheap lg phones

 • Pingback: How to be found on Google

 • Pingback: Remington shaver coupons

 • Pingback: chevy colorado

 • Pingback: dot com secrets review

 • Pingback: Private Krankenversicherung Vergleich

 • Pingback: where to get an ipod touch

 • Pingback: bbq sauce recipe

 • Pingback: Inbound Package Logging Tracking Software

 • Pingback: online computer game

 • Pingback: teeth grinding mouth guard

 • Pingback: orange county real estate

 • Pingback: Somnapure by Peak Life

 • Pingback: merchant account

 • Pingback: Google Page One

 • Pingback: Mikrowelle Test

 • Pingback: does fat burning furnace work

 • Pingback: ecig review website

 • Pingback: motor accident lawyers

 • Pingback: Dallas TX Emergency Vet 24 Hour

 • Pingback: pondless avalanche

 • Pingback: Caralluma Actives

 • Pingback: classic collision atlanta

 • Pingback: Spa Covers

 • Pingback: Porn

 • Pingback: Colorado Springs Wedding Venues

 • Pingback: inlife electronic cigarette

 • Pingback: Eldon Lansing

 • Pingback: small electronic cigarette

 • Pingback: Referencement

 • Pingback: Legal advice

 • Pingback: best software

 • Pingback: Halong Bay Cruise

 • Pingback: skateboarding games

 • Pingback: registry cleaner comparison

 • Pingback: Haraj

 • Pingback: Latino PR Firm

 • Pingback: tips para bajar de peso

 • Pingback: get start-up cash

 • Pingback: keurig b70 review

 • Pingback: information on top web hosts services

 • Pingback: hotel booking

 • Pingback: random facts

 • Pingback: Paul

 • Pingback: Digital Piano Reviews

 • Pingback: Check This Out

 • Pingback: maqui berry

 • Pingback: Get Instant Cash for Trying Everyday Items

 • Pingback: find cell phone

 • Pingback: healing cold sores review

 • Pingback: handy mit vertragsverlaengerung

 • Pingback: maryland wedding photographers

 • Pingback: eGo-T

 • Pingback: calgary commerical photographers

 • Pingback: ejuice

 • Pingback: Flyttefirma

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: how do you get muscle

 • Pingback: speeches for wedding

 • Pingback: kids shoes

 • Pingback: Interior Design Denver

 • Pingback: Buy Twitter Followers

 • Pingback: college grant

 • Pingback: Sexnoveller

 • Pingback: 24 hour emergency auto repair rochester new york

 • Pingback: Affiliate Website Generator

 • Pingback: Pattaya Youtube Channel

 • Pingback: promotion

 • Pingback: get out of money crunch

 • Pingback: speech for wedding

 • Pingback: iphone 4s jailbreak status

 • Pingback: energy boosters for women

 • Pingback: Que es el HCG

 • Pingback: Flight School

 • Pingback: rank tracker

 • Pingback: For more info click here

 • Pingback: czekoladowe fontanny

 • Pingback: challenge coins

 • Pingback: Riverside Chiropractic

 • Pingback: free online games for girls

 • Pingback: website heatmaps

 • Pingback: Buy Facebook Likes

 • Pingback: Painting Company Roswell

 • Pingback: Painting Company Marietta

 • Pingback: Painting Company Marietta

 • Pingback: broadway discount tickets

 • Pingback: unlock iphone 4 3.10.01

 • Pingback: jailbreak iphone 4s mac

 • Pingback: virtual properties

 • Pingback: Careers

 • Pingback: exercise to burn fat

 • Pingback: blogging to the bank reviews

 • Pingback: china

 • Pingback: Fencing Jacksonville FL

 • Pingback: Domain host

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: Tobermory cottage rentals

 • Pingback: Make bigger breasts

 • Pingback: Gopro

 • Pingback: Credit Card Processing

 • Pingback: Linfa y tratamientos

 • Pingback: gout remedies

 • Pingback: online job

 • Pingback: Carpet Cleaning Knoxville Tn

 • Pingback: Protandim

 • Pingback: travel tips

 • Pingback: host companies

 • Pingback: software keylogger

 • Pingback: investment rates

 • Pingback: spy cameras

 • Pingback: online strategy games

 • Pingback: fort worth cadillac dealer

 • Pingback: magnetic messaging book

 • Pingback: farm supplies

 • Pingback: dev team iphone

 • Pingback: grow taller 4 idiots scam

 • Pingback: swissdent

 • Pingback: renewable energy world

 • Pingback: business forums

 • Pingback: Sizzling Hot

 • Pingback: www.realestatevancouver2010.com

 • Pingback: corona physical therapy

 • Pingback: http://www.cablewake.com

 • Pingback: mac article

 • Anonym

  Och när timmen blev sen, så hinkades det gärna Villafranca, med sin omisskännliga bouquet av härsken fotogen, av såväl rödvinsvänstern som vitvinshögern.

  • Anonym

   Ja, när timmen var sen bortsåg man nog från att Villafranca var spanskt. Hursomhelst har väl den studerande ungdomen alltid haft ont om pengar och fått hålla sig till de enklare vinerna nu som då.

 • Pingback: Vacation Packages For Families

 • Anonym

  Journalister, kommunism och rödvin i symbios.
  Dock inte till fördel för det vanliga folket som trodde att journalism handlade om verklighetsbeskrivning och inte åsiktsreglering.
  SVD är nog enda undantaget i Svensk media inklusive tv.
  Att ni går er egen väg skall ni ha en stor eloge för.

 • Anonym

  För oss något yngre sörplades i slutet av 70 och början av 80-talet Liebfraumilch, Königsmosel, Franskt Lantvin och annan smörja i såar. Tillsammans med slisk som Geting och Gröna Hissen..
  Urrrk!

