Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Det här med att säga saker mellan låtarna är en alldeles egen liten konstform. Några få behärskar det till fullo eller har vett att inte säga något alls. Andra gör det stelt med torra läppar eller, vilket är värst, med ett manus skrivet av någon annan.

Det kan också bli som när Christian Kjellvander går från att skoja med bandmedlemmarna (inte bra) men via den pratglada gitarristen Tias Karlsson mer och mer vänder sig till publiken (samtidigt som han mödosamt stämmer sina gitarrer) och till sist står och pratar med en kille på första bänk om biljardhallen i Kristinstad. Och om att han mönstrade där en gång i tiden.

Allt är väldigt flummigt och poänglöst och stockholmsdissande. Men ändå småskojigt och välgörande som avbrott mellan de likartade låtarna och det anspända tonläge som är Christian Kjellvanders signum.

Det finns inget nytt album att marknadsföra men Kjellvander har en trogen publik som fyller Södran. Och lite speciellt är det ändå då han förutom gitarr, bas och trummor har med sig åtta blåsare och stråkar från Göteborgssymfonikerna.

Christian Kjellvander är ju en man med gitarr som klarar sig bra på egen hand men nog blir det rätt mäktigt när alla dessa musiker ligger på samma våglängd. Dirigenten och arrangören Martin Schaub har inte tagit sig några större friheter utan nöjer sig med att understödja Kjellvanders sånger. Det är både bra och dåligt, sångerna är ju rätt monotona till sin karaktär och det hade befrämjat dynamiken om de åtta göteborgssymfonikerna hade lyfts fram lite mer.

Kjellvander sjunger som Kurt Wagner och Nicolai Dunger och spelar gitarr lika trasigt som Neil Young (men inte lika bra förstås) och vid ett tillfälle hamnar allesammans i ett krautrockigt groove som gärna hade fått pågå ännu längre (så är det ju med krautrockiga grooves att de bara blir bättre ju längre tid de får mala på).

I stort sett är det bra, förstås, men ibland kan man ju längta efter lätta steg och något i dur. Men det är väl inte hans grej antar jag.