Kulturbloggen

Johan Hellekant

Johan Hellekant

Det är inte bara helgens dubbelpremiär (7 maj) för Angels in America på Stockholms stadsteater som just nu sätter pjäsförfattaren Tony Kushner i fokus. I sin hemstad New York är han nämligen just nu centralfigur i ett storbråk som ytterst handlar om vad en författare får hävda utan att bli motarbetad. Det kontroversiella är inte längre Tony Kushners återkommande gayteman. Förvisso hör Tony Kushner till dem som går i bräschen för ”gay rights” – inte minst genom sitt eget samkönade äktenskap. Men gayiga Angels in America är ju en bejublad pjäs som i USA dessutom har fått Pulizer-priset.
Nej, det verkligt känsliga ämnet i amerikanskt kulturliv stavas i stället: Tvångsförflyttningar av palestinier.

I det fallet anses Kushner riktigt kontroversiell i sin födelsestad New York.
I går, den 4 maj, gick Tony Kushner ut i en offentlig protest mot att han i måndags blev nekad titeln som hedersdoktor vid City University of New York, CUNY.
Universitetsnämndens möte den 2 maj är inspelat, och sändes i lärosätets egen radio och tv. Enligt Kushner var det en finansrådgivare, Mr Wiesenfeld, som argumenterade kraftfullt mot att Kushner skulle få bli hedersdoktor. Nämnden uppmanades bland annat att ta hänsyn till att Kushner kritiserar Mellanösterns enda demokrati vars grannländer nästan helt styrs av regimer som är ”fientliga mot homosexuella, kvinnor och kristna”.
Nu har förslaget om att CUNY ska hedra författaren till Angels of America bordlagts. Och Tony Kushner, som i förväg hade tillfrågats om han vore redo att acceptera doktorsutnämningen har förstås gått i taket.

Kushner hävdar alltså att tvångsförflyttningar av palestinier är etnisk rensning, och redan 2006 bemöttes hans utnämning som hedersdoktor vid Brandeis University av judiska protester. Nu råkar Tony Kushner själv vara jude, något som snarast tycks egga till ännu mer debatt.
”Mr Weisenfeld försöker ge bilden av att jag är en marginaliserad extremist, vilket ju är en känd teknik i det här ämnet”, svarade Kushner i går. I sitt försvarsbrev underströk han Israels rätt att existera, och att han aldrig har önskat en bojkott. Men han tycks stå fast vid åsikten att Israel praktiserar etnisk rensning. Och han menar att den nämnd vid CUNY som skulle hedra honom, i stället har vanärat honom, varför han kräver en ursäkt. Dessutom förvånas han över universitetsledamöternas ovilja eller oförmåga att respektera eller begripa åsiktsfrihetens värde.

”Sedan länge har jag bestämt att jobbet som pjäsförfattare är att vara ärlig om det man tror är sant”, avslutar Kushner, som lär fortsätta att väcka rabalder. Ärendet sammanfaller alltså med premiären för hans succépjäs här i Stockholm. Bråket följs bland annat av The New York Times.

Kategorier

Fler bloggar