Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

”The christmas song”, ”The christmas feeling”, ”White christmas”, ”Have yourself a merry little christmas”. Trumpetaren och sångaren Peter Asplund sparar inte direkt på det amerikanska julgodiset när han baxat in ett storband på Fasching för två set med svängig juljazz av traditionellt snitt.

Det är rätt tänkt. Julkonserter brukar inte vinna på återhållsamhet och nytänkande. Tvärtom faktiskt: själva grejen med julmusiken är ju igenkänningsfaktorn och att man inte krånglar till det för mycket.

Peter Asplund (som vanligt med extremt välputsade svarta skor) är en av våra bästa crooners och det här är förstås en kväll då han fullt ut kan bejaka sin inre Mel Tormé. Men han är inte ensam sångare, gästuppträdanden görs också av Margareta Bengtsson, Vivian Buczek, Isabella Lundgren och Jonas Holmberg. Den sistnämnda gör en svängig och inspirerad version av ”It’s the most wonderful time of the year”.

Isabella Lundgren är alltid fantastisk men hon kommer bättre till sin rätt med en mindre grupp. Hennes tolkning av ”Have yourself a merry little christmas”, tillsammans med Peter Asplund, är karaktäristiskt dröjande men ändå något av en besvikelse.

Konserten på Fasching uppmärksammar att Peter Asplund i år kommit med sin första julskiva, ”The christmas feeling”. De flesta som finns med där återfinns även på Fasching. Bland annat trummisen Johan Löfcrantz Ramsay, som är precis så explosiv och stringent som en storbandstrummis alltid måste vara. Hans driv i den inledande instrumentala versionen av ”Sleigh ride” är en fröjd att ta del av.

Pianisten Claes Crona är också med både på albumet och Fasching. Fick jag bestämma skulle han spela mer Fender Rhodes. Hans avspända musicerande på albumspåret ”Christmas memories”, med snygg sång av Vivian Buczek, är ju så härligt slickt.

Fotnot: recensionen baseras på första halvan av konserten.

IMG_3562

Foto: Dan Backman.