 • Pingback: http://casasdelujoenmiami.com

 • Pingback: Sex show

 • Anonym

  Ska tjejer grejas skall de mejas med Beyaz, som vi sa i Kramfors på den goda tiden…..ja appropå vänstern alltså.

 • Anonym

  Fy, så korkat!!

  • Anonym

   Ummm, gult kort!

 • Pingback: raspberry keytones

 • Pingback: how to be healthy

 • Pingback: business growth products

 • Pingback: Synergy Worldwide

 • Pingback: Bet365

 • Pingback: breast actives review

 • Anonym

  Men glöm inte de härtappade slottsvinerna, som blev en trend när vänstern fick en grön kant, till stor del tack vare Björn Gillberg. De ansågs befriade från miljöskadliga kemikalier – i motsats till ”vin rouge d’allergie” och liknande rävgifter – och bidrog säkert till att främja kvalitetsmedvetandet hos rödvinsälskare. En och annan kanske tyckte att slottsvin lät som anatema för den rättänkande vänsteranhängaren. Dock ganska oskyldigt jämfört med den franska vänsterns – ”le gauche caviar” – konsumtionsvanor.

 • Anonym

  Nåja Franco dog 1975. Därefter var det fritt fram. Det är dock intressant att se att all de viner som som nämns kommer från fötryckarländer som vara lika eller ännu värre i sitt förtryck än Spanien före 1975. Så vänstern förnekar sig aldrig. Rött blask ska det va.

  • Thomas Hallgren

   Marocko på 70-talet var en monarki/diktatur och i styrelseskick nog inte så långt från Francos Spanien. Men deras vin var antagligen för billigt för att ratas av vänstern. Eller så låg det för långt bort för att betyda något. För det kan väl inte vara så att de helt enkelt var väldigt okunniga om världsläget och bara levde i ett rött, rödvinsinducerat, töcken?

 • Anonym

  Oltina ett rödvin från Rumänien dracks flitigt under 1970-talet. Kring 1970 var det Bordeaux- Blanc eller Rouge samt ett vitt franskt vin som hette Vin Blanc Demi Sec som gällde tillsammans med Vino Tinto, Alger och Chianti i rund bastflaska.

  • Anonym

    Ja, Oltina dracks friskt, jag hade dock förträngt namnet

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Bolin/100002071500407 Sven Bolin

  ”Musbete” var Libfraumilch och nåt konstigt korsbärsvin. Annars gick man själv på det billigaste. Diamant var OK om jag minns rätt. Parador kopte jag en flaska av for något år sedan det var hemsk!

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Bolin/100002071500407 Sven Bolin

  PS! En anledning till att alla dessa viner sågades vid roten var korken! Skulle vara ”kork” kork annars smakade vinet plast och andades inte vid lagringen etc bla bla. I dag…….! Skäms alla fd ”vinkännare”!

 • Anonym

  Vi drack ”Diamant” som kostade 4.45 Kr per flaska. Ingen viste varifrån det kom ….

  • Anonym

   Cypern

   • Anonym

     Äntligen !

 • Anonym

  ”Vad drack det då?”

  Hemkörd potatisnektar är väl en kvalificerad gissning.

 • Anonym

  Effekten av blaskigt vin var i bland förödande vill jag minnas. Sista veckan på semestern och ett i det närmaste tomt bankkonto köpte en kompis och jag ultrabilligt vin. Han visade röven hela natten och brände upp busgaget mellan benen och var nära att bli inburad. Jag fick med mig två snygga brudar som sov sött i min säng och jag däckade och kom inte ens upp i sängen!

 • Anonym

  Över- och medelklassungdomar läste Marx, Lenin och Mao nedsköljt med billigt rödtjut. I ett oändligt testuggande och analyserande av den store ideologens skrifter, mytologiseras arbetaren. Arbetaren lyssnar på Tage Erlander och Olof Palme och dricker öl och brännvin på lördagar. Han försöker få barnen att skaffa sig en utbildning så de slipper slita ont som arbetare.      

  • Anonym

   Vi medelklassare som redan i 15-årsåldern avfärdat nämnda kommunister valde dock öl i stället. Eller blev vi med automatik ”arbetare” eftersom vi drack öl? Till denna dag tycker jag blaskigt öl är bättre än billigt rödtjut…

   • Anonym

    T.o.m. fanns mellanölet (3.2 vol%) i butikerna och det nog en hel generation ungdomar som fick sin första fylla av mellis. Men om man tar hänsyn till FPK- faktorn (fylla per krona) är nog vin att föredra. Om jag inte minns fel så fick man 4 öl för samma pris som en vinflaska.

    • Anonym

     Jag fyllde 15 sista dagen i september och tack och lov släpptes mellanölet 1 oktober så var det livet förött!!!

 • http://www.facebook.com/stefan.markebo Stefan Markebo

  När jag var med och gick högvakt 1978 stod kungens Porsche parkerad i östra valvet på slottet. På natten konstaterade en av mina nyfikna lumparkamrater att det låg en systemkasse inne i bilen. I den kunde man se två flaskor Parador. Så det har uppenbarligen druckits även i de finaste kretsar.

  • Bengt Cyniker

   Självklart, Spanien var ju fint då det hade precis fått en demokratisk författning och en återinrättad kung (fast kungahuset i svedala hade nog druckit en och annan Rioja innan.)

