Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Alice Babs (som gick bort 11 februari detta år) nådde långt utanför jazzdiggarnas skara. Med otaliga filmroller och swingmusik som på sin tid upprörde vänner av ordning blev hon en folkhemmets skönsjungande superstjärna.

När hennes minne firas på Skansen blir det en sympatiskt nedtonad konsert utan stora ord men med bra musik. Dottern Titti Sjöblom är förstås med och tillsammans med gitarristen och sångaren Ehrling Eliasson framför hon bland annat den coolt skojsiga ”Droppen Dripp och droppen Drapp” och, naturligtvis, ”Swing it magistern”.

Titti Sjöblom sjunger som vanligt snyggt och säkert men det känns lite märkligt att Ehrling Eliasson inte har något jazzigt swing i sitt gitarrspel.

Sångerskan Margareta Bengtsson säger att hon ser det som ett hedersuppdrag att få medverka och gör sedan en utsökt version av Nils Lindbergs och Red Mitchells fina jazzballad ”As you are”. Här glänser även kompet Kjell Öhman, Hans Backenroth och Jocke Ekberg extra mycket.

Det varierade programmet bjuder också på några låtar med altsaxofonisten och klarinettisten Klas Lindquist, en av dem skriven av Alice Babs själv, och några med ”Blå måndag”-värden Svante Thuresson, bland annat en fin ”Satin doll”. En av flera Duke Ellington-låtar, Babsan var ju som bekant nära lierad med Ellington.

Nämnas måste slutligen vokalgruppen Little Green som gör ett Alice Babs-medley med ett skönt lågintensivt sväng och med sinsemellan olikartade röster som kan konkurrera med den klassiska utsikten över Stockholm.

Skansen Blå måndag fortsätter till mitten av augusti. Nästa måndag, 28 juli, gästas hip man Svante av Nisse Landgren och Erik Söderlind.