Küchlers Bryssel

Teresa Küchler

Teresa Küchler

Barroso ser ut som han ska spricka

 

BRYSSEL. Äntligen så stod Obama på röda mattan i Bryssel! I fem års tid har EU:s elit försökt få den amerikanske presidenten att besöka EU-huvudstaden för att ge EU som helhet ett erkännande som världspolitisk makt. Men varje gång har Obama valt att istället åka till Berlin, Paris, London eller Warszawa, till exempel, för att träffa enskilda stats- och regeringschefer.

Det närmaste Obama kom ett EU-besök var år 2010 då Spanien var EU:s ordförandeland och planerade för ett stort EU-USA-toppmöte i Madrid. Men ­Barack Obama ställde in besöket i den spanska huvudstaden och skyllde på fullspäckat schema – en pinsam historia för ordförandelandet.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och EU-rådets Herman Van Rompuy, som bägge två för gott lämnar EU-politiken i år, fick så på måndagen äntligen chans att skaka hand med den reslige amerikanen. En fin kröning av deras insatser i Bryssel. Visst ser de glada ut?

Om bloggen



Välkommen till Teresa Küchlers blogg om EU! Jag skriver om högt och lågt; om lagstiftning och aktuell EU-debatt, men också om rena spekulationer och skvaller som jag hör i min vardag i EU-institutionernas korridorer i Bryssel.

Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?

Mejla till teresa.kuchler@svd.se
Fler bloggar