Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

I jazzfestivalens programtidning hävdas det att Kenny Garrett skulle vara ”världens förmodligen främsta altsaxofonist”.

Jodå, nog är Kenny Garrett en minst sagt kompetent blåsare, men världens främsta? Nja, det kan jag inte skriva under på. Det är dessutom, för att jazzgubbgnälla lite, ett fånigt sätt att marknadsföra en konsert på.

Men nog är det en spelning (på ett fullspikat och peppat Fasching) med en imponerande hög energinivå. Skulle man koppla en generator till den grymma och till synes helt outtröttliga trummisen McClenty Hunter kunde Fasching få strömförsörjningen kirrad för åtminstone resten av året.

Fokuset ligger faktiskt så mycket på Hunter att man undrar om det är han, och inte Garrett, som är den verkliga stjärnan.

Vid sidan av Garrett och Hunter hittar vi pianisten Vernell Brown, basisten Corcoran Holt och slagverkaren Rudy Bird. Det är en mycket samspelt grupp som excellerar i en för det mesta mycket snabbfotad postbop. Någon gång lugnar man ner det hela med en ballad och en gång, när Garrett plockar fram sopransaxen, faller man in i ett Coltrane-liknande stillastående avsnitt.

Visst är det jazzmusik på en mycket hög nivå och visst svänger det stundtals grymt. Men det finns samtidigt ett element av uppvisning som är tröttsamt. Det gäller inte minst pianisten som spelar så fort att det till slut bara blir en massa toner som aldrig leder någon vart.

Tycker bäst om slagverkaren. Han har den mest avslappnade attityden och det är väldigt snyggt när han vokalt dubblerar saxofonen.

IMG_3109

Foto: Dan Backman.

Det är lite ironiskt att den grupp som saxofonisten Anna Högberg satt ihop på uppdrag av jazzfestivalen getts namnet Attack! I alla fall denna kväll när de spelar innan den amerikanska attackstyrka som framgångsrikt leds av Kenny Garrett.

Om konstellationen (med saxofonisterna Malin Wättring och Elin Larsson, pianisten Lisa Ullén, kontrabasisten Elsa Bergman och trummisen Anna Lund) ska permanentas verkar oklart. Men att döma av onsdagskvällens konsert skulle det nog kunna bli nåt av gruppen.

Ännu så länge kan jag inte riktigt höra någon tydlig riktning i det konventionella pendlandet mellan ensemblepartier och individuella spräck. Men potential finns.

IMG_3098

Foto: Dan Backman.