Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

En av de riktigt stora gitarristerna har gått ur tiden. Myndigheterna i hemstaden Algeciras uppger att spanjoren Paco de Lucía avlidit av en hjärtattack under lek med sina barn på en strand i den mexikanska semesterorten Cancun. Han blev 66 år.

Paco de Lucía var en av flamencons fixstjärnor och anses allmänt vara en av dem som bidragit allra mest till flamencons utveckling och modernisering. Detta genom att inte vara renlärig utan att befrukta flamencon med inslag av klassisk musik och jazz.

Den riktigt stora publiken, utanför flamenco-världen, nådde han via sitt fruktbara samarbete med jazzpianisten Chick Corea och jazz-gitarristerna John McLauglin, Al DiMeola och Larry Coryell.

1979 bildade han The Guitar Trio med MacLaughlin och Coryell (1980 ersattes Coryell av DiMeola). Det mycket framgångsrika livealbumet ”Friday night in San Francisco” gjordes med den andra upplagan av trion 1981.

Trots sin virtuositet läste de Lucía inte noter. Han har berättat om hur mycket han lärde sig genom att spela med de mer formellt skolade gitarristerna McLauglin och diMeola.

2003 återvände Paco de Lucía till hemlandet Spanien, efter några år i Mexico, och de sista tio åren drog han radikalt ner på det tidigare så intensiva turnérandet. Paco de Lucía besökte Sverige vid ett flertal tillfällen. Uppsala Internationella Gitarrfestival förärades besök både 2007 och 2010.

– Paco de Lucía var en ikon för musiker över hela världen, säger festivalgeneral Klaus Pontvik i ett pressmeddelande och betonar de Lucías roll som inspiratör under flera decennier.