Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Scenljuset dämpas och Emil Jensen går raskt fram till mikrofonen. Han hälsar oss välkomna, säger att han stalkar sin publik och talar om hur han velat göra en munter föreställning men att något alltid strular till sig, antingen i det egna livet eller i omvärlden, och att han inte heller denna turnévända, den femte i ordningen, kan göra en helt igenom solig föreställning. Vi har ju, till exempel, ett främlingsfientligt parti i riksdagen.

Det är genomtänkt och tänkvärt och det går fort fram. Det gäller att hålla koncentrationen uppe för att inte missa de roliga associationerna och snygga rimmen. Långt från att vara slappt mellansnack eller tramsigt freestajlande ståupp handlar det om noggrant utmejslade monologer som går från en uppenbarligen smärtsam separation på sensommaren 2013 (antagligen är vi många som tror oss veta från vem) till det bekymmersamma läget i konungriket Sverige.

Han talar till oss, inte med oss. Fast inte från en von oben-position. Till skillnad från alla tröttsamma Jonas Gardell-typer måste han inte hela tiden bli bekräftad och älskad. Han gör i alla fall ingen grej av det.

Han har målade naglar och kallar sig poet och förklarar att skillnaden mellan en ståuppare och en poet är att ståupparen gör sig rolig om insändare i lokaltidningar. Det gör inte poeten, det är han som skrivit den konstiga insändaren.

Humorn är av den lågmälda sorten men i andra akten förfaller han för en liten stund till en mer ståuppigt publikfriande humor då han gör absurda anagram på svenska partinamn. Kan tycka att det generellt blir lite mycket om alliansen, SD och rasismen. Angeläget förvisso, men särarten går förlorad i det politiskt korrekta häcklandet.

Med sig på scen har Emil Jensen klaviaturspelaren Lisa Lindal och slagverkaren Fredrik Myhr. De är duktiga och bra, men ibland förstår jag inte riktigt vad slagverken har att tillföra. Under låten ”Du måste fått nåt i ögat” kommer Johan T Karlsson (Familjen) in på scen och tar refrängen.

När det tagit slut är det monologerna och sångtexterna man tar med sig hem, inte musiken. Det är ju orden han har bäst hand med, inte tonerna.

IMG_3704

Föreställningen ”I det nya landet” hade premiär på Södra Teatern 11 oktober 2013. Den avslutas i Umeå 15/3. Foto: Dan Backman.