Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Hade Woody Allen fått till den där Stockholms-filmen som det tjatats om så hade lunchkonserten i Odd Fellow-lokalen på Västra Trädgårdsgatan – med The Classic Jazz Quartet, sångerskan Isabella Lundgren och trumpetaren Duke Heitger – varit utmärkt som inramning för en scen i filmen. New Orleans-jazzen är ju precis den musik som Allen gillar allra mest och nog hade han kunnat skriva en kul dialog för jazzdiggande och lunchätande swedish executives (Swejs=Swedish Executive Jazz Society).

Woody Allen-film eller ej så är det en utmärkt konsert med klassisk jazz från första hälften av 1900-talet. Förstklassigt musikanteri kombinerat med förstklassiga kompositioner kan ju inte bli annat än förstklassig underhållning.

Även om kvartetten saknar trummor svänger det gôtt. Holger Gross, banjo, och Göran Lind, kontrabas, lägger en stabil grund för Jens Lindgrens och Klas Lindqvists läckra utsvävningar på trombon respektive sax och klarinett.

Lägg till detta den ypperliga amerikanska trumpetaren Duke Heitger och sångerskan Isabella Lundgren. Den sistnämnda är förstås värd ett särskilt omnämnande, hon är ju, vill jag påstå, den bästa svenska jazzsångerska som kommit fram på senare år. Definitivt när det gäller den typ av traditionell jazz vi här talar om.

Med perfekt tonträff, charm och ett dröjande tonfall i Billie Holiday-skolan blir allt till guld som hon tar sig an.

IMG_3122.JPG

Foto: Dan Backman.