Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Nu har Stockholm jazzfestival dragit igång. Konsertbloggen kommer gå på några väl valda konserter, annat kommer i papperstidningen.

Två konserter på lilla Plugged records i Gamla stan illustrerar på ett bra sätt de ytterligheter som ryms i det omfattande programmet. Först är det trion med pianisten Kjell Öhman, kontrabasisten Hans Backenroth och trummisen Jocke Ekberg som fyller den fullsmockade lokalen med kvalificerat gubbmys. Jag kommer lite sent och får stå utanför dörren men hör ändå bra, även om en vresig jazzfarbror vill stänga dörren helt.

Trion jobbar i en urgammal jazztradition och är kanske inte så spännande på egen hand, herrarna brukar ju backa upp såväl instrumentalsolister som vokalister. Men färdigheterna och känslan för feeling är naturligtvis inte att ta miste på.

plugged1

Foto: Dan Backman.

Några timmar senare är publiken lite mindre när pianisten Lisa Ullén, kontrabasisten Nina de Heney och vokalisten Mariam Wallentin (som även spelar på en slags cittra och lite slagverk) bjuder på tre korta improvisationer. De är precis lika skickliga och lika traditionella som herrarna före dem. Det är bara det att de opererar inom helt olika fält av den musik vi kallar jazz.

Kvinnorna bryter liksom upp allt det som männen försöker sätta ihop men hamnar i andra fållor. Det är inte lätt att vara fri i musiken.

Ett larm utifrån blandar sig in i den andra improvisationen och blir för en stund som en gåva från himlen, skickligt utnyttjad (eller ignorerad) av musikerna. Fast det är förstås skönt när det slås av.

sv

Foto: Dan Backman.