 • http://www.facebook.com/people/Pal-Borje/100001420770569 Pål Börje

  Tyska viner från Mosel var det som gällde på Österlen – ni vet del av Skåne som börjar strax norr om Hässleholm ;-)

 • Anonym

  I början av 70 talet när man var några år under 18 år så har
  jag för mej att vi drack fragall som kostade runt 4 kr för ett helrör. Om det
  var skruvkork eller vanlig kork eller om det smaka illa brydde man sig inte i.
  Det var huvudsaken att vinet gjorde den verkan som man var ute efter och det
  fungerade varje gång. Det är ju som sagt yrseln man är ute efter, eller hur?

 • Jimmy Axessus

  Förstår att palestina vännen Guillou drack ungerskt och bulgariskt vin.Dessa länder var intagna och belägrad av Sovjet trupper.JG  anser att kommunisterna var bättre än facisterna.Tror inte på denna överklass/östermalms snobb.Det var då som nu franska dyra viner.När han nu inte är och skjuter djur Lejon,Elefanter i Afrika.

  • Bengt Cyniker

   Då var Jan fattig vänstersympatisör, självklart var vinerna han föredrog de han säger han drack, eller? Nu är Jan rik typ utan anknytning till sina forna vänstersympatier och drickr naturligtvis fina viner. Om man tjänar miljoner måste man göra det, för annars är man ju udda. Vad är så svårt att förstå?

  • Anonym

    Med tanke på hur skriver, ”skjuter djur Lejon,Elefanter”, så verkar du att ha startat dagens övningar till Bacchus ära i god tid. ;)

 • Anonym

  Jag har aldrig förstått mig på vin, så jag har alltid föredragit öl. I ölet förnimmer jag karghet och saktmod, men även fröjd och vitalitet. Det känns genuint och mänskligt att dricka öl. Vin upplever jag, å andra sidan, som hedonistens livsvatten, ett perfekt tidsfördriv för dem som håller lättjan som en romantisk dygd. Vin är något pretentiöst, som inte sällan åskådliggörs genom vinkännaren själv.

 • http://pulse.yahoo.com/_R5CHHIRAO4W7YGKYP3ET2INQ3Y Axel

  Att gräsligheter som vin rouge d´Algerie var så flitigt förekommande bland alla unga i decennier oavsett politisk färg var en fråga om priset. Inget rödtjut var billigare – på goda grunder.
  Endast det halvsöta vita turkiska Beyaz smakade ännu värre i ljummet tandborstglas..

 • Anonym

  Hö, hö, hö, ha, ha, ha, så kluckar de gamla bundsförvanterna. På detta vis har populärmedia stärkt kommunismens samvete sedan Kinas kulturrevolution kostade några miljoner människoliv på sin tid. Undrar vad Nordiska rikspartiet drack på sina möten? Något för dagens nynazister att skriva i dagspressen om? Inte?

  Trams.

  • Anonym

    Pripps Blå gissar jag.
    
   Fin reklam, hemskt öl!

   • Anonym

     Jo det är sant, på högerflygeln dricker man traditionellt sett öl, svenskt eller tyskt. Österrikiska Gösser sålde också bra i de kretsarna för ett antal år sedan, för att stödja Österrike efter att Jörg Haider och FPÖ kom in i regeringen.

   • Anonym

     USA:s eländiga Budweiser är sju resor värre!

  • anders

   Det finns utmärkta vita viner från Rhen, Mosel, Saar och Ruwer.

 • Lars Wetterström

  Van Blanc Demi Sec var populärt. Och Egri. Sen fanns det ett gott portugisiskt vin med lite bränd ton som hette Estremadura. Det saknar jag. Sedan dracks det Silverrom och Explorer en del.

 • Anonym

  Ahh! Beyaz som beskrevs som ”halvsött, odrickbart med smak av wellpapp och sur disktrasa”. Det var tider det.

  • Anonym

   Ursäkta denna osmakliga ramsa från tiden:

   ”Tjejjer skall grejjas
   fixas med Beyas”

   Som sagt ”halvsött, odrickbart med smak av wellpapp och sur disktrasa”.

  • http://pulse.yahoo.com/_R5CHHIRAO4W7YGKYP3ET2INQ3Y Axel

   Och tillkommer att för detta krävdes köande  i tre timmar på systemet fredagar på Rosenlundsgatan (Söder). Det var på den tiden när systemet aldrig skyltade med en enda flaska utan prydde skylten med inlånade kostymer  från närbelägen herrekipering. Vilket land!

 • Anonym

  Kommer ihåg OS i Moskva 1980. Faktiskt riktigt kul. Vi var några som kunde åka sight seeing i en taxi en hel dag. Och på kvällarna var det slisktigt vin och champanski så korkarna flög som hagel. Det var tider det. Och så var man yngre.

 • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

  För en gångs skull uttalar sig Janne G om något han har verklig sakkunskap om

 • Anonym

  Finns vissa fel i hen författarens skrivelse. Det algeriska vinet ansågs surt, dracks med socker i, Beysas, stämmer nog. Alkoholen och revolutionen var nog viktigast, men Parador smakade saft och lärde svenska folket dricka rödvin och det gällde även vänstern. Vem f-n visste varifrån vinet kom?

  • anders

   Algervinet hade en specialitet man blev blå om tungan och munnen,
   Men det var väl rödvinsvänsterns dröm att bli Blå.

 • Anonym

  Rödvinsvänstern fanns inte bara i Jan G.´s närmsta omgivning så han kan inte tala för alla medlöpare och fosterlandsförrädare.
  I södra Sverige dracks det ofta och gärna Parador och att det kom från Spanien hade ingen betydelse.
  Ideologin fick ge vika för ett billigt vin som i lämpliga mängder garanterade en rosenröd berusning.

  • Anonym

   Instämmer helt och fullt

 • Pingback: Hebergement ile Maurice

 • Anonym

  Det var en man ifrån Bayern
  som var  så  förtjust i Tokayern.
  Han en linbana tog
  men störta´ och dog
  ty hans andedräkt frätte på vajern.

