Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Antonio Carlos Jobims musik kan inte framföras av ett storband, då går det subtila nyanserna förlorade. Blue House Jazz Orchestra-ledarna Magnus Lindgren och Peter Asplund har därför anlitat Dalasinfoniettan när de gett sig i kast med det delikata uppdraget att tolka och hylla Antonio Carlos Jobim med en fredagskonsert i det blå huset på Hötorget.

Saxofonisten/flöjtisten/klarinettisten och trumpetaren/croonern har naturligtvis också satt ihop ett litet jazzband för tillfället (ett Blue House Jazz All Stars) och bjudit in vokalisterna Miriam Aida, Simone Moreno och Thiagu Gentil.

En rätt lyxig laguppställning får man säga, i alla fall med svenska mått mätt, värdig en av vår tids stora kompositörer (Jobim gick bort 1994).

Ändå vill det sig inte riktigt: vare sig det där riktigt eleganta klirrandet av is i ett drinkglas eller det intensivt puttrande bossasvänget infinner sig. Det är liksom på väg några gånger – alla mest när Magnus Lindgrens tenorsax får spela huvudrollen tillsammans med Nelson Farias halvakustiska gitarr – men tolkningarna blir vare sig tillräckligt bubbligt salongsberusade eller förlorade i den tunga melankolins bitterljuva sötma.

Det är inte helt lätt att sätta fingret på problemet. Asplund och Lindgren har ju till och med flugit in den mycket meriterade trummisen Paulo Braga (som spelat med Jobim, tillika storheter som Milton Nascimento och Elis Regina) och Tiago Loei är alldeles utmärkt på gnidtrumma och andra slagverk som är så viktiga i Jobims musik.

Till viss del kan man skylla på ljudet. Dalasinfoniettans svepande stråkar gifter sig inte helt med den mer rytmiskt orienterade jazzensemblen och ljudbilden blir inte tillräckligt intim och tät.

Men ändå, en kväll med Jobims musik kan naturligtvis inte bli helt fel. Herrar Lindgren och Asplund kan ju det här. Särskilt Lindgren.

Upplägget är snyggt med flera ovanliga låtval i början och en hitkavalkad i slutet. Det är svårt att anföra klagomål mot den kammarmusikaliska versionen av ”Boto” och Simone Moreno gör en fin ”Corcovado” i arrangemang av Claus Sörensen.

JOW_20140912_144Simone Morena. Foto: Jan-Olav Wedin.