Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Laponia är det latinska namnet för Lappland och gitarristen Daniel Ögren som skriver musiken åt gruppen med samma namn uppger att musiken är tillägnad den lappländska naturen.

Fast när pianot, klarinetten, fiolen och gitarren tar upp det fina temat i ”Larkka” går mina tankar mer till Pat Metheny och sedan till smäktande negro-spirituals och den traditionella amerikanska melodi som går under namnet ”Going home” (som Antonín Dvorák sägs ha använt till symfonin ”Från den nya världen”). Jag tror inte att Ögren hämtat den därifrån men det är en intressant tanke. Charlie Haden och Hank Jones gjorde den för övrigt i en fin version häromåret (på albumet ”Come sunday”).

Laponia spelar i baren på Hotell Hellsten, som på torsdagar upplåts åt anspråkslösa jazzkonserter där banden spelar ”på brickan”. Sättningen två trummor, piano, elgitarr, klarinett och fiol är ganska udda och resulterar i en lågmäld akustisk musik (Ögren spelar ju så försiktigt på sin halvakustisk gura att man glömmer bort att den är kopplad till en stärkare).

Musiken som framförs är till största delen improviserad och utpräglat kollektiv till sin natur. Alla är likvärdiga och trummisarna ägnar sig åt klangbilden istället för rytmiken. Alla ljud hörs: vid ett tillfälle får Christoffer Cantillo fram ett intressant men knappt hörbart lågtintensivt muller då han riktar spetsen på en tunn pinne (som han gnider på) mot baskaggen.

Det är poetiskt, skört och vindpinat och att gruppen precis gett ut musiken på kassett är inte konstigt alls. I tider av anonymt streamad musik kommer de gamla ljudbärande formaten som kassett och vinyl åter till heders.