Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Jag skrev i ett tidigare blogginlägg att Isabella Lundgren lämnat Billie Holiday och 20-talsjazzen. Det har hon förstås inte även om hon på det kommande albumet orienterat sig mot en något mer samtida jazzmusik.

På Klara Soppteater framträder hon med ett program bestående enbart av melodier som alla kan hänföras till vad vi brukar kalla ”den stora amerikanska sångboken”. Men inte de gamla vanliga utan de lite mer okända av låtskrivarparet Sammy Cahn och Jule Styne. Om man nu kan kalla underbara romantiska ballader som ”I fall in love too easily” eller ”The things we did last summer” för okända.

De på scenen, Isabella Lundgren, pianisten Jonas Östholm och basisten Viktor Skokic, är alla relativt unga och sysslar med alla möjliga sorters jazz, ändå känns det som att de förstått de här sångerna på djupet.

Tolkningarna är trogna originalen men ändå laddade med just dessa tre musikers personlighet och sensibilitet. Alla tre drar sitt strå till stacken även om Isabella Lundgren av naturliga skäl står i centrum.

I början av konserten bidrar även publiken till ljudbilden när otaliga skedar klirrar mot soppskålarna. Det låter som en präktig variant av isens klirrande mot ett whiskeyglas på en nattklubb.

Konserten får dessvärre att abrupt slut i förtid då en kvinna precis framför scenen kollapsar och sjukvårdspersonal måste tillkallas.