Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Ännu ett jazzoriginal har gått ut tiden. Yusef Lateef (1920-2013) var en av de första som vitaliserade den amerikanska jazzen med skalor och blåsinstrument från andra musikkulturer. Precis som en annan jazzspeleman, Don Cherry, spelade han världsmusik långt innan begreppet uppfunnits.

I det här youtubeklippet från den norska televisionen (jag tippar att det är från tidigt 70-tal) ges ett fint och, får man väl tillägga, lite udda smakprov på hans mångsidighet: först spelas det träflöjt i risplockarhatt, sedan blir det spacefunk, robotdans, sång, sopransaxsolo, scatsång och ett budskap om att mänskligheten inte får robotiseras, avslutningsvis en fin tolkning på tenor av ”That lucky old sun”.

Jag vill påstå att det är ganska så underbart. Eller hur? Även om han tyvärr varken plockar fram tvärflöjten eller oboen. Det är ju annars två instrument man förknippar med Lateef.

Som bekant avled Björn J:son Lindh tidigare i veckan. Det var en annan profilerad tvärflöjtist. Här är ett youtubeklipp från en konsert han gjorde med Janne Schaffer 1973. Ett utmärkt exempel på svensk fusionjazz. J:son Lindh plockar fram tvärflöjten 3:06.