Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Sedan starten 1993 på Rådhusgården i Falun har tribute-bandet P-Floyd sakta men säkert – och av egen kraft – spelat sig fram till en folkkär position där de säljer ut tre kvällar på Rival. Det är faktiskt lite imponerande.

Konserten på hotellet vid Mariatorget är förstås inte lika spektakulär som den på Dalhalla i somras (med riktiga flygplan som extra attraktion) men lika musikaliskt stabil som alltid. Och med en låtlista som i bruklig ordning täcker in Pink Floyd-spektrat från ”Arnold Layne” till de sista albumen. Man har till och med inkluderat en Roger Waters-låt, ”Each small candle”. Dock inget från det i år utgivna ”The endless river”.

För oss som föredrar det tidiga psykedeliska Pink Floyd och haft svårigheter med albumen efter ”Wish you were here” blir det något av en berg och dalbanan då gruppen ju hämtar mycket från just de senare albumen.

”Arnold Layne” klarar de inte alls av att ge någon rättvisa. Den ska ju vara spinkig och försåtligt söt, inte bastant rockig med Klas Anderhells ständigt lika uppförstorade slag på en överdimensionerad virveln. Den mer obskyra ”Cymbaline” ges inte heller någon optimal tolkning. Den drömska hippe-känslan går helt förlorad, särskilt när Thomas Alm blandar sig i med en ganska hemsk sopransax.

Då går det mycket bättre med den långa atmosfäriska ”Echoes”, som ju också är en rätt tidig låt, från 1971. Skulle nog vilja påstå att det är konsertens höjdpunkt.

För den som gillar allt med Pink Floyd (som min kusin Richard och, som det verkar, stora delar av den mogna publiken) är det förstås en återkommande högtidsstund (det är ju så med P-Floyd att man har en synnerligen trogen och lojal publik).

Och inte har man det tråkigt med P-Floyd. Dalmasarna (jag vet förstås inte om alla är från Dalarna men vi kan väl låtsas det) är ju ytterst kompetenta instrumentalister och sångare och tolkar Pink Floyd-katalogen på ett ett personligt sätt utan att göra våld på originalen. Dessutom med ett utmärkt liveljud.

Jag gillar hur de inleder ”Shine on you crazy diamond” som en jazzballad innan den övergår till en mer bokstavstrogen version. Och ”Young lust” gör de bättre än Pink Floyd själva.

FullSizeRender 3P-Floyd spelar på Rival även ikväll (fred) och imorgon (lörd). Foto: Dan Backman.