 • karl e

  Punch var däremot inte så vanligt… då, numer dricker många ur rödvinsvänstern vad som helst.

 • anders

  Rallye i P3
  Har en bra låt på Michael Jacksons ”Billie Jean”
  Fast i deras version heter den Billigt vin.
  Billigt vin är gott jag lovar: Diamant, Parador eller Kir. 

 • Pingback: buy youtube views

 • Pingback: Is Joining Top MBA Programs Worth It?

 • Anonym

  Råsuparvänstern som jag själv tillhörde fann rödtjut alltför fjantigt och blott för veklingar.
  En och annan flarra av den lättdruckna oljan Diamant gick dock för sig om det också köptes
  politiskt korrekt brännvin som renat eller silverom. Kunde med fördel blandas med trendigt Kir.
  Oh memorys!

 • Anonym

  Råsuparvänstern som jag själv tillhörde fann rödtjut alltför fjantigt och blott för veklingar.
  En och annan flarra av den lättdruckna oljan Diamant gick dock för sig om det också köptes
  politiskt korrekt brännvin som renat eller silverom. Kunde med fördel blandas med trendigt Kir.
  Oh memorys!

 • Anonym

  Vi som inte var kommunister på 60-70-talen i Uppsala, utan istället rätt så korkade och talanglösa poeter drack Faisca (tror jag det hette)… 

  6 pavor i en kasse och så var det till att vandra runt bland bohemerna, supa och prata smörja…

  • anders

   Portugal på den tiden var också en diktatur.

   • Anonym

     Det sket väl jag i! Jag var poet. Odödlig dessutom…

    • Anonym

      Vart tog inlägget om fascisterna i Portugal vägen? Nu verkar jag ju korkad som har svarat på ingenting!

 • http://profiles.google.com/bjorn.raija Björn Carneholm

  Nog minns jag Dao, fr Portugal, och ungerska Egri, Vin rouge d´Algerie, det vita Soave mfl.och en och annan Olivier och röda Fitou och MACON! Vacker grafisk etikett! ”Patriarken” Beaujolais Royal m fl m fl. voj voj! Sedan en och annan kaffe och punsch på en Söderkrog,på Blekingegatan. Det var tider det! Undrar om man åt något till vinerna. Kanske en Herrgårds, el Svecia?

 • Pingback: 3D Blu Ray Player

 • Anonym

  Varför tillåter SVD en landsförrädare av värsta sorten agera fritt i media. Guillou är en kommunist och en ”judeslaktare”, varför ge sådana personer spaltutrymme som kommentator?  Varför? 

  • Anonym

   Att vara omskriven i SvD:s vinblogg ger ett enormt politiskt inflytande i media, eller?

  • Anonym

   MYCKET bra fråga.
   Sen kan man väl fråga sig om ärkekapitalisten Jan G är representativ för rödvinsvänstern. KGB bjöd ju på starkare saker…

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Var man verkligen så låst vid politiskt korrekta viner?

  • Anonym

    Inte då, då drack vi det som var billigt. Det är först nu som det ska snitsas till och bli ideologiskt salongsfähigt…

 • anders

  Hade man lite mer pengar så var Adom Atic från Israel ett bra vin.

  • Anonym

   Var Israel verkligen acceptabelt? Jag var iofs rätt ung på den tiden, men jag får för mig att Israel var ganska illa sett av vänstern.

   • Anonym

    Det var många vänsterungdommar så åkte till Israel och jobbade på kollektivjordbruk. Eller mins jag fel?

    • Anonym

      Jo, du minns rätt! Att jobba på kibbutz var högsta vänstermode…

   • anders

     Som Jag skrev hade man lite mer pengar.

 • Anonym

  Jajamen, Egri och Mavrud i länga banor, det var tider det, för övrigt så är Jan Guillou nemera en ganska patetisk och alkoholiserad kiosk-litteratur författare, Nick Carter nivå ungefär.

  Minns honom totalt skämma ut sig i ”på spåret”, han kunde ingenting, vapenfetischisten påstod faktiskt att radar var ljudvågor, hans besserwisser attityd blev plötslig väldigt tunn.

 • Anonym

  Beyaz drack nog alla vid den tiden. Det var då också ”smörgåstvång” på restauranger i Sverige på den tiden. Det var en kul tid alla verkade mycket mer politiskt medvetna på den tiden jag är glad att jag var ung då. Det var mycket festande och mycket resor osv. Idag sitter ungdomarna mest framför datorn och spelar. 

 • Anonym

  Jag kommer aldrig glömma min första Marinella-spya!!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1001135027 Jim R S Björklund

  ”När tjejen ska grejas, ska hon mejas med Beyaz”
  En liten ramsa från 80-talet

 • Lilla Lalla

  Ha, ”Algerie” drack ju mina föräldrar på 70-talet, och de var ju borgare! Nu förstår jag att de bara utgav sig för att vara borgerliga genom att applådera Gösta Bohman, för ingen äkta borgare skulle väl dricka sånt rävgift!?

 • Pingback: Top Battery Chargers

 • Pingback: accident life

 • Pingback: Ile Maurice Location

 • Pingback: publicidad

 • Pingback: Leadning Marketing Firm

 • Pingback: too deep tool

 • Anonym

  Tunisiska Saida? Det står ju Marocko på etiketten!

