Küchlers Bryssel

Teresa Küchler

Teresa Küchler

Joseph Daul

 

Med bara lite mer än en månad kvar till EU-valet så har ledamöterna i EU-parlamentet fullt sjå att försöka förklara för vanliga européer  varför de ska rösta. Det ska gudarna veta att det gamla slentrianmässiga ”fred” inte längre biter som existentiell förklaring på de generationer som alltid levt i fred, och som dessutom just genomlidit en finanskris som av mången trovärdig opportunist skyllts på EU.

Men Joseph Daul, ledaren för  Europeiska Folkpartiet (EPP), som är den största partigruppen i EU-parlamentet och som samlar  konservativa partier från alla EU-länder, som de svenska moderaterna och kristdemokraterna, har hittat en bra förklaringsmodell:

”När jag var 18 och ville åka till Kehl (by i Tyskland, nära franska gränsen) för att se på porrfilmer som var förbjudna i Frankrike, så kunde det ta 2,5 timmar att komma igenom tullen. Man kom fram till bion och filmen var redan slut. Andra gånger hade jag glömt att ta med mig tyska mark! När man förklarar detta för ungdomar så förstår de genast vad EU handlar om”, sade fransmannen i en intervju med Strasbourg-tidningen Les dernières nouvelles d’Alsace.

Exemplet är fantastiskt; i en och samma anekdot lyckas Joseph Daul förklara hur de numera öppna gränserna mellan EU-länderna sparar tid för småfolket som inte längre behöver köa vid gränsövergångarna och därför kanske missa sina planerade kvällsnöjen, och hur den gemensamma valutan euron gör  vardagsbestyr som att köpa biobiljetter smidigare. Vi förstår också att denna europeiska union är sant pluralistisk och multikulturell, och att den lille européen kan utnyttja detta:  det man inte kan göra hemma kan man kanske göra hos grannen.

Ja, exemplet är lysande. Eller?

 

Om bloggen



Välkommen till Teresa Küchlers blogg om EU! Jag skriver om högt och lågt; om lagstiftning och aktuell EU-debatt, men också om rena spekulationer och skvaller som jag hör i min vardag i EU-institutionernas korridorer i Bryssel.

Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?

Mejla till teresa.kuchler@svd.se
Fler bloggar