Küchlers Bryssel

Teresa Küchler

Teresa Küchler

Obama som apa

 

En belgisk dagstidning har fått sina fiskar varma efter att den publicerat en bild på det amerikanska presidentparet Barack och Michelle Obama – med apansikten.

BRYSSEL. Barack Obama kommer denna vecka kommer på besök i Bryssel, och Tidningen De Morgen hade därför i helgen flera uppslag om den amerikanske presidenten.

Den utskällda bilden fanns med i en satir över hur Rysslands president Vladimir Putin skulle framställa presidentparet om han fick bestämma. En annan bild på Obama hade en bildtext om att den förste svarte presidenten i USA säljer cannabis.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Den belgisk-nigerianska författarinnan Chika Unigwe startade genast en debatt på det sociala mediet Twitter på temat ”Skäms, De Morgen”. Sedan dess har indignationen över bilden fortsatt på främst nederländska och amerikanska debattforum.

En amerikansk debattör skriver på sajten Reddit: ”Jag gjorde en bild på Obama som schimpans, kan vi publicera den? Ok, men skriv en bildtext som säger att Vladimir Putin gjorde den, så att det ser ut som något slags meta-humor, istället för unket, rasistiskt dravel”.

De Morgens ledning bad på måndagen om ursäkt. ”Vi erkänner oss i detta fall skyldiga till att ha haft mycket dålig smak”, lydde ledarsticket.

”Vi hade fel som trodde att rasismen i allmänhet inte längre tolereras, och att man därför riskfritt kan skratta åt den”, sade tidningen.

Om bloggen



Välkommen till Teresa Küchlers blogg om EU! Jag skriver om högt och lågt; om lagstiftning och aktuell EU-debatt, men också om rena spekulationer och skvaller som jag hör i min vardag i EU-institutionernas korridorer i Bryssel.

Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?

Mejla till teresa.kuchler@svd.se
Fler bloggar