 • Pingback: asian girls

 • Pingback: presupuestos

 • Pingback: Accounting

 • Pingback: mohamed bouazizi

 • Pingback: Premium Graphics

 • Pingback: descargar juegos para pc

 • Pingback: international relations

 • Pingback: Naturopathe à distance

 • Pingback: leather handbags on sale

 • Pingback: bodas en cartagena de indias colombia

 • Pingback: http://www.pvc-cladding.co.uk/wall-cladding.php

 • Pingback: Social Bookmark

 • Pingback: orange unlock iphone

 • Pingback: model agency moscow

 • Anonym

  När det gäller rosé är verkligen smaken delad, i likhet med en kroppsdel på långt avstånd från gommen. Systembolaget verkar ha en förkärlek för hallonsaft, eventuellt kryddad med hubbabubba. För den som blivit förälskad i provencestilen (AOC Côte de Provence, Coteaux d’Aix en Provence och Coteaux Varois) är det obegripligt att Systemet låter de ”riktiga” rosévinerna vara så sparsamt representerade i sortimentet – för närvarande i standardsortimentet bara med ett enda vin: Domaine de Collavery, som i och för sig är helt korrekt. I beställningssortimentet finns M de Minuty för 236 kr per magnumbutelj, vilket framstår som ett skämt  för den som hellre köper 2 helrör à 99 kr. Även det senare priset är dock rätt saftigt, men Minuty säljer mest via nätet, inte direkt från gården (i utkanten av Saint Tropez) så det kan förklara att de kan hålla uppe priset jämfört med utmärkta roséviner i trakten för omkring 7-8 euro.

 • Pingback: Toronto Real Estate Agent

 • Pingback: california teacher retirement

 • Pingback: Viagra

 • Pingback: Mauritius Accommodation

 • Pingback: online insurance ce credits

 • Pingback: new hampshire dental insurance

 • Pingback: cruises from Vancouver

 • Pingback: mouse for ergonomic use

 • Pingback: there are

 • Pingback: artists

 • Pingback: Silberankauf Dresden

 • Pingback: pest control

 • Pingback: avafx

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: roulette system

 • Pingback: stomach exercises for women

 • Pingback: how to be healthy

 • Pingback: emergency repair tape

 • Pingback: Kitchen Remodeling New York

 • Pingback: Mallorca Properties

 • Pingback: Fast weight lost

 • Pingback: seo nashville

 • Pingback: Mauritius Villa Rental

 • Pingback: auto repair rochester new york

 • Pingback: Villas Mauritius

 • Pingback: iphone jailbreak applications

 • Pingback: chimp mail

 • Pingback: raybanoutletshop.com

 • Pingback: how to jail break

 • Pingback: iphone 4 usa unlocked

 • Pingback: crane operator salary information

 • Pingback: jailbreak 4.3

 • Pingback: jailbreak iphone 4.01

 • Pingback: paintball

 • Pingback: yoga for weight loss

 • Pingback: backlinks

 • Pingback: this site

 • Pingback: website

 • Pingback: UK visa

 • Pingback: Awesome post! Hey, make sure you check out how I lost over 70 pounds:

 • Pingback: ver isto

 • Pingback: The Squatters

 • Pingback: Privat Sexkontakte

 • Pingback: gratissex

 • Pingback: shade sails perth

 • Anonym

  Intressant. Men hur mycket pengar tjänar Facebook just nu ? Eller hur mycket kommer de att tjäna om ett år ? Finns de ens kvar vid 2020 ? Blir spännande att se hur det går.

