Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Det första jag skriver i mitt anteckningsblock är att Nisse Hellberg och hans musiker har ett hårt och vasst rockabillyljud.

Sedan noterar jag att malmöitiska är ett sällsynt bra språk att sjunga rock på. Det är ju så uttrycksfullt. Jo, det funkar även för skånsk gammelprogg (Mikael Wiehe), skånsk bonnareggae (Peps Persson) och skånsk musikjournalistik (Per Sinding Larsen) så man kan nog påstå att det är ett bra musikspråk. Inte bara rockmusikspråk.

Den tredje anteckningen, och detta innan Nisse Hellberg hunnit avsluta öppningslåten ”Gott hopp, Charlie Truck”, rör pågens hår som, med lite god vilja, skulle kunna kallas för en hockeyfrilla. Han skulle bara behöva tunna ut det lite fram och låta det växa till sig där bak. Wilmer X-mannen har förvisso alltid sett ut så här men jag har aldrig tänkt på frisyren som en hockeyfrilla förut.

Att Nisse Hellberg bokats till Lilla scenen, som numera är liktydigt med Dansbanan, passar alldeles utmärkt. Dels tillhör han inte längre den skara artister som kan fylla ut den stora planen framför Stora scenen, det har han kanske aldrig gjort, dels är hans skånska rotrockbrygd som gjord för att spelas på en dansbana framför ett gäng sommarklädda femtioplussare.

Det nyligen utgivna albumet ”Vad har han i huvudet?” har jag, ärligt talat, inte orkat engagera mig i. Ännu en välgjord Nisse Hellberg-skiva liksom. På scen blir det en helt annan femma. En überkonventionell rockrökare som ”Nu smet katten in till grannen igen”, tillagad enligt ett urgammalt Chuck Berry-recept, blir plötsligt inte bara en rolig låttitel utan rockar hårt och fett.

Samma sak med det sista extranumret ”Nån måste få jobbet gjort”, som i princip är samma låt fast med en annan text. Snacka om att koka soppa på en spik. Men, det måste tilläggas, med ett gott och matnyttigt resultat.

Vad ska vi säga mer? Kanske något om det übertajta bandet och kanske något om att den här traditionen med rockande och rullande band i någon slags postprogg-stil är unikt för Sverige: Nisse Hellberg, Wilmer X, Torsson och, möjligen, Docenterna (fast de är lite för 08-stiffa egentligen). Listan kan göras längre.

Jo, en sak till: folket bakom Polarpriset får inte glömma bort Nisse Hellberg när det gäller bokandet av artister till utdelandet av priset till Chucken 26 augusti.

IMG_5037

Foto: Dan Backman.