Annons

Küchlers Bryssel

Teresa Küchler

Teresa Küchler

EU-parlamentets talman Martin Schulz kampanjar för Europas socialdemokrater i EU-valet i maj, men tar samtidigt ut sitt dagtraktamente för jobbet som politiskt neutral representant för hela EU-parlamentet på fulltid. EU-parlamentarikernas traktamenten är åter på tapeten. 

BRYSSEL. En upprörd källa i EU-parlamentet – som vill vara anonym – ringer och talar om att Martin Schulz cashar in sina dagtraktamenten som husets talman för dagar som han egentligen är ute och kampanjar för ett enskilt politiskt parti. Men som talman ska han vara strikt politiskt neutral.

De generösa dagtraktamentena och andra förmånerna som EU-parlamentarikerna i Bryssel får är en evighetshistoria i pressen, och ok – nu kör jag ett varv till.

Systemet är förbluffande okontrollerat. Visserligen så måste ledamöterna numera lämna in kvitton för exempelvis flygresor. Tills helt nyss kunde de köpa en billig Ryan Air-biljett för några hundra kronor och sedan ta ut flera tusen kronor i schablonersättningar.

Men dagtraktamentet för varje dag som EU-parlamentarikerna dyker upp på jobbet i Bryssel eller Strasbourg, alltså cirka 20 dagar i månaden, är fortfarande en schablonsumma som inte måste redovisas. Ledamöterna får 304 euro om dagen, eller cirka 6000 skattefria euro i månaden utöver sina löner.

Talmannen Martin Schulz däremot får 365 dagtraktamenten om året: han är alltid talman, oavsett var han befinner sig, lyder regeln. Det blir cirka 9200 skattefria euro i månaden, eller 110 000 skattefria euro om året (cirka en miljon svenska kronor) som han inte behöver redovisa.

Han får också, till skillnad från de vanliga parlamentarikerna, sitt boende betalt – 3800 euro i månaden i klumpsumma, oavsett vad hans faktiska hyra är – och behöver alltså inte använda sitt dagtraktamente till boendet, som annars är just tanken med pengarna.

Häromveckan blev Schulz kritiserad i EU-parlamentets budgetkontrollutskott. Enligt Schulz kritiker i utskottet så använder talmannen EU-parlamentets budget till att kampanja för socialdemokraterna och för sig själv till jobbet som EU-kommissionens ordförande – precis som min källa klagade över.

Fel fel fel, svarade Schulz kabinett: när han kliver ut sin roll som talman och in i rollen som socialdemokrat så är det partiet som betalar, och inte EU-parlamentet, sade kabinettet.

Men dagtraktamentet som talman får han oavsett vilken stol han sitter på. Min källa fräser: ”För varje dag han kampanjar för socialdemokraterna borde han betala tillbaka dagtraktamentet”.

EU-parlamentarikern Göran Färm (S) förklarar för SvD att hans parti nu kräver att kollegan Schulz redovisar exakt hur han separerar sin kampanjbudget från sin talmansbudget.

Färm säger också att anledningen till att parlamentets talman får dagtraktamente för alla dagar är att denne reser runt i hela världen, dag och ut och dag in, och inte har en chans att skriva på närvarolistorna i EU-parlamentet: Han är helt enkelt inte i huset.

– Han är ju vår representant externt, säger Färm.

SvD har sökt Schulz kabinett för en kommentar.

Om bloggenVälkommen till Teresa Küchlers blogg om EU! Jag skriver om högt och lågt; om lagstiftning och aktuell EU-debatt, men också om rena spekulationer och skvaller som jag hör i min vardag i EU-institutionernas korridorer i Bryssel.

Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?

Mejla till teresa.kuchler@svd.se