 • Pingback: ficken

 • Pingback: how to make a website

 • Pingback: Lane Penge

 • Pingback: Dermatologist

 • Pingback: Street racing

 • Pingback: mlb jerseys

 • Pingback: Perfume Joy

 • Pingback: pet social network

 • Pingback: mild autism

 • Pingback: wen hair care reviews

 • Pingback: Debt Consolidation

 • Pingback: Disney Pin Trading

 • Pingback: http://www.ieec.edu.sg/emba

 • Pingback: PhuketCamp

 • Pingback: Debt Settlement

 • Pingback: legal protection insurance

 • Pingback: india jobs

 • Pingback: Get more info

 • Pingback: how to make money fast

 • Pingback: check out this link

 • Pingback: foundation repair estimate

 • Pingback: sleep deprivation treatment

 • Pingback: clogged drains

 • Pingback: best trading strategy

 • Pingback: Fast Treatment

 • Pingback: Acupuncture and Chinese Medicine

 • Pingback: paranormal

 • Pingback: Spiele

 • Pingback: energy efficiency information

 • Pingback: Downline Builders

 • Pingback: indien

 • Pingback: seo services

 • Pingback: babyfoon

 • Pingback: What Is The Key To Success

 • Pingback: inspirational quotes

 • Pingback: Chiropractor

 • Pingback: ios unlock

 • Pingback: USANA Help

 • Pingback: interesting articles

 • Pingback: Nikken Training

 • Pingback: GNLD Training

 • Pingback: Neways Help

 • Pingback: how to jailbreak a iphone 4

 • Pingback: North Koreans

 • Pingback: numis network

 • Pingback: shanghai dining

 • Pingback: Hydroxycut review

 • Pingback: Rudy Isles

 • Pingback: pilot lawyer

 • Pingback: unlock iphone 4

 • Pingback: Kitchen Furntiture

 • Pingback: more info here

 • Pingback: U.S. Statewise 2012 CUSTOMER and CONSUMER DATABASES @ fiverr

 • Pingback: wholesale designer handbags

 • Pingback: handbags all here

 • Pingback: Police auctions

 • Pingback: service assurance solutions

 • Pingback: hen party ireland

 • Pingback: Integrative Nutrition

 • Pingback: pedometers in bulk

 • Pingback: backlinks

 • Pingback: online casino uk

 • Pingback: read about female genital odor

 • Pingback: http://giftideasforweddingparty.com/inexpensivehoneymoonideas.html

 • Pingback: child custody singapore

 • Pingback: Business Directory

 • Pingback: best fantasy books 2008

 • Pingback: driving instructors chatham

 • Pingback: dyson vacuum

 • Pingback: Hydroxatone

 • Pingback: Hydroxatone

 • Pingback: Hydroxatone

 • Pingback: Hydroxatone

 • Pingback: mobiele badkamer

 • Pingback: How to make 50 bucks

 • Pingback: ymcmb snapback

 • Pingback: driving instructors canterbury

 • Pingback: driving schools belvedere

 • Pingback: socialsupercharge.net

 • Pingback: Click Here

 • Pingback: Genius Battery Chargers

 • Pingback: sample obituary format

 • Pingback: condolences examples

 • Pingback: Phoenix Legal Job Board

 • Pingback: EMT classes

 • Pingback: barrier netting

 • Pingback: Parkett Schwerte

 • Pingback: more information

 • Pingback: Source

 • Pingback: Reinigung Kailn

 • Pingback: Kryon channeling

 • Pingback: svorio metimas nuo pilvo

 • Pingback: ViralURL Solo ads

 • Pingback: Steven Osinski

 • Pingback: Best spa in Montreal

 • Pingback: Forex indicator

 • Pingback: equity release

 • Pingback: plumbing contractors springfield ma

 • Pingback: drinklifein.com

 • Pingback: coches electricos

 • Pingback: best online dating sites

 • Pingback: flooring

 • Pingback: youtube.com

 • Pingback: unlock 4.3 iphone

 • Pingback: how to go to sleep

 • Pingback: secure shredding services houston

 • Pingback: unlock an iphone free

 • Pingback: unlock and jailbreak iphone 3gs 3.1.3

 • Pingback: 6v Battery Chargers Store

 • Pingback: Genius Chargers

 • Pingback: site

 • Pingback: salvage truck online auction

 • Pingback: silicone rubber tape

 • Pingback: wonga promo code

 • Pingback: htc 4g

 • Pingback: payday loan

 • Pingback: structured settlements

 • Pingback: backlinks

 • Pingback: sports betting website

 • Pingback: Goldenfeeds

 • Pingback: Home Made Energy Scam

 • Pingback: hardscaping

 • Pingback: drain unclogging

 • Pingback: worldstarhiphop uncut

 • Pingback: http://www.hercool.com/product/eagle-creek-protect-it-laptop-sleeve-17-elevation-43581/Default.aspx

