Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Gitarristen Mike Stern är en återkommande gäst på Fasching. Han brukar dra tokfullt hus men den här gången är det lite mindre fusionentusiaster på plats.

Det spelar ingen roll: Mike Stern är som vanligt ett enda stort leende och publiken är med på noterna redan från början när ”Out of the blue” smygs igång.

Det är beboppig fusionjazz så Stern maxar uttrycket så fort han kommit en liten bit in i sitt första solo. Trummisen Dennis Chambers är ovanligt tillbakalutad men basisten Tom Kennedy är med Stern ute i höghastighetsfilen.

Mike Stern brukar komma med olika konstellationer. Denna gång är det en kombo med saxofonisten Bill Evans. Till skillnad från Stern är det Evans första besök i Sverige*. Lite konstigt kan tyckas. Eller inte: Evans är förvisso skicklig och mångsidig men i det stora hela en anonym blåsare.

Man kanske kan säga att det är Sterns och Kennedys kväll. Kennedy tillhör inte de riktigt kända basfantomerna men utmärker sig med ett kreativt flödande spel. Som dessutom verkligen går fram i den luftiga ljudmixen. Han ligger förvisso hela tiden på gränsen till överspel men klarar sig med nöd och näppe.

Dennis Chambers (självlärd groovig ekvilibrist som, det måste alltid skrivas, turnérat med Steely Dan) har, som jag redan påtalat, en tillbakalutad kväll. Han gör sitt jobb, förstås, men ser mest ut att sitta och mysa/chilla bakom trummorna.

Hans trumsolon hör till den märkligare sorten: i ett av dem låter han som en tändkulemotor, i ett annat verkar det som att han ackompanjerar ett cirkusnummer med virvlar och dramatiska markeringar. Om det är bra? Vet faktiskt inte.

Mike Stern själv är som han är. Entusiastisk och snabbfingrad. Har dock lite problem med hans koruseffekt, som gör tonen jobbigt vattnig. Som bäst är det, as usual, när han trycker distpedalen i botten. Då blir det åka av.

Blir inte heller helt övertygad av de mer finkänsliga låtar man har på programmet denna afton. Särskilt inte när Stern närmar sig Richard Bona och Pat Metheny. Det här är ju musiker som gör sig bäst när de växlar upp sin fusion till sexan och tar upp rockinfluenserna till ytan.

IMG_5073

Mike Stern/Bill Evans Band gör en andra konsert på Fasching ikväll, fredag. Foto: Dan Backman.

*En bloggläsare upplyser mig om att det ingalunda var Evans första Sverigebesök. Han måste alltså menat att det var första gången på Fasching. Eller så har han dåligt minne. Eller så var det jag som hörde fel.