Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Ikväll, tisdag 26 augusti, gör Kate Bush den första av 22 konserter på Apollo Hammersmith i London. Det är den relativt skygga och relativt oproduktiva brittiska sångerskans första konsert på 35 år och biljetterna sålde slut snabbare än det tar att karaoke-sjunga sig igenom ”Wuthering heights” fem gånger.

Vi är många som skulle vilja vara där. Kate Bush har ju inte bara lyckats bibehålla en attraktiv mystik runt sin person utan dessutom bevisat sin fortsatta musikaliska relevans. De senast utgivna albumen, ”Aerial” (2005), ”Director’s cut” (2011) och ”Fifty words for snow” (2011), går definitivt att jämföra med hennes tidigare. Med den Kate Bush-feber som nu härjar i Storbritannien är frågan om inte hennes bästa tid är nu.

King Crimson, ledda av den än mer excentriska brittiska gentlemannen Robert Fripp, är även de aktuella för en serie konserter. Det blir gruppens första turné – med 17 spelningar i USA – sedan 2008.

Med tre trummisar (Pat Mastelotto, Bill Rieflin, Gavin Harrison) flankerade av Fripp (gitarr), Mel Collins (blås), Tony Levin (bas) och Jakko Jakszyk (gitarr) lär det bli en brutal konstrockig knockout när gruppen gör sin första spelning i Albany 9 september.

Tänk om ändå en svensk arrangör kunde ta hit dem. Snälla.