 • Pingback: link

 • Pingback: tinnitus treatment

 • Pingback: sell annuities

 • Pingback: submit game

 • Pingback: invernet

 • Pingback: boy parties

 • Pingback: online marketing experts

 • Pingback: susan claire borowik

 • Pingback: psychoterapeuta krakow

 • Pingback: Novoline Games

 • Pingback: assemble products at home bbb

 • Pingback: Offline Lead Pipeline

 • Pingback: Traffic Tempest

 • Pingback: homes in draper utah

 • Pingback: the new ipad 2

 • Pingback: jailbreak ios 4.3 ipad 2

 • Pingback: money laundering cases

 • Pingback: places to visit in russia

 • Pingback: toddler belt

 • Pingback: lower-back pain

 • Pingback: hcg diet drops

 • Pingback: ppi

 • Pingback: clinical hypnosis

 • Pingback: Groomsman

 • Pingback: hausstaubmilbenallergie

 • Pingback: bestseller

 • Pingback: UK Sex Toys

 • Pingback: nypreptutors.com

 • Pingback: long island

 • Pingback: click here

 • Pingback: Genius Chargers

 • Pingback: Starbucks SIngle Cup Coffee K-Cups

 • Pingback: nook books

 • Pingback: vintage campagnolo

 • Pingback: Escorts in Gloucestershire

 • Pingback: slimming

 • Pingback: credit settlements

 • Pingback: finpecia

 • Pingback: apps jailbreak ipad

 • Pingback: Visit This Link

 • Pingback: Click Here

 • Pingback: http://www.spiritualcity.org/

 • Pingback: pizzafeest

 • Pingback: northwest indiana home inspection

 • Pingback: expired domains

 • Pingback: kyle leon muscle maximizer

 • Pingback: new york wedding photographers

 • Pingback: insolvency auditor

 • Pingback: make rap beats

 • Pingback: bankruptcy in california

 • Pingback: painting companies austin tx

 • Pingback: san francisco quaint hotels

 • Pingback: solar panels

 • Pingback: tire pressure sensor

 • Pingback: phentermine side effects

 • Pingback: Portal Berita Indonesia Update

 • Pingback: bankruptcy in california

 • Pingback: bankruptcy in california

 • Pingback: unlock a htc one s

 • Pingback: plastic surgery houston

 • Pingback: view here

 • Pingback: bankruptcy in california

 • Pingback: minneapolis personal training

 • Pingback: mobile

 • Pingback: calm dogs

 • Pingback: Location Villa Ile Maurice

 • Pingback: unlock iphone reasons

 • Pingback: Clunge Catchphrases

 • Pingback: Fireplace stores nj

 • Pingback: replica watches

 • Pingback: Leki ziolowe Triphala

 • Pingback: London Secondary Glazing

 • Pingback: hotels in Ooty

 • Pingback: weight loss program

 • Pingback: polishop oportunidade

 • Pingback: Find Out More

 • Pingback: katalog stron

 • Pingback: Sneaky Redirects

 • Pingback: modular homes WI

 • Pingback: Tessa Vall

 • Pingback: bamboo sticks for decorating

 • Pingback: papers for baking cupcakes

 • Pingback: Blast Chiller

 • Pingback: Commercial Kitchen Equipment

 • Pingback: decorative metal screens

 • Pingback: tuition

 • Pingback: domain

 • Pingback: tape data recovery

 • Pingback: PES Erase

 • Pingback: boiler installation

 • Pingback: CRM Singapore

 • Pingback: 90 second squeeze page review

 • Pingback: ways to speed up computer xp

 • Pingback: can i unlock the iphone 4

 • Pingback: unlock iphon 4

 • Pingback: web design

 • Pingback: free unlock code for htc one s

 • Pingback: japanese kanji tattoo

 • Pingback: sim unlock htc one x

 • Pingback: early sign of pregnancy

 • Pingback: cash for junk cars atlanta

 • Pingback: internet marketing

 • Pingback: guilt free desserts free

 • Pingback: owen sound web hosting

 • Pingback: Troubled Teen

 • Pingback: replica watches

 • Pingback: Shopping

 • Pingback: crowdfunding

 • Pingback: seville events

 • Pingback: Computer Repair Long Beach

 • Pingback: paving joint mortar

 • Pingback: a4 copiers

 • Pingback: gratis producten

 • Pingback: Cannabis kaufen

 • Pingback: CNA certificate

 • Pingback: minooka plumbers

 • Pingback: how to do a hand stand

 • Pingback: CNA requirements

 • Pingback: dance songs

 • Pingback: hornymatches review

 • Pingback: automobiles for sell in Jacksonville Florida

 • Pingback: Apartment mailboxes

 • Pingback: Mailboxes

 • Pingback: Divorce Attorneys Stockton

 • Pingback: unlocking the iphone 5

 • Pingback: SEO Expert

 • Pingback: securities fraud attorney

 • Pingback: data recovery service

 • Maventwo

  Men frågan är också vad har hänt med Ekonomijournalistskrået?
  -Jag skriver skrået, eftersom ekonomijournalisterna har blivit allt färre sedan 1980-talets vurmande för att ekonomijournalistik var det som sålde bäst att vara verksam inom.
  Efter 1990-talets kärva första år försvann en massa ekonomijournalister i Sverige, var dom nu tog vägen?

 • Anonym

  Massor av grattis Carolina! Jag är ett av dina många fan, och det har var väntat! Starkt av finansvärlden själva att ge dig tummen upp. Det ska dem ha kredd för, att de trots allt gillar att bli granskade (eller kanske allra helst när polaren på andra banken blir granskad) 

 • Anonym

  Grattis Carolina!

 • Anonym

  Inte för att jag så ofta håller med dina åsikter om saker och ting, men hatten av för att du skriver bra och intressant, vilket får folk engagerade! Grattis!

 • http://www.sonicyouth.com/dotsonics/kim/ Kim Gordon

  Bilden är ju för rolig!

 • KerstinB

  Länken till CNN skall vara http://edition.cnn.com/2013/04/18/justice/texas-prosecutor-killings/?hpt=hp_bn1

 • Anonym

  Nej, det bidde inte det. Kanske lika så gott. Erfarenheterna från den senaste veckan tycks ju snarast tyda på att det vore bästa att förbjuda, eller i alla fall licensbelägga, tryckkokare. Har inte detta föreslagits ännu av någon liberal förbudsivrare?

  • Anonym

    Hur blir det med fritöser?

 • Anonym

  ”Och trots att den demokratiske senatsledaren Harry Reid utlovat fler försök ser det mörkt ut.”. Jo, jag tackar jag, Karin Henriksson fortsätter med sin gravt vinklade rapportering. Varför kan det inte ses som en framgång att man lyckades stoppa förslaget? Ingen rapportering om vilka konsekvenser förslaget skulle ha fått, inga motargument. De politiska motståndarna blir ansiktslösa grupper (”vapenlobbyn”), endast de Goda krafterna nämns med namn och fullständig titel, endast de Goda kan ”utlova” saker, de Andra kan bara ”stämpla” tankar. Motståndarna kan omöjligt ha några argument utan har bara onda syften. I Henrikssons världsbild är allt som Obama står för Bra, och Hans motståndare måste dämed vara Onda. Journalistiken är stendöd. 

 • Capt_Joe

  Det finns så klart många modeller som inte behövs men det pågår en tävling i Tyskland om flest modeller, kvittar hur de säljer.
  Samma trista inställning som Jonas Fröberg hade f.ö. Håkan Matson när han skrev om X6.
  Om du vill vara som alla andra, kör 320d eller möjligen 520d.
  Vill du vara lite annorlunda, välj X3.
  Vill du vara värst, kör X6 med V8.

  Jag valde 640i Gran Coupe, de ser man rätt få av, det är kul. I väntan på rätta elbilen som kan bli lång

 • Sweetlogic

  När ska en del biljournalister lära sig att det är tämligen meningslöst att jämföra nya suvar med de vassaste sedanerna, speciellt BMW’s 3-serie?

 • Mats Olsson

  X6 har sålt ca 30% mer än BMW budgeterat så borde ju inte vara en flopp som ni skriver…. är det något tyskarna kan så är det att göra beräkningar som håller… skärpning journalister! !!!

  • Sand1

   Glock är troligen världens mest sålda pistol.
   Alla utom NRA & Co tycker att det är ett stycke metallskrot som inte behövs.

 • Mats Olsson

  Beställt en X4 3,5 d extra allt och den känns betydligt mer spännande än X3…. den som inte tycker lika får gärna köra Toyota eller liknade HEN bilar. ..

  • Gary

   och vad kan din X4 göra som min Nissan Micra inte kan ? Jag har en bil för att förflytta mig från en punkt till en annan och det vill jag göra så billigt som möjligt. Jag har inget behov av att imponera på grannarna.

