Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Eric Church drar countryn så långt det går åt rockhållet. Med tre (!) gitarrister och en stenhård rytmsektion bakom sig blir det så hårt att han skulle platsa mycket bättre på sommarens Sweden Rock-festival i Sölvesborg än på Jills veranda i Nashville.

Särskilt när de två frontande gitarristerna – den ena med metalskägg och den andra med tatueringar och nitad skinnjacka – står på varsitt podium och spelar hårdrockiga stämmor. Då är det bara att säga hejdå till countryn.

Det är uppenbarligen ett vinnande koncept. Eric Church är redan megastor hemma i USA och här lockar han så många cowboyhattar och truckerkepsar att Nalens stora sal håller på att sprängas.

Gärna för mig. Allra genrer mår bra av att tänjas ut både på längden och bredden och Eric Church har ju hittat en fin liten nisch mittemellan den mer poporienterade Nashvillecountryn och den finstämt akustiska men ganska så museala country som kan sägas företrädas av Emmylou Harris.

Jodå, Eric Church kan också växla ner och ta det lite lugnare men själva uttrycket förblir hårt och kantigt och lite schablonmässigt manligt. Och då menar jag i betydelsen att det ibland kan låta som ett sågverk i mellanvästern, med sångarens gällt knarriga stämma som en sågklinga i den proffsigt balanserade ljudbilden.

En bit in i konserten slår det mig att det är detta som är den riktiga countryrocken. Inte det som Byrds och Poco introducerade mot slutet av 1960-talet. Det var ju i jämförelse mjukismusik. Eller så är det som Eric Church håller på med att beteckna som countrymetal.

Det konstiga är att mannen i pilotbrillor där på scenen är en hängiven förespråkare för marijuana. Det är ju ingen mjuk flumrock i Grateful Dead-skolan han ägnar sig åt precis. Det verkar mer som att han går på anabola.

Förbandet The Cadillac Three var även de hårda och rockiga. Fast stökigare och långhårigare och ännu mer åt sydstatsrocken än Eric Church. Som tre störiga men snälla hillbillys utgjorde de en perfekt uppvärmning till huvudakten. En halvtimme var precis lagom.

IMG_3848

Foto: Dan Backman.

Det är mycket country nu. På måndag kommer Dixie Chicks till Stockholm Waterfront (otroligt utsålt förstås) och 25 mars gör Brad Paisley ännu ett Sverigebesök (Cirkus lär bli slutsålt igen).