Annons

Kulturbloggen

Tobias Brandel

Tobias Brandel

Två amerikanska artister får dela årets Polarpris: punkdrottningen Patti Smith och stråkkvartetten Kronos Quartet.

Patti Smith får priset för att genom att viga sitt liv till konsten i alla former ha visat hur mycket poesi det finns i rock ’n’ roll och hur mycket rock ’n’ roll det finns i poesin. Prismotiveringen fortsätter: ”Patti Smith är en Rimbaud med Marshall-förstärkare. Hon har förändrat hur en generation ser ut, tänker och drömmer. Den unika konstnärssjälen Patti Smith visar att people have the power”.

– Hon är otroligt glad, och sa att hon är en stor beundrare av Stikkan Anderson. Hon kommer till Stockholm och gör allt vi ber om, det har jag inte varit med om tidigare. Det var väldigt kul att prata med henne, säger Marie Ledin som fått tag på Patti Smith på en knastrig telefonlinje till de spanska bergen, där den amerikanska sångerskan just nu befinner sig på sin Europaturné.

Patti Smith kommer även att ge en konsert i Stockholms konserthus den 31 augusti.

Kronos får priset för att genom sin musik ha revolutionerat stråkkvartettens möjligheter. ”Samma strikta kammarmusikaliska ensemble som Mozart och Beethoven skrev för – två violioner, en viola och en cello – kan även användas för att kommentera det världspolitiska läget, tolka avantgardistisk rockmusik och för att inkorporera musik från alla världsdelar”, heter det i prismotiveringen.

– Jag väntade mig aldrig att Kronos skulle få Polarpirset. Det var en fantastisk explosion och chock av glädje när vi fick veta det. Vi ska göra vad vi kan för att leva upp till äran det innebär, säger medlemmen David Harrington i en videohälsning.

Marie Ledin, Polarprisets grundare Stikkan Andersons dotter, är nöjd med valen av pristagare. Hon medger att hon inte lyssnat så mycket på Patti Smith, men är djupt fascinerad av hennes livshistoria.

– Jag kan ångra att nu att jag inte gick och lyssnade på henne, jag var ju i New York på 1970-talet.

Marie Ledin framhåller det genreöverskridande hos Kronos Quartet.

– De har utnyttjat den klassiska sättningen till att göra så mycket. Det här är mitt i prick på det Stikkan ville när pristagarna ska utses.

Hon är också nöjd med att båda pristagarna i år är amerikaner.

– Vi har varit rätt mycket i Europa de senaste åren.

Alfons Karabuda, ordförande för prisnämnden, lyfter fram att Kronos är så mycket mer än bara tekniskt fulländade.

– Deras lust att söka nya vägar är helt outstanding. Oavsett vad vem de samarbetar med, om det är Bollywood, afrikanskt, gamla jazzlegender eller musikdramatik, så är det samma ärlighet till att vara en del av ett allkonstverk.

Patti Smith kallar han banbrytande.

– Att våga vara naken och skör och samtidigt en stridsspets, att hennes sköra musik kan vara en kampsång, gör henne till en stor inspiratör.

För andra året i rad är en av pristagarna kvinna. Polarpriset brukar annars regelmässigt kritiseras för mansdominans.

– Det blev inte en kvinna i år, det blev Patti Smith. Hon får priset för att hon är den hon är, det var samma sak med Björk förra året, säger Alfons Karabuda.

Kategorier