Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Jazzfestivalen har sedan länge ett av flera fokus på barn. Det är bra, inte minst för att det (kanske) främjar återväxten av jazzdiggare.

Oddjob står för ett av de inslag som i programtidningen rubricerats som ”jazz för stora och små”. Oddjobbarna Peter Forss, Per ”Ruskräsk” Johansson, Goran Kajfes, Daniel Karlsson och Janne Robertsson spelar och berättar till gulligt tecknade interaktiva filmer om igelkottar, elefanter, ankor och en massa andra sköna djur.

Det är sjuttiotalistiskt proggmysigt, men utan några politiska budskap. Barnen i salongen hänger med bra i de jazziga svängarna men när det blir ambient lite för länge i ett parti med djur uppe i norra ishavet sprider sig en otålig stämning.

Hackande hackspettar och en sjungande näktergal blir till etnojazz, en flodhäst inspirerar till Miles Davis-funk med skitigt Rhodes-piano, en vaggande anka blir rullande boogiewoogie med wahwah-sax.

Den som vill pröva på det hemma kan köpa den bok och cd som precis släppts. ”Jazzoo” var namnet.

IMG_3135.JPG

Hon som står framför powerbooken heter Heléne Berg och sköter animationerna. Daniel Karlsson fingrar på en skön gammal Crumar-orgel. Foto: Dan Backman.