Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Ibland väcks min inre jazzpolis. Jag kan bara inte hjälpa det och har, ärligt talat, egentligen inget mot det. Någon måste ju se till att begreppet jazz inte används på ett helt galet sätt.

När duon Mirei (pianisten Johanna Edberg och violinisten Natalie Migdal) spelar på lilla jazzklubben Jazzistán, som huserar i Ugglans källarlokaler vid Nytorget, känner jag hur den där jazzpolisen väcks till liv. Särskilt som att konserten sker under Stockholm Jazz Festivals generösa paraply.

Jag hör allt möjligt i deras musik: visa, pop, klassiskt, folkmusik. Men ingen jazz (ok, kanske en gnutta om jag anstränger mig riktigt hårt). Frågan är då varför de bokats till en jazzfestival.

Med detta sagt kan vi ändra fokus och istället konstatera att det är en jättefin konsert med en jättefin duo som bjuds. Med små medel bygger de upp en vackert förtätad atmosfär. Rösterna blandas i ordlös sång och poetiska texter med melankoliska övertoner.

Det är som små kammarstycken, eller menuetter, sångerna som de framför. Ibland Paavo-nippriga, ibland lutande åt en ovanligt nedtonad Tori Amos. Ja, jag vet att Tori Amos är en tjatig referens så vi ändrar det till att det är så här Tori Amos borde låta numera.

Fast egentligen behöver man inte referera vare sig till Paavo eller Amos. Duon har ju hittat en egen liten skogsglänta att slå upp sitt läger i.

Tips: Mirei gör en konsert på Fasching 27 november. Tillsammans med en stråkkvartett.