Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Back to basics. Precis så känns det när Timbuktu har turnépremiär på ett kylslaget men välbesökt Grönan.

Inga kostymer. Inget blås. Inga showigheter. ”Bara” Timbuktu i jeans och t-shirt och ett tajt litet Damn!-band. Mer behövs ju inte för den hiphop, soul, funk och världsmusikpop som just de här skåningarna är så bra på.

Med ett nytt album, släppt samma dag, blir det en fin start med de fyra första låtarna. I samma ordning som på albumet.

Öppningen med de syntetiska stråkarna i ”Amino” borde inte fungera på ett stökigt nöjesfält men blir en suggestiv uppladdning som exploderar när Damn! kommer in med stötigt r&b-komp. Då är det knäckande bra.

När sedan Beldina kommer in på scenen och tar sångverserna i den storslaget souliga ”Misstänkt” tas tråden upp från Blacknuss All Stars, fast med den avgörande skillnaden att det här är en artist som har något att säga om dagens Sverige.

Precis som på nya albumet ”För livet till döden” gästas Timbuktu av ADL och Adam Kanyama på det svenska rapalfabetet ”A till A”. Energinivån höjs och Timbuktu förklarar med en snygg formulering att det var ADL som fick honom att börja med hiphop och att det är Adam Kanyama som inspirerar honom till att fortsätta.

Det är lite för kallt för att den där riktigt rusiga stämmningen ska infinna sig men nog är det en perfekt Grönan-konsert. Generöst inbjudande men inte publikfriande. Som få andra lyckas Timbuktu göra hiphopen begriplig för alla oss som står utanför och liksom bara tittar in.

IMG_4432

Timbuktu och Damn! på Gröna Lund 1914. Nej, jag menar 2014. Foto: Dan Backman.