Annons

Kulturbloggen

Erika Hallhagen

Erika Hallhagen

Den som läst sin brittiska barnboksläxa lär sig inte särskilt mycket nytt om Beatrix Potter av ett besök på Millesgården. Utställningen, som öppnade igår, är i stället framförallt en introduktion till Storbritanniens svar på Elsa Beskow och en mötesplats för anglofiler som förtjust kan vältra sig i brittisk nostalgi när den är som bäst och kanske avrunda besöket med afternoon tea i kaféet bredvid.

Det hade varit kul med mer originalillustrationer och fördjupning i Potters avancerade kunskaper inom bland annat mykologi – hennes äldre manliga släkting fick bland annat presentera en studie hon gjort för Linnésällskapet i London då kvinnor ej fick närvara på deras möten. Men för barn gör de uppbyggda sagovärldarna Millesgårdens satsning till en i det närmaste ultimat utställning. Man kan sitta och meta på grodan Mr Jeremy Fisher’s näckrosblad, hänga tvätt och prova kläder hemma hos igelkotten Mrs Tiggy-Winkle, hjälpa ankan Jemima Puddle-Duck gömma sina ägg för räven och framför allt plocka morötter och rädisor och rovor i Peter Rabbits trädgårdsland.
Har man tur vandrar några av ovan figurer även runt bland barnen, likt aristokratiska versioner av Lisebergskaninen.

Kategorier