Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Det är bra att Earth uppträder som en instrumental trio på Debaser Strand. Sånginsatserna av Mark Lanegan och Rabia Shaheen Qazi på det senaste albumet ”Primitive and deadly” tar ju bort nästan all magi från den Seattle-baserade gruppens långsamma drone metal.

Ordningen är återställd kan man säga, även om det inte är något riktigt trollbindande konsert. Trummisen Adrienne Davis, basisten Don McGreevy och gitarristen Dylan Carlson gör vad de ska men någonstans känns det som att de varit ute på turné lite för länge och denna kväll inte lyckas få till det där hypnotiskt långsamma suget som man vill omslutas av.

Men nog är det fascinerande att se och lyssna på Adrienne Davis. Hur hon av nödvändighet lyfter armarna efter varje slag på trummorna och cymbalerna (som en skolad pianist lyfter händerna från klaviaturen, fast mycket mer). Mellanrummen är ju lika viktiga som de faktiska slagen.

Dylan Carlsons sätt att behandla gitarren som en ljudalstrande kropp är också helt eget. Det handlar ju lika mycket om rundgången och det ringande ljudet som själva tonbildandet och då krävs det ett speciellt handlag med guran.

Det är inga komplicerade låtstrukturer: enkla figurer som faller eller stiger, hela tiden återvändande till en ringande grundton. Allt inriktat på att energierna samverkar och sätter musiken i självsvängning.

Och så sker alltså inte riktigt denna kväll. Bara ibland. Och då krävs det att man själv anstränger sig och liksom gungar iväg med den fysiska ljudmassa som fyller rummet.

FullSizeRenderFoto: Dan Backman.