   • Mats Olsson

    Då passar ju ditt bilval dig… jag pendlar mellan Stockholm och Göteborg varje vecka och har även boende i Italien så därför nöjer jag mig med en X4 :-) passar mig bra och imponerar måttligt nere i Europa bland alla andra fina bilar….

 • Fredrik_Dyngsur

  Det finns inga onödiga bilar. Ja, utom för motorjournalister då, men det räknas inte.

 • FrozenMargeurita

  Fröberg, alltid politiskt korrekt – ett måste om man jobbar på SVD. Tycker att han inte ska kalla sig motorjournalist, då hans reportage är urvattnade. Varför skriver han inte om BMWs raka sexa – en av de finaste motorer som byggts – som nästan är utrotad i det politiskt korrekta Sverige, och som ersatts av små fyror. Snacka om att devalvera ett fint bilmärke.

 • Patrik Sandin

  Gud har nog överseende om man gjuter sin säd över falska profeter.

 • http://supersimon.myopenid.com/ Simon

  Nu var det ju inte runkandet som var Onans problem. Onan ville inte uppfylla sin plikt att ge sin barnlösa brors änka ett barn (leviratäktenskap heter det, ofrivillig barnlöshet var tydligen ett problem redan då). 

 • http://supersimon.myopenid.com/ Simon

  Onan har ingen last. Onans problem var att han inte ville ge sin barnlösa brors änka ett barn, vilket är en plikt (s.k. leviratäktenskap). Ni kan slappna av, runka är okej, bara ni duschar innan ni deltar i tempelriter.

 • BigDemonicBunny

  Den fanns i Irak. Det religösa klimatet i Irak hårdnade ganska dramatiskt efter första irakkriget (för att inte tala om andra irakkriget), så Mandéerna (som är något så sällsynt som en överlevande gnostisk sekt) har till stor del utvandrat (bland annat till Sverige).

 • Anonym

  Den sekten kallas mandéer. Den finns representerad i Skåne. I vår grannfastighet har ”Mandéiska Kulturföreningen” egen lokal.

 • http://supersimon.myopenid.com/ Simon

  Nu är det här ju ingen historia som någon någonsin hävdat hade med verkligheten att göra. Det är en mot-historia mot en myt som judar inte trodde på. Det är en nidhistoria för att göra narr av de kristnas tro, inte för att beskriva något man själv tror på. Det är inget att fästa avseende vid att den inte är historiskt korrekt, alltså (och det är ju föralldel inte evangelierna heller, så…). Det är dessutom knappast några skriftlärda som står som författare, utan det här är ren folklore. Judendomen är tämligen obekymrad om Jesus existens. Det är så att säga mycket som inte hänt, så det är onödigt att spilla tid på det.

 • Anonym

  Guds moder är iallafall kvinna.

 • http://pulse.yahoo.com/_VRNB32PVQ7R4CO3OEPYSJUQNLM Grisslyman

  När man beaktar den sociala oron i Sydeuropa, upproren i Syrien och Nordafrika, Afghanistan och Irak och  den annalkande ekonomiska kraschen så är det lätt att se undergången närma sig!

  Hade jag varit yngre skulle jag vara rädd, nu är jag bara orolig!

 • Anonym

  Konkurrens blir det bara om folk faktiskt byter bank när de är missnöjda….

 • http://twitter.com/shotsofnothing S.

   Nja, inte om man betalar per klick (CPC) som jag tror är det vanligaste.

Paul Auster (född 1970) är sedan länge bosatt i Brooklyn tillsammans med författaren Siri Hustvedt. recension

”Värsta beslut jag någonsin fattat”

Percy Sledge död

Historien om hitlåten.

Polarpristagare klar med ny memoarbok

Sorg

"Bästa självbiografin någonsin".

Webb-tv

Detta har hänt i GoT

60 sekunder

Sex, drakar, maktspel – SvD sammanfattar 4 säsonger.

Seriens värsta rollfigurer

Lista:

"Han låg bakom det mest traumatiska".

”Uppsättning som
går på högvarv”

teater

SvD har sett ”Karlsson på taket”.

”Grass var mångsidig
och provokativ”

Grass död

Bekände sent sitt mörka förflutna.

Grass tog sikte på fanatismen

Under strecket

Om klassikern ”Blecktrumman”

Författaren Eduardo Galeano är död

Känd för boken ”Latinamerikas öppna ådror”.

”Fångar stympades
och dödades inför mig”

Eritreansk journalist om regimens övergrepp.

SvD recenserar nya SAOL

Roliga nya ord

Kulturkofta sida vidsida med tablå-tv.

Krönika

En diagnos kan befria – och vara livshotande

"Alla söker en syndabock".

ny bok

”Store bror” – en tung roman om fetma

"Ett högklassigt relationsdrama".

Krönika

Man kan inte tvinga folk att äta päron

”Kritikdebatten en déja-vu.”

Bildspel

Okända bilderna från
Andrées polarfärd

Fascinerande fotografier hittade.

krönika

Kvävande strukturer skadar samhället

Romers situation en demokratifråga.

Motvikt till hyper-retuscherade ideal

Äldre kvinnor lyfts fram i modevärlden.

Dansfenomen har fått skjuts av stjärnorna

Dans

Voguing värt att ta på allvar.

Kändiskulten väckte monstret i Byron

Under strecket

Poet och vampyr

”Bland alla drycker är vinet den nyttigaste”

Livsråd

Filosofen ger svar på tal.

En problematisk granskning av ANC

Recension

"Håstad brister i precision".

10 ord som bara kan förstås av erfarna

Nya SAOL

Orden som inte längre finns.

”Jill inte Gud – men min skyddsängel”

Dough Seegers och Jill Johnson Webb-tv
Exklusivt

Seeger & Johnson spelar för SvD.