Kulturbloggen

Tobias Brandel

Tobias Brandel

I biografernas kamp för att behålla besökarna när nedladdning och hemmabiosystem ger svår konkurrens har det på senare år gått att skönja två huvudstrategier: 3D och lyx.

SF ska under hösten bygga om hela balkongen på Rigoletto – Stockholms största biosalong – till fåtöljförsedd VIP-hylla där den som vill betala lite extra kan sitta och kasta popcorn på kreti och pleti på parketten under. Balkongfoajén görs om till ”VIP-lounge” med bar, och mot Kungsgatan blir det en hel restaurang.

Därmed tar SF ännu ett steg på lyxvägen sedan införandet av ”plusstolar” med extra benutrymme i flera biografer. Den goda nyheten är förstås att företaget satsar på Rigoletto, en av ytterst få kvarvarande klassiska Stockholmsbiografer efter några årtionden med kostnadseffektiva men charmlösa Filmstaden-biografkomplex.


Så här såg Rigoletto ut när biografen invigdes i slutet av 1930-talet. Frågan är hur mycket av känslan som finns kvar efter att arkitekterna på Stylt Trampoli – som senast gjorde den hiskeliga inredningen på Griffin’s steakhouse i Stockholm – fått sätta tänderna i den.

 

Kategorier

Fler bloggar