Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Har gjort ett nytt fynd: Necromonkey. Gruppen kommer från Stockholm och är i princip en duo med Mattias Olsson (trummor och lite annat) och David Lundberg (klaviaturer).

Duon tar gärna in andra musiker på projektbasis så när de spelar på Sweden Prog Fest 2013 i Bryggarsalen är de kompletterade med slagverkaren Jesper Skarin, basisten Kristian Holmgren (som dublerar på klaviatur) och, för en stund, sångerskan Åsa Carild.

Det är en herrans massa instrument och udda slagverksgrejor, som rostfria bunkar och chimes gjort av nycklar, på den lilla scenen. Faktum är att det är så belamrat av vintage-grunkor, inkluderande två mellotroner, att man redan innan kan se att det kommer bli en bra spelning.

Förväntningarna uppfylls när herrarna slänger sig ut i rifftung och kantigt hård och mörk musik som kan sägas åkalla både King Crimsons progrock och Radioheads postrock, kompletterat med lite hälsosam krautrock och ett kryddmått minimalism i Steve Reich-skolan.

Det är explosivt, dynamiskt, koncentrerat och med ett upplyftande kompromisslöst brutalt anslag.

IMG_3547.JPG

Foto: Dan Backman.