Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Julkitschen lyser helt med sin frånvaro när Andreas Aleman bjuder på en ”soulful christmas” på ett fullpackat Fasching. Här är det istället groovet och den gospelsoulfunkiga musiken som står i centrum.

Sångaren och klaviturspelaren Andreas Aleman har precis kommit med ett julalbum, ”Home for christmas”, så det blir naturligtvis en hel del därifrån. Bland annat den sköna duett han på skivan gör med idolen Michael McDonald, ”Celebrate the season”.

Aleman berättar gulligt om hur hänförd han blev av att få McDonalds vokalpålägg i sin dropbox och att han först bara skrattade och sedan grät när han lyssnade. Så talar ett äkta fan.

Blue eyed-soulsångaren Michael McDonald och hans souliga westcoast-sound från 70-talet finns hela tiden närvarande i Alemans musik. Både i den mustiga rösten (som lätt klår den annars så hyllade Björn Skifs) och och det tungt svängiga komp som hans för kvällen stora och maffiga band levererar.

Han har god hjälp av Anders von Hofsten och Teresa Perelli som lägger snygga körstämmor. Anders kör lite skön vintage-rap i Kurtis Blow-stajl som inledning till ”Home for the holidays” (det hade man gärna hört mer av) och Teresa hjälper till att göra julklassikern ”The first Noel” till ett riktigt piggt och svängigt stycke musik (den brukar ju annars kunna vara ett riktigt sömnpiller).

Låt mig också nämna Per Grebacken som gör ett supersnyggt altsaxsolo i ”This christmas” och några väldigt fina orgelinpass av Andreas Kinger.

En fin och till största delen lagom tunggungande kväll blir det. Att Andreas Alemans röst ibland tippar över åt Michael Bolton-hållet får man ta. Likaså inkluderandet av tradiga tråkigheter som den shufflebluesiga ”Santa’s looking for a bad girl”.